Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dlaczego dopiero po zakupie, mailem dostaje informację, że w ofercie oznaczonej SMART, będę musiał zapłacić VAT. Taka informacja powinna być umieszczona w opisie aukcji.
Co dokładnie było napisane w tym mailu i kto Ci go przysłał?
Smart to Smart. Przesyłka za 0 zł, więc jeśli nawet VAT byłby 100% (a kysz), to 100% od zera jest zerem. Musiałaś(eś) dostać maila wyłudzającego.
od Allegro ?
Zapewne zakupu dokonałeś u jednego z licznych sprzedających spoza europejskiego obszaru gospodarczego np. w Chinach,
Nie mogą podać taniej informacji w ofercie bo było by to nielegalne. To takie cwaniactwo z ich strony, bo przesyłka może zostać zatrzymana i oclona lub nie
Zgodnie z dyrektywą z 1 lipca 2022 każda przesyłka z kraju z poza UE musi być opłacona podatkiem VAT, bez względu na wartość. Cło zależne jest od wartości.
Z jakiego powodu miałoby być nielegalne podanie informacji, że sprzedający pomija podatek VAT i ceduje go na kupującego ?
Przejrzałem aukcje sprzedającego.
Na aukcjach masz podany kraj wysyłki: Chiny.
Dodatkowo klikając w zakładkę "Dostawa" otrzymujesz informację:
Zakup przedmiotów wysyłanych z zagranicy może wiązać się z koniecznością zapłaty podatku VAT oraz cła. Zapoznaj się z warunkami dostawy oraz obowiązującymi regulacjami w tym zakresie.
Kolejna sprawa - to jest możliwość, ja kupowałem kilka razy, nie został doliczony żaden podatek ani cło. (zakupy do 300 zł).
Zasady serwisu i jego regulamin okreslają, że w opisie oferty nie może być jakichkolwiek innych informocji, oprócz tych dotyczących produktu "Taka informacja powinna być umieszczona w opisie aukcji." - to było by nielegalne z regulaminem Allegro.
@bajcia Allegro nie pozwala umieszczać takich informacji w opisie aukcji > od tego są odpowiednie zakładki > wg. regulaminu są one integralną częścią opisu i powinieneś się z nimi też zapoznać przed kliknięciem "kup teraz" > podpisałeś, że akceptujesz regulamin > teraz nie możesz mieć do nikogo pretensji😒
Zgodnie z dyrektywą UE z 1 lipca 2022 każda oferta spoza UE musi być wystawiona w cenie brutto. VAT opłaca sprzedający. Wystawianie ofert spoza UE w cenie netto i cedowanie opłacenia VATu na kupującego jest nielegalne. Zapisy allegro są błędne. Kupujący może zostać obciążony jedynie ewentualnym cłem.