Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam użytkowników Allegro.
Potrzebuję od sprzedawców faktury na osobę fizyczną nie posiadającą działalności gospodarczej. Po zakupie towaru, o ile nie zaznaczę opcji żądania faktury domyślnie jest mi wysyłany paragon. Z zaznaczeniem tej opcji niestety różnie bywa. Czasami po prostu się tego zapomni. Czy jest możliwość zmiany domyślnych ustawień Allegro dla każdego zakupu, tak aby domyślnie otrzymać fakturę a nie paragon? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
@edigo_pl W większości indywidualnym klientom nie jest potrzeba faktura.
To sobie taki klient nie zaznaczy domyślnie, jprdl
Nie ma. Za każdym razem trzeba zaznaczać opcję; Chcę otrzymać fakturę.
Jesli biore fakture mam gwarancje tylko rok. Nie prowadze dzialalnosci?
Jak to jest?
@robertmilewski Gwarancja jest dobrowolna i zależy od producenta / sprzedawcy a nie od tego czy masz działalność.
@robertmilewski Sprzedający wystawiając Fv z góry dają gwarancję tylko na rok uznając tak jakbyś był firmą.Paragon to gwarancja na 2 lata (większość) bo kupujący jest z założenia osobą fizyczną.
Nie jest to prawda. Sprzedający może na życzenie klienta wystawić fakturę nie na firmę, a na osobę fizyczną. Po wystawieniu takiej faktury, kupującemu przysługują wszystkie prawa konsumenta, bo nie może być traktowany jako firma.
Wybierając fakturę zamiast paragonu, zwróć też uwagę na fakt iż każda taka transakcja jest raportowana plikiem JPKVAT do Urzędu skarbowego. Twojej dane z adresem w połączeniu co i za ile kupiłeś.
Wyobraź sobie, że są klienci którzy potrzebują faktury żeby odliczyć ulgę rehabilitacyjną..
a wiesz może jak jest ze zwrotami po wzięciu faktury na osobę prywatną? Też jest 14 dni w razie gdyby przedmiot okazał się nie taki jak go się wyobrażało?
@Nie_wysylaj przy zakupie jako osoba prywatna, rodzaj dokumentu nie wpływa na uprawnienie konsumenckie, przysługuje normalnie 🙂