anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Inne opakowanie i jakość produktu a zwrot pieniędzy.

asia38rybnik
#1 Nowicjusz#

Zamówiłem maszynki do golarki. Zauważyłem że na allegro są wystawiane dwa rodzaje - oryginalne i nr2 takie z innym podobnym opakowaniem oraz innym znaczkiem na golarce. Te drugie mają negatywne opinie dot. jakości oraz pasowania do golarki.

Zamówiłem dwie maszynki z oryginalnym opakowaniem i oznaczeniem, ale przyszły te nr2. Faktycznie, ciężko pasują do maszynki mogąc ją uszkodzić oraz mają fatalną jakość - praktycznie nie nadają się do golenia.

Otworzyłem dyskusje, sprzedawca napisał że skontaktuje się z dostawcą z zapytaniem czy sprzedaje zamienniki. Od 10dni brak odpowiedzi. Wezme allegro na pomoc, ale najpierw tu zapytam. Czy sam fakt że przychodzi inne opakowanie/oznaczenie produktu niż na aukcji to powód do zwrotu kosztów (produkt otwarty więc nie mogę zwrócić). A drugie, czy muszę i jak tutaj udowodnić fatalną jakość produktu, przez co jest nie do użytku? Ostrza wyglądają tak samo na oko.

IMG_20250210_223136.jpgIMG_20250210_223100.jpg

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

Client:44052296
#21 Demiurg#

@asia38rybnik jeżeli produkt jest inny niż w opisie to nie rób zwrotu tylko składaj reklamacje u sprzedawcy na niezgodność z opisem. Tym bardziej, że jak piszesz, że produkt został otwarty.

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@asia38rybnik w tej sytuacji możesz złożyć reklamację z powodu niezgodności z opisem - co widzę zrobiłeś. W tej sytuacji czekamy na decyzję sprzedającego w dyskusji.

Jeśli jakość oryginalna jest dobra, a po otrzymanym produkcie widać, że ostrza są inne niż te które powinneś dostać - myślę, że nie bedzie problemu udowodnić to.

Zawsze możesz poprosić nas o pomoc i wezwać w dyskusji.

Grzegorz
   Moderator
oznacz moderatorów

asia38rybnik
#1 Nowicjusz#

ile powinienem dać sprzedawcy na odpowiedź?
ostrza same w sobie nie da się gołym okiem stwierdzić różnicy, jedynie opakowanie oraz jakosc działania 

generalnie zrobiłem reklamacje na zwrot 80% kwoty

oznacz moderatorów

N_Nitka28
Moderatorka
Moderatorka

@asia38rybnik Sprzedający ma 14 dni na wydanie decyzji od momentu zgłoszenia reklamacji. 

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Client:35386082
#13 Ambasador#

@asia38rybnik dlaczego 80%? Dostałeś coś innego niż zamówiłeś, złożyłeś reklamację na niezgodność z opisem, należy Ci się całość. Nie ma znaczenie, że rozpakowałeś i użyłeś, bo bez tego nie mógłbyś stwierdzić, że to kiepska podróbka.

oznacz moderatorów