anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak anulować zakup z licytacji gdy nie ma takiej opcji w szczegółach zakupu?

STARASTRA
#1 Nowicjusz

Wylicytowałam przedmioty. Nie chcę ich opłacić ze względu na problematycznego SPRZEDAWCĘ. Co powinnam zrobić? NIe ma opcji ANULUJ.  Jakie są konsekwencje odstąpienia od umowy?

oznacz moderatorów
10 ODPOWIEDZI 10

nortimj
#11 Animator

Wygrana licytacja na Allegro formalnie stanowi zawarcie umowy kupna-sprzedaży zgodnie z Kodeksem cywilnym (art. 70 § 2 i 3 KC), gdzie oferta licytacyjna i akceptacja przez jej wygraną tworzą wiążące zobowiązanie, co rodzi obowiązek zapłaty i wydania towaru.
Zapłacić i czekać na wysyłkę. Przestań się bawić w zakupy jak nie potrafisz.
Konsekwencje że nie zapłacisz są mimo wszystko niewielkie i dużo zależy od sprzedawcy. Jak dziad to możesz się z nim spotkać w sądzie. Jeśli przedmiot mało warty to raczej nie będzie żadnych konsekwencji.

oznacz moderatorów

STARASTRA
#1 Nowicjusz

To nie jest odpowiedź na moje pytanie. Od zakupów można odstąpić. Tu nie ma takiej opcji.

oznacz moderatorów

nortimj
#11 Animator

Transakcja zostanie anulowana po kilku dniach jak nie zapłacisz. Nie ma guziczka "anuluj - odechciało mi się, niech sprzedawca płaci prowizję czeka kilka dni i znowu walczy z aukcjami i dziwnymi kupującymi"

oznacz moderatorów

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@STARASTRA

Zakup od firmy czy osoby prywatnej?

Odstąpić od zakupu możesz tylko jak kupujesz od firmy jako osoba prywatna (są od tego wyjątki). 

oznacz moderatorów

STARASTRA
#1 Nowicjusz

dziękuję za wpis, druga opcja: kupiłam od firmy jako osoba prywatna

oznacz moderatorów

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@STARASTRA

Zobacz czy nie masz opcji zwróć zakup. Prawnie nie ma czegoś takiego jak anulowanie zakupu anulowanie zakupu, jest tylko odstąpienia od umowy zawartej na odległość.

oznacz moderatorów

nortimj
#11 Animator

Jeśli kupiłaś od firmy jako osoba prywatna to możesz zapłacić i odebrać przedmiot a potem go zwrócić w przeciągu 14 dni. Nawet nie musisz uzasadniać dlaczego go zwracasz. Sprzedawca ma obowiązek pokryć koszty wysyłki, zwrotu i oddać pieniądze za przedmiot. Jak będzie z tym problem to masz coś takiego jak program ochrony kupujących i tam odzyskasz pieniądze jak sprzedawca się nie wywiąże ze swoich obowiązków.
A możesz doprecyzować co oznacza "problematyczny sprzedawca"?
A jeszcze jedno. Nie możesz zwracać pewnych kategorii przedmiotów, np. wykonane na zlecenie, bielizna itd. Więcej info na ten temat można znaleźć w necie.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@nortimj od kiedy w ustawie sprzedawca pokrywa koszt zwrotu? To koszt kupującego.

oznacz moderatorów

jaszczur-ka
#11 Animator

@STARASTRA     

cytat  od @nortimj A możesz doprecyzować co oznacza "problematyczny sprzedawca"?

Też mnie to zainteresowało. Czy coś się wydarzyło w trakcie licytacji lub bezpośrednio po niej, czy z góry zakładałaś, że nie zapłacisz wiedząc, jaki jest sprzedawca ?

oznacz moderatorów

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@STARASTRA jeśli nie opłacisz wygranej licytacji, zamówienie zostanie anulowane po 30 dniach, nie jest to jednak idealne rozwiązanie. 
Jeśli opłacisz zamówienie, możesz odstąpić od umowy, poinformuj wówczas sprzedającego, nie powinien wysyłać do Ciebie zamówienia. 

Monika
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów