Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam. Konto z którego robiłem opłaty już nie istnieje. Sprzedajacy prawdopodobnie robi zwrot pieniedzy na konto nie istniejace nie mozna na alegro zmienic konta bo nie ma takiego banku w zakładkach nie wiem co robić ???
Prosze o pomoc.
Konto zmieniasz Tu: https://allegro.pl/myaccount/newpayments_payout.php?source=system ale środki wracają tam skąd wyszły i jak nie istnieje powinny wrócić na Allegro.
Jak konto zostało zamknięte, to przelew wróci do nadawcy (okres karencji nr rachunków wynosi jakieś 1000 lat). Natomiast w przypadku jak płaciłeś kartą i sprzedawca zrobił na nią zwrot, to środki trafią na rachunek techniczny w banku który wydał kartę (dostęp do konta technicznego ma się poprzez login i hasło do banku). Pytanie tylko czy czasem Allegro nie zwróci wtedy środków na saldo kupującego (i dopiero stamtąd może on zlecić wypłatę).
@HeniuA3 w przypadku zwrotu środków na zamknięte konto bankowe Klienta może dojść do dwóch sytuacji:
Czy możesz podać numery zamówień, za które zwrot mógł zostać zwrócony do operatora płatności?
Witam podaje numer zamówienia. 5b3b0012-b622-11ed-a0c4-fb6872c08ee2
@HeniuA3 Jeżeli sprzedający zleci zwrot na zamknięty rachunek to zazwyczaj w takiej sytuacji bank księguje pieniądze na rachunku technicznym, więc najlepiej będzie jeśli po Świętach udasz się do swojego banku i poprosisz o wypłatę tych pieniędzy. Jeśli będziesz miał z tym jakiekolwiek problemy, napisz proszę tutaj ponownie, wówczas będziemy interweniować u operatora płatności (PayU).
Jak rachunek bankowy jest zamknięty, to bank odbija przelew do nadawcy z odpowiednim kodem. Nie ma możliwości zaksięgowania wpłaty na rachunku technicznym (zwłaszcza, że zamknięte konto mogło już zostać zanonimizowane i zarchiwizowane, więc bank nie wiedziałby komu wypłacić środki). Zwrot może trwać nawet do 5-7 dni roboczych.
Rachunek techniczny tworzony jest zaś w przypadku zwrotu środków na kartę płatniczą (nie ma tu znaczenia czy karta została zastrzeżona czy też skończył się jej termin ważności), wtedy zwraca środki z karty na to konto. Rachunek techniczny można przekształcić w normalne konto, a w razie zamknięcia jego numer nie wraca do puli wolnych.
Jak się kończyła ta historia? Mam dokładnie taką samą sytuacje, zwrot Blik poszedł na zamknietę konto.