Potrzebuję potwierdzenia, że dany przelew za zakupy na Allegro posłużył do opłacenia konkretnego zamówienia. Normalnie posłużyłabym się kwotą (ta sama na wyciągu z banku co na fakturze za dany zakup), ale problem pojawia się, kiedy płacę jednym przelewem za zakupy u paru sprzedających.
Oto dane, które próbuję ze sobą JEDNOZNACZNIE, bez wątpliwości "księgowej" połączyć ze sobą (to co pogrubiłam to już połączyłam, ale to tylko część, a co z resztą?):
nr zamówienia: 6cf0ce32-409c-11ed-a700-b7f971c73723
ID płatności: 1987d991-409d-11ed-90fb-77233b982883
tytuł przelewu: -ID_TR=2821434827- Allegro 1987d991-409
Proszę, pomóżcie 🙂
Pozdrawiam,
Ola
@Memento_mori_666 w takim wypadku musisz każdą transakcję opłacić osobno wówczas do każdej płatności będzie przydzielony indywidualny ID płatności , taki sam w karcie zamówienia i bankowym potwierdzeniu przelewu .
To nie do końca rozwiązuje mój problem. Płacąc osobno nadal mogę połączyć dany zakup z przelewem TYLKO poprzez kwotę. A ja chcę poprzez nr ID płatności - w końcu po to on chyba jest? Jestem przekonana, że jest zależność pomiędzy tymi numerami (w końcu to automatycznie nadawany identyfikator...) tylko właśnie nie mogę zidentyfikować tej zależności i o to Was proszę.
W przypadku zakupów tylko u jednego sprzedającego występuje ten sam problem z połączeniem nr ID płatności a tytułu przelewu - proszę oto przykład:
nr zamówienia: 9fc23a61-4024-11ed-ad87-839207097a9b
ID płatności: ccab1d81-4024-11ed-80c5-8b4a0f2ca887
tytuł przelewu: -ID_TR=2820828660- Allegro ccab1d81-402
W przypadku zapłaty za zakupy u paru sprzedających nr ID płatności JEST TEN SAM dla każdego z tych zamówień, także połączenie nr ID płatności z tytułem przelewu powinno być możliwe.
@Memento_mori_666 może i powinno , ale nie jest .Jak pisałem wcześniej tylko indywidualna płatność do transakcji da Ci możliwość powiązania transakcji z potwierdzeniem przelewu .
Masz na myśli powiązanie zakupu TYLKO ze względu na wysokość kwoty?
@Memento_mori_666 numer płatności jest taki sam w karcie płatności oraz w potwierdzeniu bankowym .
Według Ciebie to jest to samo:
ID płatności: ccab1d81-4024-11ed-80c5-8b4a0f2ca887
tytuł przelewu: -ID_TR=2820828660- Allegro ccab1d81-402
???
Tu nie chodzi o moje "czepialstwo" tylko sprawę księgowości - bardzo poważną i chyba nie aż tak osamotnioną. Ja dopiero stawiam pierwsze kroki w księgowości i nie mam jeszcze wyczucia co jest akceptowalne a co nie.
Dlatego jeszcze raz zapytam - przepraszam za upierdliwość - czy połączenie ID płatności z tytułem przelewu poprzez tylko (aż??) część znaków wystarczy, aby je formalnie ze sobą połączyć?
Wiem, że stary temat, ale potrzebuje zapytać, skąd wiesz, że samo powiązanie po kwocie jest wystarczające? Przecież kilka zamówień może być na tą samą kwotę. Jestem nowy w księgowości i nie wiem. Będę wdzięczny za odpowiedź
Cały ten temat jest o tym, aby powiązać płatność z zakupem NIE TYLKO poprzez kwotę.
Przepraszam. To jak ci się udało powiązać inaczej? Teraz jak sprawdzałem to nie ma takich podobieństw jak pisałaś na początku.
Spłacam jednym przelewem jeden zakup (nie lączę z innymi zakupami). Do zaksięgowanej faktury podpinam potwierdzenie przelewu, umowę z Allegro Pay na dany zakup i PrtSc ze szczegółów zamowienia/płatności.
Dzięki wielkie