Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Kupiłem kartę graficzną na aukcji, która okazała się być oszustwem z drugim dnem. Sprzedający, wzięty na słupa, był tylko pośrednikiem między mną a oszustem (tu wielka prośba do Allegro by w aukcjach jawnie było podawana informacja czy Sprzedający ma towar u siebie czy nie). Pani przesłała moje pieniądze poza Allegro do swojego zleceniodawcy i natychmiast urwał się jej kontakt z tym oszustem. Została oszukana, ale wyłącznie przez swoją naiwność, bo faktycznym poszkodowanym jestem ja. Uważajcie na takie przypadki, bo formalności z rekompensatą z Programu Ochrony Kupujących zajmują kilka tygodni, w tym 14 ni jałowego czekania na usankcjonowanie tego co już na starcie jest jasne i oczywiste i sam Sprzedający jawnie określił to jako oszustwo.
W związku z tym chciałem zapytać jakie są formalności wymagane przy procedurze rekompensaty z Programu Ochrony Kupujących. Może coś z tych formalności można załatwić już wcześniej by przyspieszyć zwrot pieniędzy? Jeśli np. zgłoszenie na policję lub jakieś zbieranie dokumentów to można to załatwić już wcześniej, bez czekania na obligatoryjne 14 dni. Dobrze byłoby by Allegro jawnie podawało jakie dokumenty będą potrzebne do rekompensaty, ale nie mogę tego nigdzie znaleźć. Czy ktoś z Kupujących przechodził przez to i wie co jest tam potrzebne?
Muszę kupić córci prezent na święta, a dzięki naiwności Sprzedającego kupię prezent córci pewnie już po świętach. Super 😞
Wniosek możesz złożyć po 14 dniach od zakupu, a co będzie wymagało Allegro trudno rozstrzygnąć, mogą sobie zażyczyć zawiadomienia na Policji, ale nie muszą. Tu masz warunki jakie trzeba spełnić żeby móc złożyć wniosek do POK: https://allegro.pl/pomoc/dla-kupujacych/program-ochrony-kupujacych/warunki-skorzystania-z-programu-o...
@jacekk0000 Nie musisz załatwiać żadnych formalności, po prostu po 14 dniach złóż wniosek. W większości przypadków zgłoszenie sprawy na policję nie jest wymagane. Gdyby w tym przypadku było, Allegro poinformuje Cię o tym, wtedy zgłosisz i dołączysz dowód zgłoszenia.