Nie jest dla mnie jasne to kto ponosi koszt zwrotu przesyłki gdy chcę zwrócić towar. Czy jako konsument ZAWSZE dostaje zwrot pieniędzy za koszt przesyłki? Czy jeżeli sprzedawca doda w opisie przedmiotu zdanie o tym że "koszt zwrotu przesyłki pokrywa kupujący" to jest to zgodne z regulaminem i wtedy Ja płace za potencjalny koszt przesyłki zwrotnej?
Jako przykład aukcja na której zamówiłem część klik
"Koszty zwrotu części sprawnych, zgodnych z opisem bądź niewłaściwie zakupionych pokrywa kupujący."
Czekam na odpowiedz i pozdrawiam.
@car-technic Przy zwrocie towaru odsyłasz go na własny koszt do sprzedawcy, a on musi Ci zwrócić koszt przedmiotu + koszt wysyłki do Ciebie.
Jeżeli masz darmowy zwrot Smart lub darmowy zwrot paczkomatem InPost, nic Cię nie kosztuje odesłanie towaru w ramach zwrotu, a sprzedający musi Ci oddać koszt towaru + koszt wysyłki do Ciebie.
Musisz jeszcze odróżniać zwrot bez podania przyczyny, bo Ci towar nie odpowiada i się rozmyśliłeś, od zwrotu z powodu wad. Powyżej masz informację o zwrocie bez podania przyczyny.
Jeżeli towar ma wady, odsyłasz go zawsze na koszt sprzedawcy, a on jeśli towaru nie wymieni lub nie naprawi, oddaje Ci wszystkie koszty, czyli za towar + wysyłka do Ciebie + koszt odesłania.
@xyz96 Jeżeli masz darmowy zwrot Smart lub darmowy zwrot paczkomatem InPost, nic Cię nie kosztuje odesłanie towaru w ramach zwrotu, a sprzedający musi Ci oddać koszt towaru + koszt wysyłki do Ciebie.
Edytuj jak dasz radę, zakup w smarcie to czemu sprzedawca ma oddać koszt wysyłki do kupującego jak miał za darmo 🙂
Zakup w smarcie, sprzedawca oddaje za sam towar, koszt wysyłki i zwrotu jest darmowy 🙂
@kostas11 Niczego nie muszę edytować, w moim poście było też o darmowym zwrocie paczkomatem InPost, gdzie za wysyłkę kupujący płaci. Każdy normalny wie, że jeśli przy Smarcie nie płaci, sprzedawca nie zwraca kosztów dostawy. Przy paczkomacie bez Smart zwraca.
@car-technic jeśli kupiłeś od firmy to taki zapis można se w książki schować, przy odstąpieniu musi Ci oddać co wpłaciłeś Towar i koszt dostawy ( najtańszy dla danego produktu z oferty ) a Ty odsyłasz na swój koszt 🙂
Jak to osoba prywatna sprzedaje może se dowolnie ustalać warunki zwrotów bo nie podlega pod ustawę konsumencką 🙂
Jeżeli sprzedawca jest wystawiony na allegro i nie przenosi mnie na allegro lokalnie to znaczy ze jest firma? W opisie jest normalnie podany NIP firmy itd. ale nie wiem jak odróżnić sprzedawcę na allegro od prywatnej osoby.
@car-technic Niekoniecznie, na Allegro Lokalnie mogą sprzedawać osoby prywatne i firmy, na zwykłym Allegro też. To, czy sprzedaje firma poznajesz po danych firmy podanych w zakładce O sprzedającym lub po czymkolwiek innym, co wskazuje na prowadzoną działalność gospodarczą, na przykład po informacji o wystawianych paragonach lub fakturach. Absolutnie wyznacznikiem nie jest rodzaj konta Allegro, czyli konto zwykłe lub konto firma.