Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, proszę o pomoc.
Zakupiłem towar na FV jednoosobowa działalność gospodarcza. Odstąpiłem od umowy w ciągu 14 dni odesłałem produkt. Sprzedawca dzwonił informuje , że nie zwróci środków i odeśle produkt ponieważ była FV na firmę.
Nie było informacji od sprzedającego na ten temat , że jak kupie na firmę nie będę mógł zwrócić towaru. co mam w tej sytuacji zrobić jak rozmawiać ze sprzedawcą?
@RysiekHanna Nijak. Nie ma obowiązku tego przyjąć, nie musi informować. To wynika z przepisów. Od nowego roku będziesz mógł tak zwracać.
@RysiekHanna Tak informacja jest ustawowa, zwrot przysługuje przy zakupie konsumenckim, możesz reklamować, jak masz powód.
Przed zawarciem umowy na odległość przedsiębiorca zobowiązany jest podać konsumentom informacje o prawie odstąpienia od umowy w określonym z góry terminie, ZE WSKAZANIEM WYJĄTKÓW, jakich to sprzedający nie wskazał. Na aukcji nie było informacji o tym, że zwrot wyklucza jednoosobowe przedsiębiorstwa. Czy tak jest?
Niestety to wynika z ustawy. Podaj nr aukcji.
Numer oferty: 9869811407
@RysiekHanna Nie kupiłeś jako konsument, sprzedawca o niczym Ciebie informować nie musi, nie zwrócisz tego. Dalsza dyskusja nie ma sensu.
@RysiekHanna Zakup na FV przez firmę nie podlega 14 dniowemu zwrotowi.
@RysiekHanna masz rację ma obowiązek podać konsumentowi i to zrobił ale ty biorąc fakturę nie jesteś konsumentem 😞 Występujesz w relacji B2B i nie dotyczy Cię ustawa konsumencka 😞
Od nowego roku się to zmieni będziesz mógł odesłać towar do 14 dni który nie jest wykorzystywany do Twojej działalności gospodarczej ( którym handlujesz lub potrzebny jest do produkcji po pkd )
biorąc fakturę nie jesteś konsumentem
To nie jest precyzyjne stwierdzenie. Faktura vat na osobe fizyczna nie pozbawia prawa do odstapienia.
@exoryna odniosłem się do konkretnego przypadku Kupiłem produkt na firmę 😉
Jasna sprawa. Masz w-punkta.