anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Parametry na aukcji sugerujące oryginalną markę produktu (inna niż otrzymana)

BogdanHD
#8 Zapaleniec#

Dzień dobry,

Problem nie dotyczy bezpośrednio mnie, ale żona na swoim koncie kupiła perfumy, które są oczywistym zamiennikiem. Sprawdziłem aukcję i w tytule jest nazwa perfum, która jest stylizowana na oryginał (GIQRGIQ ARMAN) - czyli zgodna z zamiennikiem jaki do nas trafił. Nazwa nie występuje w żadnym miejscu opisu. Cena była produktu oryginalnego (300zł), zakupiony towar to wartość 40-80zł (wg. aktualnych aukcji).

Co istotne: w parametrach widniała marka Giorgio Armani, co jest przekłamaniem wprowadzającym w błąd - przez to wyświetlały się oceny produktu oryginalnego, a żona spojrzała tylko na parametry (a umknęły jej te drobne różnice w nazwie aukcji), przez co dokonała zakupu w przeświadczeniu, że kupuje produkt oryginalny - marki Giorgio Armani. Zasadniczo w ogóle nie powinna trafić na ten produkt, ponieważ wyszukiwała po marce, niestety w związku z nieprawidłowym wypełnieniem parametrów przez sprzedającego, perfumy te pojawiły się w wynikach wyszukiwania. Twierdziła również, że zdjęcia były produktu Armaniego, ale nie jestem w stanie tego zweryfikować - w stanie na jaki spojrzałem, były już zdjęcia zamiennika. Sprzedawca podaje się za osobę prywatną, chociaż w opisie aukcji pisał w liczbie mnogiej tj. "nasze produkty" i wystawia fakturę VAT.

Żona rozpoczęła dyskusję ze sprzedającym i ten zaproponował, że zwróci 3/4 pieniędzy bez odsyłania produktu. Jako, że trwamy w przekonaniu, że aukcja była nieprawidłowa, rozważamy poproszenie o wsparcie Allegro lub skorzystanie z POK w celu odzyskania całości środków.

Jakie są państwa opinie w tej sprawie? 
Aukcja była prawidłowa i powinniśmy otrzymać zwrot, czy wręcz przeciwnie - nie ma szans na lepsze warunki niż zaproponowane przez sprzedawcę?
Pozdrawiam!

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

kostas11
#21 Demiurg#

@BogdanHD takie opinie że z daleka widać że chcieliście kupić oryginalne produkty za 1/10 ceny nie dało to do myślenia ?  odeślijcie na reklamację skoro opis wprowadzał w błąd a jak sprzedawca nie uzna to POK 🙂  chyba że w opisie jest że to podróba ?

________
Κώστας
oznacz moderatorów

BogdanHD
#8 Zapaleniec#

@kostas11  Zakupione zamienniki były mniej więcej w cenie oryginału (300zł vs. ok 350zł w sprawdzonych galeriach internetowych). Zamienniki które kupiliśmy przeciętnie kosztują na allegro w granicach 40-80zł. 
W opisie nie ma żadnej istotnej dla sprawy informacji, jedynie w nazwie aukcji jest GIQRGIQ ARMAN, natomiast w parametrach marka: Giorgio Armani.

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@BogdanHD wychodzi na to, że otrzymaliście produkt niezgodny z opisem, dlatego Twoja żona powinna poprosić o pomoc pracownika Allegro w dyskusji. Sprzedający odpowiada za wystawiany towar i prawidłowy opis, w tym wypadku podane informacje, a także cena wprowadzały w błąd. Nie znalazłam oferty i dyskusji, o której piszesz, więc opieram się na podanych przez Ciebie informacjach, mogę to dodatkowo skonsultować jeżeli podasz mi numer tej oferty.  

Monika
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

BogdanHD
#8 Zapaleniec#

@la_nika dziękuję za szybką odpowiedź, numer oferty przekażę jak żona wróci z pracy - nie mam dostępu do jej konta.

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

@BogdanHD Oczywiście, że to przekręt i manipulacja. Nie słuchaj porady udzielonej wyżej przez @kostas11 że masz się sugerować ceną przy podejmowaniu decyzji o zakupie. Nawet gdyby perfumy były 10 razy tańsze, a byłaby w aukcji podana ich marka, musiałbyś otrzymać perfumy tej marki. Otwórz Dyskusję, domagaj się zwrotu wszystkich kosztów po odesłaniu lub wymiany na towar zgodny z opisem. Jeżeli sprzedawca będzie stwarzał problemy i Allegro nie pomoże, zamknij Dyskusję po 14 dniach jako nierozwiązaną i wstąp o rekompensatę z POK.

oznacz moderatorów