Witam.
Zakupiłem smartfon który suma summarum zwróciłem sprzedawcy ponieważ mi nie odpowiadał. Zakup był na raty allegro pay.Sprzedawca zwrócił pieniądze ale kwota została pomniejszona o 64 zł które jak twierdzi zostawił sobie bo towar stracił na wartości podpierając się jakimiś zapisami ustawy z 2014 roku.
Dodam że smartfon został zwrócony w stanie idealnym bez jakichkolwiek oznak użytkowania .Nie wkładałem do niego nawet karty SIM. Był wyłącznie włączony po to aby sprawdzić jakie działa system i jak zachowuje się bateria.
Z ekranu nie zdejmowałem foli,wszystkie dołączone akcesoria nie używane.
Sprawę zgłosiłem do allegro które w moim imieniu otworzyło spór ale sprzedawca powołując się na wyżej wymienioną ustawę z 2014 roku nie chce dalej rozmawiać i każe mi się kontaktować z Allegro.
Może ktoś miał podobne doświadczenia i podpowie jak sprawę poprowadzić?
Pozdrawiam
@LegoShopWorld Decyzja o pomniejszeniu kwoty zwrotu to decyzja która należy tylko i wyłącznie do sprzedającego.
Można ją podważyć tylko na drodze sądowej.
PS. Telefon nie może już zostać sprzedany z parametrem NOWY więc utrata wartości jest realna 🙂
@LegoShopWorld no i słusznie ... jeśli swoim działaniem doprowadziłeś do umniejszenia wartości ,wystarczy zmiana stanu opakowania .
@LegoShopWorld ciesz się że 64 zł teraz sprzeda jako używany po zwrocie 🙂 wiesz że po włączeniu telefonu pozostaje ślad a czasem uruchamia się gwarancja po aktywacji telefonu 😞
Teraz pomyśl w drugą stronę jak byś dostał uruchamiany telefon jako nowy cieszył byś się 🙂