anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem ze zwrotem przesyłki

MAMY ROZWIĄZANIE!
markus-gosc
#8 Zapaleniec#

Dzień dobry. Kupiłam w maju hydrofor. Zanim do mnie dotarł zgłosiłam zwrot. Następnego dnia przyjechała do mnie paczka z hydrofor em. Odebrałam ją,teraz wiem, że źle zrobiłam. W dniu następnym przyjechał kurier i zabrał przesyłkę do sprzedającego. Sprzedawca przyjął zwrot podatku ale stwierdził, że, przesyłka jest uszkodzona. Otworzyłam dyskusję na allegro i zgłosilam reklamację do firmy kurierskiej. Wiem, że firma kurierska ma 30 dni na rozpatrzenie reklamacji. Po 16 dniach złożyłam wniosek w Allegro Protect. Sprzedawca oskarżył mnie o chęć podwójnej korzyści, a ja chcę tylko odzyskać swoje pieniądze. Proszę powiedzieć, co mam robić w takiej sytuacji

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9
az1rael
#21 Demiurg#

@markus-gosc allegro nie wypłaci protecta jak wie że się reklamacja toczy u przewoźnika, prowadzisz dyskusję to tam allegro to napisz a nawet jakby wypłacili i byś dostała protect to masz zgodnie z regulaminem zwrócić go na konto allegro

oznacz moderatorów
markus-gosc
#8 Zapaleniec#

Dziękuję. A jeśli allegro nie wypłaci protecta i firma kurierska nie uzna reklamacji, to kto wypłaci zwrot za hydrofor, który obecnie jest u sprzedawcy ? I do kogo teraz należy towar?

oznacz moderatorów
Client:44052296
#21 Demiurg#

@markus-gosc A ten kurier to przez Ciebie zamówiony czy sprzedawca przysłał? Po odstąpieniu przedmiot jest własnością sprzedawcy.

oznacz moderatorów
markus-gosc
#8 Zapaleniec#

ja zamówiłam, po odstąpieniu od umowy,zgłosiłam zwrot i wybrałam dostępną formę wysyłki, czyli kuriera.Skoro przedmiot jest własnością sprzedawcy, dlaczego napisał mi ,że mam go odebrać?

oznacz moderatorów
markus-gosc
#8 Zapaleniec#

ja zamówiłam, po odstąpieniu od umowy,zgłosiłam zwrot i wybrałam dostępną formę wysyłki, czyli kuriera.Skoro przedmiot jest własnością sprzedawcy, dlaczego napisał mi ,że mam go odebrać?

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#18 Luminarz#

@markus-gosc  może nie wie o tym, że w momencie zgłoszenia zwrotu jest właścicielem?, a może myślał, że to reklamacja🤔 ciężko wyczuć, najlepiej zapytaj jego

oznacz moderatorów
Syrena_zT
Moderatorka
Moderatorka

@markus-gosc wygląda na to, że sprzedawca potraktował zwrot jako reklamację, nie odstąpienie. Jeżeli zrezygnowałaś z zakupu sprzedający ma obowiązek przyjęcia Twojego zwrotu (jeżeli nie było ograniczeń w ofercie). Jeżeli doszło do pomniejszenia wartości towaru może proporcjonalnie obniżyć kwotę zwrotu. Natomiast nie może odmówić ci prawa do odstąpienia. 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów
mdrogeria
#21 Demiurg#

@markus-gosc może jest w takim stanie ,że nie nadaje się do niczego , sprzedawca może go oddać do utylizacji , a koszt procesu ma prawo przenieść na Ciebie 

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

@markus-gosc protect to rodzaj ubezpieczenia uznaniowy ze strony allegro jak przewoźnik odrzuci reklamację to allegro wypłaci protect (zwykle ale różnie może być), za zabezpieczenie odsyłanego towaru odpowiada kupujący mimo iż sprzedawca firma po odstąpieniu staje się znów właścicielem zgodnie z art 34.4 ustawy konsumenckiej ma prawo oddać tyle kasy ze zwrotu ile przedmiot jest wart dlatego też składasz reklamację bo jeśli zniszczenie / uszkodzenie wynika z działania przewoźnika to on oddaje za swój błąd kasę za towar lub jego część, tak jak sprzedawca może oddać min 1 grosz lub % część zwrotu wg wyceny ile jest warty towar po uszkodzeniu, niemniej razem powinno wyjść tyle ile całość wyniosła różnica taka że jeszcze nie wiadomo kto i w jakim procencie wypłaci tą kwotę

oznacz moderatorów