anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Reklamacja koszt odeslania

MAMY ROZWIĄZANIE!
traato
#8 Zapaleniec

Kupilem kabelek usb c, ktory po miesiacu przestal kompletnie ladowac, nic sie nie dzieje. Zlozylem rejlamacje, sprzedajacy napisal zeby odeslac to on go zweryfikuje. Kto powinien poniesc koszt odeslania paczki?

oznacz moderatorów
13 ODPOWIEDZI 13
Client:74250890
#9 Pomysłodawca

@traato  Na pewno to reklamacja? I czy byla faktura.

Jak reklamacja i nie było faktury, to sprzedawca 

oznacz moderatorów
traato
#8 Zapaleniec

Reklamacja zlozona przez allegro. W aukcji jest o reklamacji 24 miesiace. Faktura byla. Co to ma do rzeczy czy faktyra byla. Skladalem ostatnio reklamacje nozyc Parkside kupionych na allegro i sprzedawca przyslal mi etykiete do paczkomatu.

oznacz moderatorów
sl-aw-ek
#18 Luminarz

@traato jeśli faktura była to sprzedawca mógł wyłączyć rękojmię dla przedsiębiorców - więc wówczas nie wiem z jakiego tytułu chcesz składać reklamację. 

oznacz moderatorów
traato
#8 Zapaleniec

Nic o tym nie widze w aukcji, ani w sekcji o sprzedajacym, natomiast jest:"Reklamacja

Sprzedawca odpowiada za wadliwy towar przez 2 lata od jego wydania."

oznacz moderatorów
traato
#8 Zapaleniec

I rowniez znalazlem to:

"Sprzedający może poinformować Cię, że nie potrzebuje zwrotu towaru do rozpatrzenia reklamacji.Odesłanie reklamowanego towaru jest zawsze na koszt sprzedającego."

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@traato A pokaż link do oferty.

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@traato Sprzedający nie wyłączył rękojmi dla przedsiębiorców więc ok. 

Aczkolwiek - jeśli był to zakup firmowy na fakturę to jest to transakcja B2B - tu kupujący musi odesłać towar na reklamację na swój koszt bo przepisy UOPK nie mają tu zastosowania - nie występujesz tu jako konsument.

"Odesłanie reklamowanego towaru jest zawsze na koszt sprzedającego." Ten zapis dotyczy sytuacji kiedy reklamację składa konsument.

oznacz moderatorów
traato
#8 Zapaleniec

To skad ten tekst w informacjach od sprzedajacego o reklamacji?

"Odesłanie reklamowanego towaru jest zawsze na koszt sprzedającego."

Poza tym koszt przesylki to 60% kosztu produktu. Co czyni odeslanie absurdem i stawia kupujacego zawsze w tym przypadku na przegranej pozycji vs sprzedawca posiadajacy zwykle jakies umoey ramowe. Wyslslem sprzedajacemu zdjecia, lacznie z podlaczonym do ladowarki kablem, gdzie widac ze kabel nie laduje.

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@traato Edytowałem poprzedni post i napisałem czego dotyczy ten zapis.

oznacz moderatorów
traato
#8 Zapaleniec

To nie byl zakip firmowy. Nie posiadam firmy, jestem szarym konsumentem.

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@traato Opieram się na tym co napisałeś wcześniej czyli "Faktura byla" - wywnioskowałem że to był zakup na firmę.

Jeśli to był zakup konsumencki to jak najbardziej sprzedający ma obowiązek odebrać od Ciebie ten kabel na reklamację. Chociaż no w takim wypadku z jego perspektywy najbardziej opłacalny będzie po prostu zwrot pieniędzy.

oznacz moderatorów
traato
#8 Zapaleniec

Dokladnie i nie wiem co on chce tam sprawdzac skoro wyslalem mu wyrazne zdjecia zeby ocenic stan wizualny i to ze nie laduje uzywajac dobrego programu Ampere. Moze chce powolac zespol bieglych, przeswietlac kabel i wtyczki promieniami X? 

W kazdym razie dzieki.

oznacz moderatorów