anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sortujesz po najniższej cenie? Allegro nie pokaże Ci najtańszego.

caelestis
#8 Zapaleniec#

Ilu z Was, drodzy Kupujący, ma pojęcie, że np. sortowanie po cenie nie zwraca Wam najtańszych produktów?
Ilu z Was zakupiło towar myśląc że był po najniższej cenie (daliście się oszukać :))

Treść rozmowy mailowej:

Dzień dobry,

na Allegro kupujący mają dostęp do setek milionów ofert. Wystawiają je różni sprzedający, ale wiele z nich dotyczy tego samego produktu. Oferty mogą różnić się między sobą ceną czy warunkami sprzedaży, ale podstawowe dane o produkcie, takie jak producent czy marka są identyczne.

Dlatego wprowadziliśmy na Allegro widok produktowy, który ułatwi Panu wyszukiwanie. Obecnie już ponad 50% klientów korzysta z listy produktów i z powodzeniem robi zakupy na Allegro. [ilu wiedziało że zostało oszukanych przy sortowaniu? tego się nie dowiemy]

Katalog łączy oferty tego samego produktu. Dzięki temu w łatwy sposób może Pani znaleźć produkt z interesującymi Panią parametrami i zapoznać się z opiniami o nim. Następnie w równie prosty sposób może Pani porównać oferty poszczególnych sprzedawców, np. pod kątem ceny, czy czasu dostawy. Zapewnimy komplet informacji o produkcie i ułatwimy porównanie warunków sprzedaży, które oferują różni sprzedający.

Udostępniamy domyślny widok listy produktów coraz większej liczbie kupujących, a od 1 października już wszyscy użytkownicy będą z niego korzystać. [czyli na początku oferty tych co najwięcej zapłacili za promowanie produktów, np. chińczyk z trzema zakupami i ocenami na 5 jako 'allegro top oferta' :))]

Wspomnę również, że cały czas ma Pani możliwość przejrzenia pełnej listy wszystkich ofert połączonych z danym produktem.

Lista ta jest dostępna po kliknięciu na listingu produktowym w przycisk “Porównaj X ofert”. Wówczas wyświetli się lista ofert danego produktu. [zdaje się że oferty 'wybrańców allegro' nie posiadają takiego przycisku żeby nie dało się porównać ?? ]

===================

Rozumiem, że początkowo trudno się Pani przyzwyczaić do tej zmiany.

Na ten moment nie ma możliwości wykluczenia ofert promowanych/sponsorowanych z wyszukiwania. Wyświetlają się jako pierwsze w wynikach wyszukiwań. Nie mam możliwości wprowadzenia takiej zmiany na Pani koncie.

Ponieważ jako nasz klient ma Pani duże doświadczenie w korzystaniu z Allegro, Pani pomysł jest dla mnie bardzo cenny. Dlatego niezwłocznie przekazałam go do działu zajmującego się dostosowywaniem naszej wyszukiwarki do Państwa potrzeb. Sprawdzimy możliwość wdrożenia Pani propozycji.
[czy tylko mnie mdli od tego marketingowego wciskania kitu jakoby moja jakże cenna uwaga na pewno będzie wzięta pod uwagę?..]

Dodam, że to przede wszystkim na sugestiach naszych klientów opieramy tempo i kierunek wprowadzanych na Allegro zmian. Jeszcze raz dziękuję za Pani wiadomość i mam nadzieję, że Pani pomysł pomoże nam usprawnić działanie naszej wyszukiwarki. Proszę pamiętać, że swoje pomysły może Pani również zgłaszać na forum Allegro Gadane. [wiele tu informacji o manipulowaniu wynikami, ale na pewno ta moja jedyna słuszna zostanie rozpatrzona i wdrożona!]

Jako platforma dążymy do tego, aby ułatwić proces zakupowy poprzez ograniczenie elementów, które trzeba ze sobą porównywać - zwłaszcza przy popularnych produktach, kiedy może Pani znaleźć nawet 500 ofert tego samego przedmiotu, różniących się nieznacznie.
Top oferta jaką pokazujemy zazwyczaj jest jedną z najtańszych, najszybciej dostarczaną, od sprzedawców z najwyższą jakością.

Dodatkowo, gdy użyje Pani filtra sortowanie po najniższej cenie i filtra SUPERCENA zobaczy Pani najbardziej atrakcyjne cenowo oferty, który spowoduje, że takie oferty staną się reprezentantami na listingu produktowym danego produktu.

Oznaczenie SUPERCENA przyznajemy ofertom, w których cena danego produktu jest najniższa na Allegro – sprawdzamy to kilka razy w ciągu doby. [bezczelne kłamstwo - oznaczenie dostają ci co skaczą tak wysoko jak im każe allegro a nie ci co mają najniższe ceny!!]

Więcej na temat oznaczenia SUPERCENA przeczyta Pani na stronie: https://help.allegro.com/sell/pl/a/czym-jest-oznaczenie-supercena-MRwV5rO0oha

=================================

Jak nie zaczniecie zgłaszać do UOKiK takich manipulacji to nic się nie zmieni, piękne słowa i zapewnienia słyszy się od lat, poczytajcie sobie to forum, a najlepiej dyskusje w dziale dla sprzedających - tam jest najwięcej ciekawych informacji o manipulowaniu wyszukiwaniem i sortowaniem.

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

mdrogeria
#21 Demiurg#

@caelestis czy markety również zgłosisz do UKOiK , przecież to karygodne żeby kupić tylko bułkę musisz przejść cały sklep .

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#12 Orędownik#

@mdrogeria ale jest mała różnica, bo jak w sklepie cena nie jest najniższa, to przy kasie wołasz kierownika sklepu i on wyjaśnia sytuację w kilka minut, a tutaj na wyjaśnienia czeka się trochę dłużej😉, a i tak Ci powiedzą, że ta niższa wcale nie jest najniższa, tylko ta oznaczona jako najniższa jest najniższa, bo spełnia ich warunki😁

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@caelestis A czy Ty wiesz że My tu walczymy z Allegro od wielu miesięcy ze wyszukiwarka nie działa, ze produktyzacja- połączenie z katalogiem wprowadza wielu w błąd,

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#12 Orędownik#

@caelestis tutaj na forum wszyscy wiedzą jak , to działa, ale niestety niewielu kupujących tu zagląda

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#19 Nestor#

Ale ściema. W okolicy haloween pytałam czemu na top ofercie była oferta gorsza, od prywatnego sprzedawcy bez żadnych opinii i kontem ledwie od 2 czy 3ech miesięcy; gdy moja była tańsza, same 5 gwiazdek, konto firmowe i SS i konto ponad 2 letnie. Jedna z nowszych moderatorek nawet próbowała się tego dowiedzieć ale wiadomo było z góry, że takiej odpowiedzi nie dostanie...

Przykro mi ale dopóki widzę takie akcje w moich ofertach to również sama ograniczam zakupy i nie polecam portalu nikomu. Ktoś tutaj myśli, ze małych sprzedawców łatwo wykasować ze sprzedaży, pewnie tak. Ale zapomina przy tym, ze jest ich też najwięcej czyli jednocześnie tracą masę kupujących i szargają sobie opinie w sposób do nie dawna nie do pomyślenia. 

oznacz moderatorów

bosek_2804
#12 Orędownik#

Ja mam bez liku ofert oznaczonych TOP Oferta lub Super Cena. Dzieje się to bez problemu i bez wykupywania promować, sponsorowania czy ADS. Wymaga jedynie od groma i ciut ciut pracy. 

Ale, że Allegro leci w kulki to wiedzą nawet bile z automatów lotto 😛 

oznacz moderatorów