anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedający poinformował mnie, że nie ma towaru, który kupiłam, co mogę zrobić?

omen73
#7 Wielbiciel#

Co zrobić,  jeśli nie otrzymałam zamówienia, a sprzedawca z rozbrajającą szczerością informuje mnie, że nie ma towaru na stanie i nie wie, kiedy będzie.  Jeśli coś wystawia, to czynie powinien go mieć? Czegoś tu nie rozumiem... Dodam, że realizacja miała być do 14-go.

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

kostas11
#21 Demiurg#

@omen73 jak chcesz towar to czekaj, jak nie potrzebujesz to odstąp od umowy w dyskusji i poproś o zwrot kasy 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów

omen73
#7 Wielbiciel#

No właśnie bardzo go potrzebuje, a jest on dużo tańszy niż w moim mieście,  dlatego dałam się skusić  😉 Teraz już wiem dlaczego jest tańszy... 

oznacz moderatorów

A3dam
#19 Nestor#

@omen73 
Tzw. "zasady" Allegro nie sprzyjają eliminowaniu nieuczciwych sprzedawców, którzy "z rozbrajającą szczerością" wystawiają oferty wprowadzające w błąd kupujących.

Co można zrobić w takiej sytuacji ?
Art. 492kc
Jeżeli strona obowiązana do spełnienia świadczenia oświadczy, że świadczenia tego nie spełni, druga strona może odstąpić od umowy bez wyznaczenia terminu dodatkowego, także przed nadejściem oznaczonego terminu spełnienia świadczenia.

Należy jednak pamiętać, aby w takim przypadku nie wypełniać formularza zwrotu na Allegro (on zupełnie nie nadaje się do zastosowania w takiej sytuacji, a jeszcze może niepotrzebnie skomplikować sytuację kupującego), ale odstąpić pisemnie (np. mail-em, lub w wiadomości do sprzedającego) z Art. 492(1) kc.
Dodatkowo możesz w komentarzu do oceny wystawianej sprzedawcy wskazać, np. że sprzedawca nie posiada oferowanego towaru. 

*** Złożenie oświadczenia o odstąpieniu od umowy i zwrot towaru to dwie zupełnie różne czynności (UOKiK) ***
oznacz moderatorów

garciapio
#8 Zapaleniec#

Dzięki

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@garciapio Zacznij wyjaśniać sprawę od otwarcia dyskusji, pamiętaj że jak anulujesz zakup to nie wystawisz komentarza, atu należy się odpowiedni komentarz: https://allegro.pl/dyskusje/nowa

oznacz moderatorów

garciapio
#8 Zapaleniec#

Dzięki

oznacz moderatorów