anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedający wysłał link do oferty na komunikatorze, płatność tylko BLIK, czy to prawdziwa oferta?

Client:106930527
#2 Obserwator#

https://allegro.lokalniepay.pl/oferta/170171222047685085611023803403424440952  
czy ten link do oferty jest bezpieczny?

Dostałem od pana z Facebooka, aczkolwiek porównałem inne linki z ofert z allegro lokalnie, i różnią się.

Nie jestem pewny czy jest bezpieczny zakup.

oznacz moderatorów
884 ODPOWIEDZI 884

LEW433
#21 Demiurg#

Proszę, dobrze ze w porę zapytałeś.😁

oznacz moderatorów

chabello
#7 Wielbiciel#

Można złapać taką osobę. Ja czasami jak mi się nudzi to wyszukuje takie oferty które od razu widać że są oszustwami , udaje że chce kupić, gość wysyła mi na maila link do allegro lokalnie, wchodzę wpisuje blik- on w tym czasie podchodzi do bankomatu i wpisuje na nim kod a mi w aplikacji wyskakuje adres bankomatu pod którym stoi- niestety nie trafiłem jeszcze miasta w którym mieszkam. Procedura:

1. Wpisujesz kod blik na fałszywej stronie i wyskakuje Ci adres bankomatu ale wiadomo że nie akceptujesz ( znasz adres gdzie znajduje się oszust 

2. Piszesz do typa żeby dał Ci 5-10 min w zależności jak daleko jesteś od bankomatu- zawsze piszą że spoko i nie ruszają się z miejsca więc jakoś wybitnie inteligentni nie są 

3. Podjezdzasz pod adres i wpisujesz blika na stronie 2 raz obserwujesz kto podchodzi pod bankomat w tym momencie

4. Łapiesz typa i dalej robisz z nim co uwazasz

oznacz moderatorów

chabello
#7 Wielbiciel#

Ogólnie to rozpracowanie tej ,,ekipy,, jest banalnie proste. Mając takie możliwości jak ma policja, że może dojechać w każde miejsce w Polsce w dużym mieście w ciągu 10 minut. Po sposobie komunikacji wnioskuje że są osoby raczej młode w wieku 16-20 parę lat, pewnie wpadli na genialny sposób zarobku gadając na discordzie i grając w CS. Wystarczyloby złapać jedna osobę a ta wskazała by resztę. Nie jest to nawet jeden dzień rozpracowywania a kilka godzin.Niestety nikt tym tematem się nie interesuje bo proceder jest zbyt mało nagłośniony i zbyt mały.

oznacz moderatorów

marcin15nr9
#7 Wielbiciel#

Skala tego procederu mnie przeraziła - wczoraj sprawdziłem 4 ofert na **piiip** i wszystkie działają tak samo. Nawet opisów wysyłanych do mnie nie chce się im zmienić?:(. Eliminację prowadzę już pisząc ze pojadę po odbiór osobiście i odrazu cisza lub nawet inwektywy pisane lecą. Dziwie się ze Policja się nie pochyli nad tematem ...... 

oznacz moderatorów

schlanda
#2 Obserwator#

Dobrze było trafić na to forum. Czytam i mi się oczy otwierają:)

Jesli jest taka możliwość to proszę o sprawdzenie tego linku: https://allegrolokalnie.pl-71391.buzz/aukcja/3123176a5fbd7-ecb2-4a97-9c65-91a525548863 

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@schlanda @Oszustwo. 

oznacz moderatorów

schlanda
#2 Obserwator#

dzieki. Analizuje od 2h i próbuje się doszukać dlaczego to oszustwo. Link w miarę prawidłowy. 
co jest podejrzane to dochodząc do płatności jest możliwość tylko Blika. Płatność kartą “chwilowo nie dostępna”

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@schlanda tu nie ma co analizować - wystarczy spojrzeć na link. 
Prowadzi on do strony o adresie:

pl-71391.buzz

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@schlanda nie mamy czego tutaj sprawdzać, bo ta strona jest fałszywa. Jedyne i właściwe adresy naszych serwisów to allegro.pl oraz allegrolokalnie.pl 

Ola
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

Client:36068400
#7 Wielbiciel#

Czy ten link jest prawidłowy bo nie jestem pewna? Wydaje mi się po przeczytaniu instrukcji jak rozróżnić że jest okay ale pewności nigdy nie za wiele.

https://allegrolokalnie.id94712894.buzz/aukcja/312310492bcdb-099b-4298-9721-c386363127ce 

Plus zdjęcie jak link wygląda z wiadomości e-mial 

Screenshot_20241111_210654_edit_538056831771544.jpg

oznacz moderatorów

drekenzes
#17 Koryfeusz#

@Client:36068400 Jest to oczywiście fałszywy link, czego nie rozumiesz w instrukcji?

Client:36068400
#7 Wielbiciel#

Miały być dodatkowe (.pl) a ich tu nie ma. Ale, Okey dzięki za odpowiedź zgłaszam gościa. 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

😁

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

To oszustwo, uważaj.

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#10 Popularyzator#

To jest fałszywy link, nic tam nie kupisz , tylko stracisz kasę

oznacz moderatorów

Sniperka
#1 Nowicjusz#

https://allegrolokalnie-ogloszenie
-97969.shop/oferta/nowy-oneplus-12
-12256gb-black/87

Już nie chodzi o sam produkt ale adres po http. 

Oryginalny link czy jakiś wałek? 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

To nie adres allegro.

oznacz moderatorów

SpeedyGonzalezz
#12 Orędownik#

@Sniperka Prymitywny wał

--------------------------------------------------
Najszybsza mysz w całym Meksyku
oznacz moderatorów

Client:127584075
#7 Wielbiciel#

Witam zapłaciłam blikiem za iphona13 promax 10listopada i do tej pory nieotrzymałam przesyłki blikiem była płatność niby pani jest od 8lat na alegro to niewiem dlaczego ile czasu ma na wysłanie przedmiotu zalksięgowanie było od razu

oznacz moderatorów