anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedający zmienił rodzaj faktury po zakupie

edyslo
#7 Wielbiciel#

Witam, 

kupilam nowy telefon, w opisie aukcji widniało Wystawiam Fakturę VAT. 
Dzień po zakupie sprzedawca zmienił na Wystawiam fakturę bez VAT. 

Czy mam otwierać spór ze sprzedającym na Allegro? Zależy mi na fakturze. 

oznacz moderatorów
34 ODPOWIEDZI 34

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@edyslo a jaką otrzymałaś fakturę? 

oznacz moderatorów

edyslo
#7 Wielbiciel#

bez VAT

oznacz moderatorów

ko_alka
Była Moderatorka
Była Moderatorka

@edyslo Cześć. 🙂 Czy sprzedający napisał Ci, że nie wystawi faktury? Jeśli dokonałaś zakupu z informacją o fakturze, to właśnie oferta z chwili zakupu jest dla Was obowiązująca. 

oznacz moderatorów

edyslo
#7 Wielbiciel#

Dziękuje, nie bylo Informacji o braku faktury VAT. 

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@ko_alka co z tego ,że obowiązująca , sprzedawca nie jest płatnikiem Vat i choćbyś go pokroiła to z Vatem faktury nie wystawi .Jedyna właściwa droga to zwrot reklamacyjny .

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@mdrogeria sprzedawca jest VATowcem, został nim sprzedając telefon przez internet 😉

oznacz moderatorów

owady-2
#9 Pomysłodawca#

Jak można sprzedawać elektronikę nie bedąc czynnym Vatowcem?

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@owady-2 nie można (na odległość) 

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@sl-aw-ek @owady-2 stary już jestem i słabo widzę , wskażcie mi miejsce w wątku gdzie pisze ,że sprzedawca jest przedsiębiorcą

oznacz moderatorów

owady-2
#9 Pomysłodawca#

bo chce wystawic fakturę bez Vat. chyba że faktycznie namieszał przy wystawianiu

oznacz moderatorów

edyslo
#7 Wielbiciel#

Sprzedawca w chwili zakupu towaru w Aukcji zaznaczył, ze wystawia faktury z VAT, ergo nie tyko jest przedsiębiorca, ale przede wszystkim czynnym płatnikiem VAT. 

oznacz moderatorów

Monika__L
#16 Inspirator#

a jeśli źle zaznaczył? nie trafił myszką? wciągnęło got o w rejestr czynnych vatowców?

oznacz moderatorów

owady-2
#9 Pomysłodawca#

ok. jesli za zanaczył ze wystawia faktury, to znaczy że ma konto firmowe na Allegro. Sprzedając elektronike musi byc czynnym Vatowcem 🙂

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@Monika__L zawierając umowę na odległość na sprzedaż komputera/telefonu czy starego garnka w którym podgrzewał sobie zupę traci prawo do zwolnienia z VAT. Amen 

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@edyslo przywatni sprzedawcy baaardzo często nieświadomie robią sobie problemy , nic nie gadam , ale w tym przypadku mogło być podobnie , a jak jest rzerczywiście pytajcie autora wątku ... ja idę do domu na obiadokolację i lulu. pozdrowiona dla Was .😀

oznacz moderatorów

owady-2
#9 Pomysłodawca#

prywatny sprzedawca nie ma mozliwości odznaczenia faktury przy wystawianiu aukcji

oznacz moderatorów

edyslo
#7 Wielbiciel#

Ja jestem autorka wątku 😉 i to nie jest prywatny sprzedawca, tylko sklep który ma w swojej ofercie setki telefonów, nowych i używanych, z opisami aukcji ze wystawia fv, wystawia faktury VAT marża, etc. Stad moje domniemanie, ze mam prawo domagać się faktury VAT w drodze sporu, bo to ewidentnie jest przedsiębiorca, a nie prywatny sprzedawca któremu się złe kliknęło. 

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@mdrogeria otrzymałem informację, że kupująca otrzymała od sprzedawcy fakturę, gdyby sprzedawca nie był przedsiębiorcą wystawiłby co najwyżej rachunek (chociaż raczej wystawiłby co najwyżej pośladek) - dlatego zakładam, że to jednak przedsiębiorca zwolniony z VAT ... był bo już nie jest.  

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@edyslo a co Ci da dyskusja ? sprzedawca nie jest Vatowcem to pełnej faktury Ci nie wystawi , zwróć towar powołując się na niezgodność z opisem  ,a jak wystąpią problemy to owszem wówczas pomocna będzie dyskusja .

oznacz moderatorów