Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
kupilam nowy telefon, w opisie aukcji widniało Wystawiam Fakturę VAT.
Dzień po zakupie sprzedawca zmienił na Wystawiam fakturę bez VAT.
Czy mam otwierać spór ze sprzedającym na Allegro? Zależy mi na fakturze.
@edyslo a jaką otrzymałaś fakturę?
bez VAT
@edyslo Cześć. 🙂 Czy sprzedający napisał Ci, że nie wystawi faktury? Jeśli dokonałaś zakupu z informacją o fakturze, to właśnie oferta z chwili zakupu jest dla Was obowiązująca.
Dziękuje, nie bylo Informacji o braku faktury VAT.
@ko_alka co z tego ,że obowiązująca , sprzedawca nie jest płatnikiem Vat i choćbyś go pokroiła to z Vatem faktury nie wystawi .Jedyna właściwa droga to zwrot reklamacyjny .
@mdrogeria sprzedawca jest VATowcem, został nim sprzedając telefon przez internet 😉
Jak można sprzedawać elektronikę nie bedąc czynnym Vatowcem?
@owady-2 nie można (na odległość)
bo chce wystawic fakturę bez Vat. chyba że faktycznie namieszał przy wystawianiu
Sprzedawca w chwili zakupu towaru w Aukcji zaznaczył, ze wystawia faktury z VAT, ergo nie tyko jest przedsiębiorca, ale przede wszystkim czynnym płatnikiem VAT.
a jeśli źle zaznaczył? nie trafił myszką? wciągnęło got o w rejestr czynnych vatowców?
ok. jesli za zanaczył ze wystawia faktury, to znaczy że ma konto firmowe na Allegro. Sprzedając elektronike musi byc czynnym Vatowcem 🙂
@Monika__L zawierając umowę na odległość na sprzedaż komputera/telefonu czy starego garnka w którym podgrzewał sobie zupę traci prawo do zwolnienia z VAT. Amen
@edyslo przywatni sprzedawcy baaardzo często nieświadomie robią sobie problemy , nic nie gadam , ale w tym przypadku mogło być podobnie , a jak jest rzerczywiście pytajcie autora wątku ... ja idę do domu na obiadokolację i lulu. pozdrowiona dla Was .😀
prywatny sprzedawca nie ma mozliwości odznaczenia faktury przy wystawianiu aukcji
Ja jestem autorka wątku 😉 i to nie jest prywatny sprzedawca, tylko sklep który ma w swojej ofercie setki telefonów, nowych i używanych, z opisami aukcji ze wystawia fv, wystawia faktury VAT marża, etc. Stad moje domniemanie, ze mam prawo domagać się faktury VAT w drodze sporu, bo to ewidentnie jest przedsiębiorca, a nie prywatny sprzedawca któremu się złe kliknęło.
@mdrogeria otrzymałem informację, że kupująca otrzymała od sprzedawcy fakturę, gdyby sprzedawca nie był przedsiębiorcą wystawiłby co najwyżej rachunek (chociaż raczej wystawiłby co najwyżej pośladek) - dlatego zakładam, że to jednak przedsiębiorca zwolniony z VAT ... był bo już nie jest.
@edyslo a co Ci da dyskusja ? sprzedawca nie jest Vatowcem to pełnej faktury Ci nie wystawi , zwróć towar powołując się na niezgodność z opisem ,a jak wystąpią problemy to owszem wówczas pomocna będzie dyskusja .