anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedajacy grozi ze jak nie zmienie oceny to mnie pozwie wymysla jakies rzeczy na temat kupujacego

gosiaw107
#7 Wielbiciel#

oznacz moderatorów
15 ODPOWIEDZI 15

mdrogeria
#21 Demiurg#

@gosiaw107 no i czego od nas oczekujesz ? , masz prawo wystawić ocenę według swojego uznania , a sprzedawca ma prawo się z tym nie zgodzić czego konsekwencją MOŻE być konieczność wizyty na Sali Rozpraw . Jeśli ocena jest zgodna z prawdą i przebiegiem transakcji nie masz się czym martwić .

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@gosiaw107 jeżeli zawiera prawdę, nie narusza regulaminu Allegro i nie obraża- może straszyć, wielu straszyło i nic z tym nie zrobiło. Nie usuwaj.

oznacz moderatorów

mwmonety
#21 Demiurg#

Jeśli jesteś pewien że twoja ocena jest zupełnie słuszna i nie krzywdzi bezpodstawnie sprzedawcy to nie ma się co bać ale jak jest inaczej to może warto wypracowac kompromis 

oznacz moderatorów

toMCioPP
#12 Orędownik#

Jeśli masz dużo czasu i energii na odrabianie prac społecznych w swoim lokalnym zakładzie komunalnym, to zrób tak jak ci radzi jeden z panów w komentarzu i nie usuwaj.
Nigdy nie wiesz z kim masz do czynienia w takiej sytuacji, czy sprzedawca nie dysponuje większym zapleczem budżetowym niż ty i nie udowodni wraz ze swym pełnomocnikiem na wokandzie, że twoja ocena negatywnie, bez uzasadnienia uderzyła w dobre imię jego działalności, a sąd przychyli się do tej opinii i da Ci szansę popracować sobie gratis, a do tego przyjdzie ci sfinansować koszty postępowania + czas pracy pełnomocnika + nawiązka na rzecz pokrzywdzonego. 

Nie pisałbym tego, gdybym nie znał już wcześniej takiego przypadku. 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@toMCioPP chętnie się zapoznam z takim przypadkiem jeśli możesz podać szczegóły

oznacz moderatorów

toMCioPP
#12 Orędownik#

Małolat kupił uszkodzonego iPhone na części, coś podmienił i myk negatyw, że sprzedawca oszust, złodziej, taki, owaki itp. Sprawa poszła dalej, oberwało się szczeniakowi po ogonie i heja.
Kluczowym jest to, że sprzedawca był w stanie udowodnić, że te epitety stanowią nieprawdę. 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Małolat kupił uszkodzonego iPhone na części, coś podmienił i myk negatyw, że sprzedawca oszust, złodziej, taki, owaki itp. Sprawa poszła dalej, oberwało się szczeniakowi po ogonie i heja.

to wiedza czy pomówienie?

oznacz moderatorów

toMCioPP
#12 Orędownik#

Wiedza empiryczna ze świata rzeczywistego, czyli coś czego zza ekranów niektórzy stąd już dawno nie widzieli, stąd takie dyrdymały wylewają się spod ich palców, mające się nijak do praktyk życia codziennego.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Ale odnosisz się tu do konkretnego kupującego!

oznacz moderatorów

toMCioPP
#12 Orędownik#

Po tym jakie ty mi rady dawałeś kilka lat temu, gdy mnie wysadzała na minę pewna kupująca i jak bym na tym wyszedł gdybym cię wówczas posłuchał, ile forsy byłbym w plecy i jaki prezent bym sprawił tym sposobem oszustce, to nie mam szanowny panie ochoty nawet oglądać pańskiej miniatury profilowej, lecz niestety to forum to nie Facebook, gdzie można blokować niechciane postacie i znikają z zasięgu wzroku niczym krasnoludki z bajek Disney'a. 

Żegnam.

Bez odbioru.

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#
oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@mdrogeria o tej pompce do akwarium za 20 pln to akurat znam temat @toMCioPP masz do tego jakiś link do artykułu? Ja tylko pamiętam sprawę podmiany monitora że się gość przejechał na oszustwie podmieniając swój uszkodzony na kupiony od osoby prywatnej

oznacz moderatorów

toMCioPP
#12 Orędownik#

To stara sprawa sprzed lat. Dziewczyna w jednym z lombardów mi to opowiadała, temat dotyczył jej szefostwa. Nie chcę tu wprowadzić w błąd, ale bodajże telefon miał mieć blokadę iCloud, a typek powydzierał jakieś bebechy ze środka i próbował taki szmelc im oddać, czy nawet oddał, a oni zweryfikowali, że coś tam nie gra. Mniejsza już o technikalia, w każdym razie serdeczne odradzam takie numery robić, bo konsekwencje mogą być w skutkach opłakane.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@gosiaw107 każdy ma prawo iść do sądu i oczekiwać wyroku w swojej sprawie podstawowa zasada państwa prawa z czasów cesarstwa rzymskiego. Napisałaś komentarz wolno ci a jemu wolno dochodzić że ten komentarz godzi w jego dobre imię w sądzie i cię pozwać w powództwie cywilnym. Jak nie przekroczyłaś pewnych granic i piszesz prawdę to sąd oddali powództwo jak nawypisywałaś bzdur z palca wyssanych to zostaniesz zaorana w sądzie na grubą kasę na oko 2tys kosztów procesowych + 1 tys koszt pełnomocnika pozywającego + zwykle 3 tys na cele charytatywne bo sądy lubią przyklepać zamiast zadość uczynienia poszkodowanemu na jego wniosek kaskę np na schronisko dla zwierząt plus ewentualne prace społeczne / grzywna i powiem tak jedni mówią że straszy i nie pójdzie a ja powiem lepiej nie zostać tym pierwszym który wpadnie pod walec pt polski wymiar sprawiedliwości

oznacz moderatorów

rezurekcja
#8 Zapaleniec#

Łatwo jest wystawić negatywa.. Aż w końcu jakiś Sprzedawca się postawi 😉

Jeśli nie był to negatyw typu "a wystawie bo mam dziś gorszy dzień" to nie masz się czego bać 🙂

oznacz moderatorów