anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedawca wysłał część zamówienia, bo nie miał reszty na stanie

MAMY ROZWIĄZANIE!
mark02m
#7 Wielbiciel#

Zamówiłem przedmiot oraz aby wyrównać cenę do Smarta dodatkowo kilka drobiazgów. Sprzedawca poinformował mailem że nie ma tego przedmiotu, więc wyśle mi tylko owe drobiazgi. Oczywistym jest, że w zaistniałej sytuacji, drobiazgi mnie nie interesują, więc odmawiam realizacji niekompletnego zamówienia. Wysyłka mimo to poszła i jest w drodze. Zgłosiłem zwrot z tytułu reklamacji. Allegro chce abym podał sposób zwrotu. Czy to oznacza że muszę odebrać przesyłkę z paczkomatu i zaraz włożyć ją ponownie? Sądziłem, że w One Boxie, skoro przesyłka jeszcze nie doszła, to zwrot wykona się jakoś automatycznie. Wolałbym nie brać w ręce tej przesyłki, skoro nie ma w niej wszystkiego. Sprzedawca nigdzie oficjalnie tego nie odnotował ani nie zwrócił jeszcze pieniędzy za niewysłany przedmiot. Formalnie jest on w tej wysłanej paczce, więc mógłby twierdzić, że go wyciągnąłem. Jednak czy niepodjęcie paczki będzie traktowane na równi ze zwrotem?

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9
KOGIEL_T
#17 Koryfeusz#

@mark02m  jeśli wylane  przez łonego, to nie odbieraj, paczka wróci za darmo do sprzedawcy, a tym, że masz odesłać się nie przejmuj, napisz tylko do sprzedającego jak wygląda sytuacja

oznacz moderatorów
RED
#21 Demiurg#

Czy dobrze rozumiem?

@mark02m kupiłeś kilka niepotrzebnych przedmiotów by oszukać sprzedawcę na smarcie, a to sprzedawca Cię oszukał bo nie wysłał głównego przedmiotu?

Skąd sprzedawca miał to wiedzieć? Gdzie sprzedają tą "oczywistość" do czytania myśli Kupujących?

Nieodebranie przesyłki to nie jest odstąpienie od umowy, nie chcesz odbierać przesyłki - zgłoś sprzedawcy, że dostępujesz od umowy, możesz to zrobić przed odbiorem przesyłki

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#17 Koryfeusz#

@RED  to niekoniecznie musiało wyglądać tak jak myślisz, ja też jak kupuję coś za 39,99, to dorzucam parę przydasi , aby był Smart, bo lepiej wziąć coś za 5zł, co może się przyda, niż płacić za wysyłkę😉, więc gdyby mi sprzedawca wysłał przydasie, a głównego produktu nie, to też bym zrobił zwrot

oznacz moderatorów
mark02m
#7 Wielbiciel#

Sprzedawca nie wywiązał się z umowy. Sprzedawał towar, którego nie ma, choć w ofercie stało inaczej. Postanowił mi przysłać tylko część zamówienia, bez uzgodnienia ze mną. Mogły to być elementy jednej całości, np. filiżanka i talerzyk z jednego kompletu, sprzedawane osobno. Należało zapytać przed pakowaniem, jeśli ma się bałagan w magazynie i nie wie co się tam ma. W gruncie rzeczy, to uzgodniliśmy, bo w porę zareagowałem aby tego nie wysyłał. Niestety i tak wysłał.

oznacz moderatorów
Client:44052296
#21 Demiurg#

@mark02m zgłoszenie zwrotu składa się z dwóch czynności.

1.Zgłoszenie zwrotu sprzedawcy (poinformowanie).

2.Wybór sposobu odesłania.

W przypadku gdy towar jeszcze nie dotarł to robisz tylko pierwszy punkt.

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#17 Koryfeusz#

@Client:44052296  jak jesteś taki mądry, to zacznij sprzedawać na Allegro, zobaczysz jak to fajnie, jak ktoś nie odbiera przesyłki, a Ty płacisz za przesyłkę zwrotną

oznacz moderatorów
mark02m
#7 Wielbiciel#

Spokojnie, sprzedawca sam zaproponował nieodebranie przesyłki, ponieważ wysłał ją przez pomyłkę. Przed wysyłką uzgodniliśmy, że nie jestem zainteresowany częściową realizacją zamówienia i miał anulować. Wcześniej jednak niepotrzebnie ją zapakował, zamiast poczekać na moją odpowiedź, no i mu się wymknęła. Problem stworzył sprzedawca, bo to on zaoferował towar, którego nie miał. Inaczej nie byłoby tematu. Odpowiedź @Client:44052296 jest zgodna z informacją jaką uzyskałem od Allegro, bo tam też zasięgnąłem opinii.

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#17 Koryfeusz#

@mark02m  no i ok, sam tak często robię jeśli to jest mój błąd jako sprzedającego, bo każdy się może pomylić, ale takie instrukcje jak napisał  @Client:44052296  "W przypadku gdy towar jeszcze nie dotarł to robisz tylko pierwszy punkt", to jest pierwszy krok, aby skłócić sprzedającego z kupującym😞

oznacz moderatorów
Client:44052296
#21 Demiurg#

@KOGIEL_T czego się czepiasz. Gdzie ja napisałem, że kupujący ma nie odbierać paczki?

Ja tylko opisałem proces odstąpienia, który składa się z dwóch kroków

1. zgłoszenie

2. wybór transportu

Jak niema fizycznie paczki to po jakiego diabła ma wzbierać opcje transportu i potem pytać na Ag że zgłosił zwrot ale nie ma towaru a allegro każe mu odesłać NIC. Sposób odesłania może wybrać w późniejszym terminie gdy odbierze paczkę np z multiskrytki.

@KOGIEL_T wyobraź sobie, że pracuje w firmie gdzie sprzedajemy na 4 kontach i wiem ile nas kosztują nieodebrane paczki i ile trzeba się użerać z klientem, który twierdzi, że kupił w smart i ma darmowy zwrot.

Brakuje @LEW433 i nie ma do kogo się czepiać?

oznacz moderatorów