Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam. W dalszym ciągu mam problem po zakupie urządzenia Samsung galaxy s22 ultra. Okazuje się, że telefon w dalszym ciągu jest obciążony ratami, a sprzedający unika kontaktu i odpowiedzi na problem. Proszę o pomoc
@Client:59654423 złożyłeś reklamację w dyskusji ?
Tak, ale obiecał, że już będzie płacone. Mieszkam za granicą, więc zgodziłem się,,darowac" , teraz żałuję
@Client:59654423 w tej sytuacji koniecznie załóż dyskusję ze sprzedawcą. Taki towar możesz jak najbardziej reklamować. Jeżeli będziesz potrzebował naszego wsparcia, skorzystaj z opcji [poproś o pomoc allegro] w dyskusji.
Nie ma już opcji założenia dyskusji. Telefon kupiony ponad 2 lata temu
@Client:59654423 Jeśli telefon był kupiony ponad dwa lata temu to niestety musisz to załatwić we własnym zakresie - Allegro Ci niestety nie pomoże.
Dodatkowo - mogę się mylić ale czas na dochodzenie roszczeń wobec sprzedającego chyba już minął 😐
Liczę na jakokolwiek pomoc. Rozumiem, że rękojmia itd. Gość pisał, że chroni mnie allegro protect, wyslal list, że jeśli dalej będą problemy, to zwróci pieniądze, albo legalny telefon. Jednak teraz zwala na plusa, że mają awarie. Dzwoniłem, nie ma awarii, a skoro dostaje powiadomienia o ewentualnej blokadzie telefonu, to znaczy, że raty nie są płacone.
@Client:59654423 zakup od firmy czy od osoby prywatnej?
Jeśli od firmy to możesz zasięgnąć porady u rzecznika praw konsumenta.
Jeśli od osoby prywatnej to zostaje dogadanie się a jeśli to nie pomoże to w ostateczności powództwo cywilne.
Nic innego Ci tu się nie da poradzić.
Co to znaczy w tej sytuacji?
@Client:59654423
Spróbuj wyznaczyć sprzedającemu termin ostateczny (np. 14-21 dni) na wymianę urządzenia na wolne od wad lub zwrot pieniędzy oraz poinformuj go, że w przypadku braku podjęcia działań zgłosisz sprawę do rzecznika praw konsumenta oraz zawiadomienie na policji z art 286 KK - może podziała.
Tak czy inaczej - jeśli to zakup od firmy to zacząłbym od kontaktu z rzecznikiem praw konsumenta.
Skad takiego rzecznika?
Do tego jest coś takiego jak wada prawna?
Cześć, @Client:59654423. Przykro mi, ale jeśli od zakupu upłynęły już dwa lata od zakupu, to nie będziemy mogli ingerować w dalszy przebieg transakcji. Wniosek Allegro Protect można złożyć od 14 dnia do 2 lat po zakupie na Allegro.
Po tym czasie wszelkie ustalenia powinieneś konsultować ze sprzedającym.
Zostałem oszukany. Z mojej perspektywy zostało popełnione przestępstwo. Jest list z pieczątka i podpisem sprzedającego, że sprzęt jest pozbawiony wad. Dodam, że urządzenie kosztowało 5 tysięcy zlotych
@Client:59654423 1. Poinformuj sprzedawcę, że zgłaszasz sprawę na policje i oddajesz sprawę do sądu. 2. Jak nie pomoże zgłoś sprawę na policję lub skonsultuj się z prawnikiem i wyślij sprzedawcy pismo przedsądowe. Chyba że sam nabazgrolisz pismo.
Nie widzę nawet tej aukcji w swoich zakupach. Gdyby dało się ją odblokować, od razu otwieram dyskusje