Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Proszę o wyjaśnienie takiej kwestii:
-Zdarzenie nr 1
zakupiłem przedmiot i wskazałem adres dostawy -paczkomat Inpostu.
śledząc przesyłkę zauważyłem że paczka wróciła do nadawcy.
Zapytałem sprzedawcę o przyczynę takiej sytuacji.
Według sprzedawcy jako formę przesyłki wybrałem przesyłkę poleconą a podałem adres paczkomatu. A to błąd.
Problem w tym że przez 20 lat nigdy nie wskazałem ,nie wybrałem formy przesyłki jako przesyłka polecona ( to chyba Poczta takie coś ma...)
-Zdarzenie nr 2
podobnie zakupiłem przedmiot i również wskazałem adres dostawy -paczkomat Inpostu
Tym razem dzwoni do mnie kurier Pocztexu i mówi że nie dostarcza do paczkomatu.
Finalnie odbieram paczkę u kuriera w domu. ( całe szczęście )
Moje pytanie:
Czy kupując przedmiot muszę wskazać adres , np. paczkomat i musze wiedzieć jaka firma obsługuje paczkomat i odpowiednią firmę wskazać przy zamawianiu, czy to sprzedawca musi wiedzieć czy wybrana przez nich firma dostarczy towar na wskazany przeze mnie adres?
A gdzie ten zakup i od kogo, zwykłe allegro i prywatny sprzedający?
Zwykłe Allegro obaj sprzedający to firmy.
@atego815 zaraz zaraz, chcesz powiedzieć, że wybierasz dostawców przesyłki obojętnie jakich, i wskazujesz im adres dostarczenia, zamiast domowy, to do Paczkomat® InPost?
hmm, nie wiem czy zamiast... Po prostu zawsze wskazuję paczkomat Inpost.
@atego815 powiedz proszę, skąd w ogóle taki pomysł wziąłeś, że poczta polska, kurier DPD czy Allegro One Box włoży Ci przesyłkę do Paczkomat® InPost? To tak jakbyś poszedł do sklepu CocaColi i chciał tam kupić Pepsi...
Już wyjaśniam skąd. 🙂
Z prostej procedury którą zawsze stosuję. Wybieram produkt, wrzucam do koszyka , przechodzę do opcji "dostawa i płatność" , wskazuję adres paczkomatu i robię płatność. Wszystko. Nie zaznaczam żadnego przewoźnika, dostawcy, kuriera bo zwyczajnie skąd mam wiedzieć kto obsługuje które paczkomaty??
Mało tego zrobiłem teraz symulację przypadkowego zakupu i gdy wskazuję adres paczkomatu to system sam pokazuje że towar dostarczy Inpost. Niczego tam nie zmieniam , nie ingeruję.
W sumie tak kupiłem kilkaset produktów i nie zaznaczam że do paczkomatu ma mi zawieźć Furgonetka, Poczta, Franek, czy Ździchu.
Wydaje mi się że to po stronie sprzedawcy jest ( powinno być ) wysłanie odpowiednią firmą przewozową aby przesyłka dotarła pod wskazany adres.
@atego815 ok, a te dwa zakupy o których piszesz, możesz sprawdzić w zakładce zakupy, jaką firmę przewozową wybrałeś? Jeśli faktycznie wskazałeś paczkomat Inpost, to pytanie do sprzedawcy, dlaczego wysłał towar nie tym przewoźnikiem którego wskazałeś?
Wyświetla się mapa pkt .
@atego815 musisz przy zakupie sprawdzić, czy sprzedawca oferuje dostawę InPost i wtedy wybierasz określony Paczkomat do którego przesyłka ma być dostarczona. List polecony i kurier Pocztex, to Poczta Polska a nie InPost, więc nie dostarczy Ci przesyłki do Paczkomatu. Tak samo jak InPost nie włoży przesyłki do automatu paczkowego DPD czy Orlen, ani DPD oraz Orlen nie umieszczą paczki w paczkomacie InPost
To przecież bez sensu. To za każdym razem musze przejrzeć listę kilkunastu, kilkudziesięciu wariantów dostawców?? To może czas żeby Allegro ułatwiło życie i w filtrach podczas szukania produktu była opcja zaznaczania formy dostawy? Przecież przy metodzie o której Ty wspominasz to można spędzić godzinę żeby kupić jeden produkt . Załóżmy że wrzucę do koszyka, czy do obserwowanych kilka tych samych produktów ( różna cena) to następnie muszę sprawdzić u wszystkich sprzedawców czy wyślą do paczkomatu?? Przyznasz żę to trochę słabe chyba... Rozumiem gdybym chciał wysłać przedmiot do Honolulu, to owszem szukałbym sprzedawcy który się tego podejmie. Ale gdy wskazuje paczkomat a sprzedawca nie jest w stanie zrealizować zlecenia to powinien mnie poinformować o tym a nie wysyłać przesyłki np. Pocztą jako przesyłka polecona, albo inną wybraną przez siebie firmą.
Kupując przedmiot wskazujesz swój domowy adres, a nie paczkomaty, dopiro później zmieniając dostawę z kuriera na punkt będziesz miał możliwość wyboru punktu powiązanego z wybranym przewoźnikiem.
Nie bardzo rozumiem dlaczego mam podawać swój adres domowy a później coś zmieniać, kombinować... Przecież od razu wskazuję paczkomat i tyle. Mam dwa razy tą samą procedurę przechodzić??
Ja tak robię i problemów nie mam i nic nie kombinuje, a "procedurę" wykonuję tylko raz, później mam wszystko ustawione i system Allegro to pamięta i nie muszę jak Ty za każdym razem wskazywać Paczkomat bo jest domyślny.
Rozumiem i doceniam każdą radę 🙂
Ale ja kupuję już wiele lat i zawsze w taki sposób. Wskazuję paczkomat ( zawsze ten sam) , płacę i odbieram paczkę ze skrzynki paczkomatu. A nagle teraz dwie takie hece.. 😞
Bo może w ustawieniach domyślnych się coś przestawiło. Dlatego sugerowałem abyś zrobił jak wspomniałem. Zarobisz co zechcesz.
@atego815 zrób jak @Halfrunt mówi, może coś właśnie przy ustawieniach domyślnych się przestawiło. Niestety, Allegro nakazuje kilku przewoźników. Na aplikacji, podczas zakupów zawsze mam wskazany swój Paczkomat. Bywało, że jak przelogowałam się na konto firmowe w aplikacji, co rzadko się zdarza, aby skontaktować się z Allegro- to po ponownym powrocie na konto klienta, podstawił mi się np. Allegro One Box.
Ok, dziękuję Wam obojgu. Zamiast iść do przodu w kierunku automatyzacji procesów i ułatwiania życia, troszkę się cofnę. 😞 Ale trudno, jakoś będę musiał z tym żyć skoro Allegro nie ogarnia tematu . Swoją drogą skrobnę parę słów do nich bezpośrednio 🙂
Dobrej nocy 🙂