Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Mam pytanie - na razie teoretyczne. Zakładam, że zwracam całość zamówienia, niech to będzie 5 szt różnych przedmiotów, na zasadzie odstąpienia od umowy bez podania przyczyn i przy dostawie Smart. Czy da się poźniej zmienić ilość odsyłanych przedmiotów, powiedzmy odesłać tylko 2 szt ? Jeśli tak można, to jak to formalnie załatwić ?
@jaszczur-ka w systemie nie zmienisz decyzję musisz podjąć w chwili zatwierdzenia zwrotu . W porozumieniu ze sprzedawcą możesz zwrócić w innej konfiguracji niż mówi katra zwrotu .
@mdrogeria - "W porozumieniu ze sprzedawcą możesz zwrócić w innej konfiguracji niż mówi karta zwrotu "
Dziękuję. Rozumiem, że jest to jedyna możliwość. Jak myślisz, czy jest prawdopodobne, aby sprzedawca nie wyraził na to zgody ? Nadal pytam tylko teoretycznie 😊
@jaszczur-ka Nie jest to jedyna możliwość, wystarczy podczas zakupu rozbić na pakiety tzn. kupić np: 2 +3 przedmioty a nie 5.
@milka1234567890 nie da się. Zakup już zrobiony, opłacony, ale dostawa może się opóźnić. Jak trafi w moją nieobecność, która będzie trwała 2 tygodnie, to odbiór przesyłki załatwię ale nikt za mnie nie zdecyduje, czy będę coś zwracać, czy nie. A że są to ciuchy, to rozumiesz... trzeba przymierzyć 😉
Ok, jak się nie zgodzi sprzedający to można zwrócić całość i kupić te które pasują.😁
@jaszczur-ka
Sprzedawca nie ma powodów do zmartwień jeżeli odeślesz mniej rzeczy niż wpisałaś w oświadczeniu o odstąpieniu:
- może wstrzymać się z oddaniem pieniędzy
- uwolnił się od odpowiedzialności z tytułu rękojmi
- ew. utrata wartości jego własności jest "zabezpieczona" Art. 34 Ustawy
a ponadto:
- sprzedana rzecz "pracuje" na jego rachunek (opłata za bezumowne korzystanie z rzeczy przez Kupującego - którą nie musi, ale może być obciążony Kupujący spóźniający się ze zwrotem)
Ale to co napisałeś to twoje zdanie, nie musi się zgodzić.😁
@LEW433 Nie musi, ale może.
Właśnie.😋
@jaszczur-ka pewnie wiesz ,że różni są sprzedawcy , a różnym sprzedawcom dokumenty prowadzą różne biura rachunkowe , nasomiast niektórzym księgowym wydaje się ,że pozjadali wszytkie rozumy i na dodatek zatracili kontakt z rzeczywistością . Kilka lat borykałem się z różnymi biurami , aż trafłem na to jedno , które bezboleśnie prowadzi mi dokumenty od ponad 12 lat .
Uwierz , przemądrzały księgowy to bariera nie do przeskoczenia i dlatego napisałem ,, "W porozumieniu ze sprzedawcą ,,"
@mdrogeria "Uwierz , przemądrzały księgowy to bariera nie do przeskoczenia i dlatego napisałem ,, "W porozumieniu ze sprzedawcą ,,"
🤣🤣🤣
👍
tak @jaszczur-ka piszę prawdę i przerabiałem takie kwiatki , przemądrzały d....k rzuci Ci dokumentem i powie ,że go nie zasięguje pomimo , że załączone infomacje jasno informują o przebiegu zdarzenia gospodarczego .Mam fajną dziewczynę w US i z takim dokumentem udałem się do niej , sknsultowała wyżej i okazało się ,że nie ma żadnych przeciwwskań do zasksięgowania w tej postaci w jakiej dostarczyłem ,, księciunowi z biura rachunkowego ,, Następnego dnia w trybie natychmiastowym rozwiązałem umowę z tamtym biurem ,aktualnie jest O.K.
@jaszczur-ka
zwracam całość zamówienia, niech to będzie 5 szt różnych przedmiotów, na zasadzie odstąpienia od umowy bez podania przyczyn
Weź pod uwagę m.in. następujący fakt:
Z chwilą złożenia oświadczenia o odstąpieniu (z Art. 27 UoPK) od umowy zakupu 5szt. - te 5szt. przestaje być Twoją własnością.
Po uwzględnieniu tej "oczywistej oczywistości" - pytanie o możliwość zmiany (nie tylko systemowo) ilości w zobowiązaniu do zwrotu wynikającym z Art 34 UoPK - powinno wydać Ci się retoryczne.
@jaszczur-ka "Wsio wazmożna tolko z wolna i z astrożna" A tak na poważnie wszystko możesz dogadać ze sprzedawcą, ale na wszelki wypadek najlepiej mailowo z zachowaniem wymienianych wiadomości.
@Ziolko39 "wszystko możesz dogadać ze sprzedawcą,"
No ok. Będę się zatem dogadywać, w razie czego.
Dziękuję wszystkim 😘