anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

zmiana ilości zwracanych produktów (z jednego zamówienia)

jaszczur-ka
#10 Popularyzator#

Mam pytanie - na razie teoretyczne. Zakładam, że zwracam całość zamówienia, niech to będzie 5 szt różnych przedmiotów, na zasadzie odstąpienia od umowy bez podania przyczyn i przy dostawie Smart.  Czy  da się poźniej zmienić ilość odsyłanych przedmiotów, powiedzmy odesłać tylko 2 szt ?    Jeśli tak można, to jak to formalnie załatwić ?

oznacz moderatorów
15 ODPOWIEDZI 15

mdrogeria
#21 Demiurg#

@jaszczur-ka w systemie nie zmienisz decyzję musisz podjąć w chwili zatwierdzenia zwrotu . W porozumieniu ze sprzedawcą możesz zwrócić w innej konfiguracji niż mówi katra zwrotu .

oznacz moderatorów

jaszczur-ka
#10 Popularyzator#

@mdrogeria   -  "W porozumieniu ze sprzedawcą możesz zwrócić w innej konfiguracji niż mówi karta zwrotu "

Dziękuję. Rozumiem, że jest to jedyna możliwość.  Jak myślisz, czy jest prawdopodobne, aby sprzedawca nie wyraził na to zgody ?  Nadal pytam tylko teoretycznie 😊

oznacz moderatorów

milka1234567890
#18 Luminarz#

@jaszczur-ka Nie jest to jedyna możliwość, wystarczy podczas zakupu rozbić na pakiety tzn. kupić np: 2 +3 przedmioty a nie 5.

oznacz moderatorów

jaszczur-ka
#10 Popularyzator#

@milka1234567890   nie da się.  Zakup już zrobiony, opłacony, ale dostawa może się opóźnić. Jak trafi w moją nieobecność, która będzie trwała 2 tygodnie, to odbiór przesyłki załatwię ale nikt za mnie nie zdecyduje, czy będę coś zwracać, czy nie.  A że są to ciuchy, to rozumiesz... trzeba przymierzyć 😉

oznacz moderatorów

milka1234567890
#18 Luminarz#

Ok, jak się nie zgodzi sprzedający to można zwrócić całość i kupić te które pasują.😁

oznacz moderatorów

A3dam
#19 Nestor#

@jaszczur-ka 
Sprzedawca nie ma powodów do zmartwień jeżeli odeślesz mniej rzeczy niż wpisałaś w oświadczeniu o odstąpieniu:
- może wstrzymać się z oddaniem pieniędzy
- uwolnił się od odpowiedzialności z tytułu rękojmi
- ew. utrata wartości jego własności jest "zabezpieczona" Art. 34 Ustawy
a ponadto: 
- sprzedana rzecz "pracuje" na jego rachunek (opłata za bezumowne korzystanie z rzeczy przez Kupującego - którą nie musi, ale może być obciążony Kupujący spóźniający się ze zwrotem)

*** Złożenie oświadczenia o odstąpieniu od umowy i zwrot towaru to dwie zupełnie różne czynności (UOKiK) ***
oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Ale to co napisałeś to twoje zdanie, nie musi się zgodzić.😁

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg#

@LEW433 Nie musi, ale może.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Właśnie.😋

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@jaszczur-ka pewnie wiesz ,że różni są sprzedawcy , a różnym sprzedawcom dokumenty prowadzą różne biura rachunkowe , nasomiast niektórzym księgowym wydaje się ,że pozjadali wszytkie rozumy i na dodatek zatracili kontakt z rzeczywistością . Kilka lat borykałem się z różnymi biurami , aż trafłem na to jedno , które bezboleśnie prowadzi mi dokumenty od ponad 12 lat .

Uwierz , przemądrzały księgowy to bariera nie do przeskoczenia i dlatego napisałem ,, "W porozumieniu ze sprzedawcą ,,"

oznacz moderatorów

jaszczur-ka
#10 Popularyzator#

@mdrogeria  "Uwierz , przemądrzały księgowy to bariera nie do przeskoczenia i dlatego napisałem ,, "W porozumieniu ze sprzedawcą ,,"

🤣🤣🤣

👍

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

tak @jaszczur-ka  piszę prawdę i przerabiałem takie kwiatki   , przemądrzały d....k   rzuci Ci dokumentem i powie ,że go nie zasięguje pomimo , że załączone infomacje jasno informują o  przebiegu zdarzenia gospodarczego .Mam fajną dziewczynę w US i z takim dokumentem udałem się do niej , sknsultowała wyżej i okazało się ,że nie ma żadnych przeciwwskań do zasksięgowania w tej postaci w jakiej dostarczyłem ,, księciunowi z biura rachunkowego ,, Następnego dnia w trybie natychmiastowym rozwiązałem umowę z tamtym biurem  ,aktualnie jest O.K. 

oznacz moderatorów

A3dam
#19 Nestor#

@jaszczur-ka 
zwracam całość zamówienia, niech to będzie 5 szt różnych przedmiotów, na zasadzie odstąpienia od umowy bez podania przyczyn

Weź pod uwagę m.in. następujący fakt:
Z chwilą złożenia oświadczenia o odstąpieniu (z Art. 27 UoPK) od umowy zakupu 5szt. - te 5szt. przestaje być Twoją własnością.
Po uwzględnieniu tej "oczywistej oczywistości" - pytanie o możliwość zmiany (nie tylko systemowo) ilości w zobowiązaniu do zwrotu wynikającym z Art 34 UoPK  - powinno wydać Ci się retoryczne.

*** Złożenie oświadczenia o odstąpieniu od umowy i zwrot towaru to dwie zupełnie różne czynności (UOKiK) ***
oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg#

@jaszczur-ka "Wsio wazmożna tolko z wolna i z astrożna"  A tak na poważnie wszystko możesz dogadać ze sprzedawcą, ale na wszelki wypadek najlepiej mailowo z zachowaniem wymienianych wiadomości. 

oznacz moderatorów

jaszczur-ka
#10 Popularyzator#

@Ziolko39  "wszystko możesz dogadać ze sprzedawcą,"

No ok.   Będę się zatem dogadywać,  w razie czego.

Dziękuję wszystkim  😘

oznacz moderatorów