anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot kosztów przesyłki. Zamówiłem brykiety z przesyłką 330 zł. Nie dostarczyli w terminie.

slawek65_5w
#7 Wielbiciel

Zamówiłem brykiety z dostawą na poniedziałek za 330 zł (koszty dostawy). Do dziś nie wysłali towaru. Status: oczekuje na nadsnie. Wyjeżdżam i nie będzie miał kto odebrać przesyłki. Chcę dokonać zwrotu, ale to jest kwota bez kosztów przesyłki. ???

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

MOJEGRATY5
#14 Krzewiciel

Witam.

@slawek65_5w 

Po pierwsze podawany na Allegro termin dostawy nie jest gwarantowany. Zwykle nie jest nawet podany przez sprzedawcę, a przewidywany przez "algorytmy allegro", które potrafią czasami bardzo rozjechać się z rzeczywistością.

Po drugie, to fakt, że na stronie Allegro widnieje "Status: oczekuje na nadanie." nie świadczy absolutnie o tym, że przesyłka nie została jeszcze nadana. Statusy mają czasem opóźnienia w aktualizacji. A czasem sprzedawca wysyła "na umowach własnych" i Allegro nie wie o wysyłce tak długo jak długo sprzedawca nie uzupełni danych wprowadzając dane przesyłki. Osobiście zamiast zgadywać to zapytałbym sprzedawcę i poprosił o podanie numeru listu przewozowego.

Po trzecie - jeśli przesyłka nie została jeszcze nadana, to odstępując od umowy (o ile to był zakup konsumencki) sprzedawca powinien zwrócić cenę zakupu razem z kosztem dostawy. Jeśli przesyłka została już nadana, to zgodnie z prawem sprzedawca będzie mógł potrącić ze zwracanej kwoty opłatę za powrót nieodebranej palety.

Po czwarte, w teorii mógłbyś złożyć reklamację z tytułu niewywiązania się z umowy, o ile dysponujesz jakąkolwiek jednoznaczną informacją w której SPRZEDAWCA GWARANTUJE DOSTAWĘ W KONKRETNYM TERMINIE. Niestety przewidywany przez Allegro termin dostawy nie spełnia tego warunku. W przypadku uzasadnionej reklamacji wszystkie koszty ponosi sprzedawca.

Pozdrawiam. Marek

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@slawek65_5w prawdopodobnie kurier nie pojawił się u sprzedawcy odebrać albo leży w jakimś automacie nadawczym i czeka aż łaskawie wyciągnie bo metoda dostawy allegro delivery one

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@slawek65_5w tak na allegro pokazuje kwotę zwrotu nie uwzględniający kwoty dostawy. Nie zwalnia to sprzedawcy do zwrotu najniższej kwoty dostępnej w danej ofercie.

oznacz moderatorów