anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Allegro Lokalnie - Podstawa zgłoszenia wady ukrytej „Niezgodnej z opisem”

tadeomarin
#8 Zapaleniec#

Dzień dobry społeczności i Forum Allegro.

Piszę, aby wyjaśnić przepisy dotyczące tego, co można uznać za „niezgodne z opisem”.
Kupuję używane laptopy, aby się nimi pobawić, zwykle tanie części, i korzystam głównie z innego sklepu internetowego, którego nazwy nie potrafię podać. Korzystam oczywiście z Allegro, jeśli chodzi o nowe lub „nowe” części zamienne, głównie baterie.

Miałem sytuację z relatywnie tanim laptopem, który „wyglądał” na niezłą okazję. Cena była „odpowiednia”, w tym sensie, że w Lokalnie lub innych internetowych Marketplace’ach można znaleźć 10 egzemplarzy w podobnych cenach. Więc ani okazja, ani oszustwo.
Jedyne, co mnie interesowało, to to, że był z zasilaczem, ponieważ nowe zasilacze mogą kosztować nawet połowę wartości starego laptopa i zwykle są dość kiepskiej jakości.
Akumulator miał być rozładowany, co było w porządku: i tak zamierzałem go wymienić.

Problem pojawił się, gdy rozpakowałem laptopa...
Akumulator był spuchnięty i pęknięty, co stwarza zagrożenie pożarowe. Ponieważ wspomniano, że bateria nie trzymała ładunku, nie robiłem z tego dramatu. Pozbyłem się jej w bezpieczny sposób, koniec historii.
Jednak zasilacz to jakiś frankestein zrobiony z dziwnego zasilacza i kabla, który nie należy do zasilacza, wszystko przyklejone taśmą. Szczerze mówiąc, używanie go jest trochę niebezpieczne.

Problem polega na tym, że sprzedawca umiejętnie zrobił zdjęcia w taki sposób, że ani bateria, ani zasilacz nie były widoczne. Żadna z wad (które wpływają na bezpieczne działanie przedmiotu) nie została nigdzie wymieniona, a teraz będę musiał wymienić przynajmniej zasilacz.

Złożyłem reklamację i zaoferowałem sprzedawcy śmieszną symboliczną kwotę zwrotu pieniędzy, ale sprzedawca zastosował mieszankę „nieodpowiadania na reklamację” i „odpowiadania, że ​​nie będzie zwrotu pieniędzy, ponieważ cena była uczciwa”. Nigdzie nie zaprzeczył „ukrytym wadom”. Po prostu dlatego, że cena była „uczciwa” według jego subiektywnej opinii.
Problem polega na tym, że ukrywanie wad sprawiło, że kupiłem JEGO urządzenie, a nie takie, które nie ma tych wad. Gdybym wiedział o nich wcześniej, unikałbym kupowania JEGO laptopa.

Czy jestem nierozsądna, Karen, zgłaszając problem?
Sprzedawca nie wydaje się chętny do współpracy, pomimo wielu wiadomości od pomocy technicznej Allegro.

W tym momencie nie zależy mi tak bardzo na pieniądzach, jak na „bezkarności” złych praktyk.
Sam mam kilka laptopów z „wadami”, które mógłbym sprzedać w Lokalnie ze umiejętnie zrobionymi zdjęciami i niejasnymi opisami, więc dajcie znać, czy to dozwolone, skoro jestem zainteresowany 😉

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

LEW433
#21 Demiurg#

Oczywiście że jest podstawa do złożenia reklamacji na niezgodność z opisem, sprzedający musi opisać takie rzeczy w ofercie, w zasadzie jak po złożeniu reklamacji sprzedający uzna że zwraca Ci śrdoki to ma prawo i nic  z tym nie zrobisz, nie chce to pozostaje Ci tu na Alelgro odznaczyć dyskusję jako nierozwiązana po 14dniach i złożyć wniosek do AP.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@tadeomarin nie oczekuj od osoby prywatnej że będzie się zachowywać jak firma to raz, dwa skąd wiesz że uszkodzenia nie powstały w transporcie, trzy nie chroni cię ustawa konsumencka jak chcesz takiego stopnia ochrony to kupuj od firm, cztery allegro to nie sąd i nikogo do niczego nie może zmuszać ani wymuszać a lokalnie to takie ich niechciane dziecko, pięć nikt ci przed zakupem nie bronił poprosić o dodatkowe zdjęcia dane parametry etc mogłeś dopytać a nie teraz gdybać że zdjęcia są preparowane jak masz objekcje to na policję zgłoś 286kk tylko na nie wydaje ci się bo za składanie fałszywych zeznań jest paragraf

oznacz moderatorów

tadeomarin
#8 Zapaleniec#

Byłbym bardzo zaskoczony, gdyby firma transportowa otworzyła pudełko, przecięła dwa oddzielne kable od dwóch zasilaczy, skleiła je taśmą, a następnie umieściła baterię w mikrofalówce, aż spuchnie.

Wyciągnąłem wnioski (to była jednak tania lekcja). Unikaj Lokalnie jak ognia. Jego główny konkurent ma pakiet ochronny, który obejmuje takie przypadki 🙂

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@tadeomarin to byś się zdziwił co firmy transportowe potrafią zrobić z towarem łącznie z przepakowaniem bo tak ścisnęli paczkę lodówką że im zawartość wystrzeliła jak z armaty i rozpirzyła się o ścianę, następnie zebrali puzzle i wsadzili do nowej paczki i nadali twierdząc eee to nie u nas. Jakby człowiek nagrań pakowania nie miał top też by nie uwierzył.

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg#

@tadeomarin A było w opisie aukcji napisane > "oryginalny zasilacz"?

oznacz moderatorów