anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy mogę odzyskać pieniądze za zakup karty z defektem chłodzenia sprzedawanej jako sprawną.

Maruvuaina
#7 Wielbiciel

Dzień dobry.

Zakupiłem kartę graficzną od sprzedającego na Allegro Lokalnie. Karta graficzna RTX 2070 Super.
Sprzedawana jako sprawna. Kosztowała 740zł. Kupujący twierdził, że karta była użytkowana w warunkach domowych, rzekomo temperatury, które on osiągał wynosiły od 65 do max 75 °C.

Karta przyszła w nieuszkodzonym pudełku, ale od razu po podpięciu do komputera zauważyłem, że wiatraki chodzą praktycznie cały czas na 100% prędkości, a karta jest NAPRAWDĘ bardzo głośna, brzmi jakby ktoś odpalił odkurzacz. Same temperatury to minimum 85 °C, które sięgają prawie 90 °C (Temperatura rdzenia wynosiła ponad 105 °C przy 15 sekundowym teście obciążającym) - co bardzo szybko może zabić tę kartę przy jakimkolwiek dłuższym użytkowaniu.

Napisałem do sprzedającego, z prośbą o zwrot karty z mojej strony za zwrócenie pieniędzy jednak od razu przeszedł do ofensywy twierdząc, że to ja uszkodziłem kartę, co jest dosłownie niemożliwe.

Facet ewidentnie sprzedał mi bubla, bo z doświadczenia wiem, że takie problemy, nie wychodzą o tak sobie znikąd. Pytałem go o aktualne testy i odpowiedział, że "Nie ma", ale że karta działała w maksymalnych temperaturach napisanych wcześniej (65-75 °C).

Napisałem mu teraz wiadomość, że żądam zwrotu z tytułu rękojmi za zakup uszkodzonego produktu (Uszkodzone/niesprawne chłodzenie) oraz poprosiłem o pomoc allegro w dyskusji.

Nie wiem co jeszcze mogę zrobić. Czy ktoś może mi coś podpowiedzieć?

Pozdrawiam.

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Maruvuaina kontynuuj dyskusję. Ewentualnie wykonaj swoją ekspertyzę. Jak nie na allegro to przyda się w sądzie.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Maruvuaina Dyskusja i czekaj na odpowiedź, Ty składasz reklamację, sprzedawca może ją odrzucić, Ty nie musisz się z tym godzić i udajesz się do sądu 🙂 Może allegro za 14 dni wypłaci Ci kasę z Protect ale to się dowiesz za dwa tygodnie i pewnie będziesz musiał iść na policję zgłosić przestępstwo 😄

Maruvuaina
#7 Wielbiciel

Facet stwierdził, że mam mu podać model mojej obudowy i ilość wiatraków i że odda mi pieniądze jeśli karta u niego będzie działać (A nie będzie działać normalnie, tylko tak jak u mnie na 100%, po prostu z tego względu, że wiem jak działa chłodzenie w takim GPU - też będzie miał takie temperatury jak ja). 

1. Pierwsza sprawa - czy jest możliwość, że facet zrobi mnie na kase albo w bambuko i stwierdzi, że nie odda mi pieniędzy, bo karta nie działa jak należy.

2. Prosi mnie o podanie mojego modelu obudowy i ilości wiatraków, jakby chciał tym zweryfikować swoją tezę, że mam takie temperatury przez mój sprzęt, gdzie wsadzałem do tej obudowy dużo mocniejsze karty i nigdy nie miałem problemów. Wszystko brzmi tak jakby chłop robił sobie podkładkę, żeby facet nie oddał mi pieniędzy.

3. Jak się zabezpieczyć? Czy powinienem udokumentować proces pakowania i wsadzania do paczkomatu itp.?

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

z autopsji wiemy, że karty 2060 i 2070 mocno się grzeją - te modele tak już mają

montowanie ich w małych obudowach np: matx lub ze złym przepływem powietrza może podnieść ich temperaturę pracy

oznacz moderatorów

Maruvuaina
#7 Wielbiciel

Tak owszem - grzeją się. 
Ale nienormalnym dla nich jest minimalna temperatura pracy przy 30% obciążenia rzędu 85 stopni, a jak np. zminimalizuje/przełącze okno na inne to karta startuje za każdym razem do 100% prędkości wiatraków jak odrzutowiec.

Poza tym karta jest w normalnej przewiewnej obudowie z wiatrakami. Miałem w niej mocniejsze karty i nie było problemów z temperaturami. Testowałem przy otwartej obudowie - to samo.

oznacz moderatorów

TechPlayZone
#8 Zapaleniec

Jeżeli taka temperatura następuje odrazu to możliwe że rdzeń nie styka się z chłodzeniem. Może wymieniał termopady i dał za grube, albo nigdy nie były wymieniane chociaż ciężko byłby używać taka kartę miała by straszne spadki wydajności, a to nie dzieje się z dnia na dzień. Ogólnie odwracalne w 99% przypadków, pewnie wymiana pasty i termopadow pomoże, albo nawet dokręcenie śrubek. Handluje kartami i miałem jeden taki przypadek, źle zamontowane chłodzenie, sprzedawca chciał niby dobrze wymienił temopady przed sprzedażą, ale zrobił to źle. Też nie zawsze wszystko się dzieje z winy sprzedawcy, kilka przypadków miałem gdzie karta dosłownie po włożeniu wariowała i wentylatory się rozsypały. W takim przypadku była to wina przewoźnika bo wątpię żeby tak ktoś wyczuł moment i sprzedal kartę która po 30 sekundach pracy się rozsypała. 

Samodzielna naprawa będzie Cię kosztować jakieś 15-20 zł. Możesz to dogadać ze sprzedawca czy zgadza się na próbę wymiany pasty, możesz napisać nawet że zrobisz to w serwisie. A i możesz sprawdzić czy ma plombę naruszoną, jeżeli dalej jest fabryczna to raczej ciężko o tak niskie temperatury, chyba że to topowy model. 

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Maruvuaina 

1. Tak 

2. złożyłeś reklamację, sprzedawca prosi o dodatkowe informacje to podaj, inaczej działasz na swoją szkodę bo odrzuci reklamację 🙂

3. zrób zdjęcia, zrzut z testu wydajności i odeślij na reklamację, nic innego nie zrobisz 😞

4. Wyślij, poczekaj na decyzję, zawsze masz Protect po 14 dniach od otwarcia dyskusji, może Ci odda kasę Allegro a jak nie to pozostanie sprawa w sądzie 😞

Maruvuaina
#7 Wielbiciel

Facet odpisał mi, że uznaje reklamację, ale w taki dość pokraczny sposób.

"Uznaję reklamację, ponieważ kupującemu przysługuje takie prawo. Po sprawdzeniu, czy karta graficzna działa dokonam zwrotu środków za kartę graficzną. Jeśli faktycznie okaże się, że produkt był niezgody z opisem to wtedy dokonam zwrotu środków za wysyłkę. W innym wypadku potraktuję to jako zwykły zwrot."

Jeśli dobrze to rozumiem to:

1. Karta okaże się niezgodna z opisem - sprzedający oddaje mi pieniądze za produkt oraz koszty wysyłki

2. W innym wypadku - sprzedający uznaje to za zwykły zwrot, oddaje tylko pieniądze za produkt

Czy dobrze to interpretuję?

oznacz moderatorów