Czy na allegro lokalnie mogę odstąpić od zamówienia?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Cześć!
Dokonałem zakupu na Allegro Lokalnie od osoby fizycznej. Czy mogę odstąpić od tego zakupu tak jak odstępuję od zakupów na "normalnym" Allegro?
Czy też muszę zapłacić, otrzymać towar i dopiero wtedy umawiać się ze sprzedającym na zwrot?
Pozdrawiam
Michał
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@allegro_michalax Jeżeli to zakup od osoby prywatnej, nie możesz odstąpić bez podania przyczyny, tak jak na zwykłym Allegro. Na Allegro Lokalnie nie masz jednak obowiązku zapłaty. Jeżeli nie zapłacisz w ciągu pięciu dni, transakcja zostanie uznana za niebyłą, a umowa kupna zostanie automatycznie rozwiązana - wynika to z regulaminu. Aukcja sprzedającemu się odnowi systemowo. Nie poniesiesz żadnych konsekwencji.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
allegro_michalax na lokalnie nie ma systemowego odstąpienia od umowy , musisz się dogadać ze sprzedawcą . Jeśli zakup od osoby prywatnej może być problem ze zwrotem , zakup od firmy masz pełne prawo do odstąpienia od umowy .
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Cześć!
Dzięki za informacje. Czyli jeżeli już zapłaciłem za przedmiot wraz z paczkomatem to mam teraz prosić Sprzedawcę aby mi anulował ten zakup (zanim wyśle do mnie towar) tak? Czy on jako osoba fizyczna może anulować mój zakup?
M.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@allegro_michalax Jeżeli już zapłaciłeś za towar od osoby prywatnej i się rozmyśliłeś, pozostaje Ci tylko porozumienie ze sprzedawcą. On nie może tego anulować w systemie, Ty też nie możesz, ale może po prostu nie wysłać Ci towaru i oddać pieniądze. Musisz się z nim porozumieć.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj