anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak mogę anulować opłacony a nie wysłany jeszcze towar?

MAMY ROZWIĄZANIE!
boriolus
#7 Wielbiciel

oznacz moderatorów
13 ODPOWIEDZI 13
Client:128117527
#13 Ambasador

Pod warunkiem że można, zakup konsumencki oraz nie wyłączony ze zwrotu, a tu zakup na Allegro Lokalne czyli możliwy od prywatnego sprzedającego a takowy nie podlega zwrotowi, na taki zwrot musi zgodzić się sprzedający, musisz się z nim skontaktować, a robisz to tu: https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/kupione    zaznaczasz  albo anuluj a jak nie idzie to zwrot i odstępujesz od umowy zakupu i po wszystkim.

oznacz moderatorów
dsaniewska
#7 Wielbiciel

Miałam taki przypadek, skontaktowałam się ze sprzedawcą przed nadaniem przesyłki, poprosiłam o anulowanie transakcji, niestety sprzedawca następnego dnia wysłał towar twierdząc że kupione i musi wysłać. Dodatkowo okazało sie iż jako "sprzedawca prywatny" sprzedał sporo takich samych urządzeń - działał jak przedsiebiorca. Odebrał zwrot przesyłki i stwierdził że nie ma obowiązku zwrotu pieniędzy. W skrócie, zostałam oszukana. Gdzie szukać pomocy jesli Allegro jej odmawia.

oznacz moderatorów
MiMary
Moderatorka Allegro Gadane

Cześć, @dsaniewska. Sprzedający nie ma obowiązku przyjęcia zwrotu produktu, jeśli jest prywatnym sprzedającym, czyli nie prowadzi działalności gospodarczej lub zawodowej - wtedy przyjęcie zwrotu zależy tylko od jego dobrej woli.
Wszystkie informacje i wyjaśnienia otrzymałaś już w korespondencji w ramach Dyskusji. 

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
dsaniewska
#7 Wielbiciel

Na szczęście znam swoje prawa i sprawę skierowałam dalej by uzyskać pomoc.

oznacz moderatorów
MiMary

Cześć, @boriolus. Skontaktuj się w tej sprawie bezpośrednio ze sprzedającym, aby ustalić możliwość anulacji zakupu. Jeśli nie dojdziecie do porozumienia, to możesz rozpocząć Dyskusję. Na Twoją prośbę doradca włączy się do rozmowy i pomoże w rozwiązaniu sprawy. 

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
dsaniewska
#7 Wielbiciel

Już to zrobiłam. Niestety Allegro odmawia pomocy gdyż to "sprzedawca prywatny" pomimo iż przedstawiam potwierdzenia nieuczciwego działania tego sprzedawcy.

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@dsaniewska  jeśli sprzedający był osobą prywatną, to nie ma obowiązku przyjmowania zwrotu, w związku z tym towar nadal jest Twoją własnością, więc dlaczego ktoś miał by oddawać Ci kasę za twój towar🤔

oznacz moderatorów
dsaniewska
#7 Wielbiciel

Sprzedawca zadeklarował ze jest osobą prywatną jednak jego działania świadczą o prowadzeniu działalności (sprzedaż takiego samego produktu wielokrotnie, posługując sie tymi samymi zdjęciami)

oznacz moderatorów
dsaniewska
#7 Wielbiciel

A wiec w tym przypadku obowiązuje go ustawa o prawach konsumenta a ja mogłam skorzystać z odstąpienia od umowy

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@dsaniewska  no więc w tym przypadku musiałabyś udowodnić, że sprzedający prowadzi działalność nierejestrowaną, bo sam fakt, że sprzedał 10 takich samych przedmiotów, nie czyni go przedsiębiorcą

oznacz moderatorów
dsaniewska
#7 Wielbiciel

Zgodnie z art. 431 Kodeksu cywilnego, przedsiębiorcą jest:

osoba fizyczna, osoba prawna lub jednostka organizacyjna niebędąca osobą prawną, wykonująca we własnym imieniu działalność gospodarczą lub zawodową.

A więc, jeśli sprzedawca:

-sprzedaje regularnie, powtarzalnie, w sposób zorganizowany,

-zarabia na tym,

-sprzedaje towary nowe lub podobne,

to prowadzi działalność gospodarczą, niezależnie od tego, czy ma zarejestrowaną firmę czy nie.

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@dsaniewska  tak znam ten artykuł, ale jak wspomniałem wyżej, sam fakt sprzedania 10 takich samych rzeczy nie czyni Cię przedsiębiorcą, bo jak znajdziesz w szafie 10 koszulek które rok temu kupiłaś w promocji, to możesz je śmiało sprzedać jako prywatna osoba, a jeśli masz dowody na to, że sprzedający prowadzi działalność, to śmiało możesz z tym iść do sądu, bo Allegro niestety nie może rozstrzygać takich spraw

oznacz moderatorów
dsaniewska
#7 Wielbiciel

Zgadzam sie z Toba, jednak tu jest przypadek sprzedaży wielu nowych egzemplarzy, tego samego produktu poprzez pojedyncze aukcje.

oznacz moderatorów