Witam, na **piiip** znalazłam ogłoszenie ale dogadałam sie z Panią na finalizacje przez Allegro, dostalam link na maila, moge prosić o sprawdzenie czy to nie próba oszustwa?
@anmo87 pokaż ten link czyli wklej tutaj ale raczej to wał
Sprawdzenie zwykle jest proste nawet jak linków nie ogarniasz. Jak jesteś stale zalogowana na Allegro to jak klikasz link też jesteś zalogowana. Jak nagle nie jesteś zalogowana to coś nie gra. Warto też zerkać na metody płatności. Jak jest tylko blik to to nie jest prawdziwa oferta...
@anmo87 Link prowadzi do strony o adresie pl-039223-szybki.click
Czyli oszustwo. Na całe szczęście bank nie puścił przelewu.
To masz duże szczęście. Zwłaszcza że to nowy model oszustwa i tym razem był to przelew, a nie płatność BLIK-iem.
Przy przelewach jednym identyfikatorem jest nr konta, reszta danych nie jest sprawdzana (jako odbiorcę można tak naprawdę wpisać cokolwiek i przelew dotrze). Twój bank musiał mieć ten nr konta na jakiejś czarnej liście.
Na plus zwykły przelew międzybankowy można anulować dopóki nie minie sesja wychodząca Elixir.
@anmo87 99,99% takich „linków do allegro” to będzie SCAM.
W jaki sposób mam to sprawdzić jeśli nie podałaś linka jakiego otrzymałaś?
Natomiast proponuję nie robić w taki sposób płatności, tylko bezpośrednio wejść na Allegro.
@gdvorek może byście tak zamieścili na gadane posta o tym jak poznać linki oszustwa i na co uwazać tak by to widniało na samej górze w 3 pierwszych tematach i tam było przypięte? temat jest jak widać chodliwy bardzo i ludzie non stop wtapiają. Podalibyście linka do https://incydent.cert.pl/#!/lang=pl by sobie od razu zgłaszali podejrzane linki. Napisalibyście że w takich mechanizmach oszustwa króluje blik że to jedyna forma płatności dostępna wtedy, że jest info że transakcja nieudana etc podnieślibyście poziom bezpieczeństwa plus allegro by sobie renomę podniosło.
Cześć, świetny pomysł, ale z tego co widzę mamy tu na forum Allegro Lokalnie podpięte dwa artykuły o tym temacie (w tym jeden Twojego autorstwa).
Czy masz na myśli coś bardziej precyzyjnego? Doprecyzuj proszę, bo to dobry pomysł, jeśli miałby pomóc innym.
@gdvorek wiem że podpięte ale to się przesunęło na xx stronę i widać z wyszukiwania dopiero a przydaloby się na samej górze by to wisiało na widoku cały czas
Nie rozumiem co masz na mysli. Widzę artykuły o tym podpiete na samej górzej i po prawej stronie w sekcji "ważne informacje" również widoczny jest artykuł:
Ja jak się loguję na gadane widzę to
w tym momencie 12:15 skoro to info o linkach jest widoczne na tyle że przy wejściu na gadane gdzieś w miare od razu rzuca się w oczy to byłby hit to jeden z często wyszukiwanych tematów
To jest główna strona i tam nie ma możliwości podpięcia postu. Podpięte posty są wyłącznie przechodząc na konkretne forum.
Natomiast pomyślę i znajdę jakieś rozwiązanie na to.