Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, kupiłem na Allegro lokalnie lampy które sprzedawca przesłał mi w nieodpowiednim opakowaniu i lampy uległy uszkodzeniu . Niestety nie sprawdziłem paczki przy przewoźniku . Czy mam jakieś szanse na dochodzenie swoich praw ?
@Piotr_Dabrowski Tak, złóż sprzedawcy pisemną reklamację. Możesz domagać się wymiany na jego koszt lub zwrotu całej wpłaty i kosztu odesłania towaru. Jeśli będzie problem, otwórz Dyskusję i poproś tam o pomoc Allegro; https://allegro.pl/dyskusje/nowa?source=LOKALNIE
W ostateczności możesz też wnioskować o rekompensatę z Programu Ochrony Kupujących.
Nie zakładaj z góry, że towar został uszkodzony w transporcie, uszkodzony mógł być przed wysyłką.
@xyz96 Nie zakładaj z góry, że towar został uszkodzony w transporcie, uszkodzony mógł być przed wysyłką. 😂🤣😂🤣 jakie masz dowody że kupujacy ich nie zniszczył?🤔
@Piotr_Dabrowski Pisz reklamację i załącz zdjecia opakowania oraz towaru ( pisz do sprzedającego, nie do firmy kurierskiej)
Dziękuję za informację, w programie ochrony kupujących jest info że nie można dochodzić roszczeń jeżeli sprzedający otrzymał zapłatę przy pobraniu . Niestety tak było w moim przypadku . Kurier Poczty Polskiej dostarczył mi paczkę za pobraniem . Nie sprawdziłem od razu przy nim , paczka nie była ubezpieczona . Sprzedawca spakował lampy z delikatnymi. aluminiowymi kloszami w miękki karton i w środku powpychał piankowe kostki dystansowe które oczywiście powypadały na dno kartonu . Lampy przyszły totalnie zniszczone , nadawały się tylko na złom . Po otwarciu kartonu zadzwoniłem do sprzedawcy, przedstawiłem mu całą sytuację , wysłałem zdjęcia i usłyszałem że nie otrzymam zwrotu ponieważ musi zareklamować przesyłkę u przewoźnika .
Przez długi czas nie odzywał się do mnie, nie odbierał również ode mnie telefonów i postanowiłem sam do niego zadzwonić w dniu dzisiejszym z innego numeru . Dowiedziałem się że nie ma mowy żebym otrzymał zwrot pieniędzy , on nie poczuwa się do tego że źle spakował towar ( jego zdaniem był spakowany dobrze ) . Poinformował również mnie żebym sam dochodził swoich roszczeń u przewoźnika . Co mam w tym przypadku zrobić przy tak negatywnej postawie sprzedawcy ? Rozumiem że mam napisać reklamację w formie pisemnej i wysłać na jego adres za potwierdzeniem odbioru . Pytanie co dalej ? Jakie przysługują mi prawa, co powinienem dalej zrobić ? Zadzwonić na Policję ?
@Piotr_Dabrowski Policja nie zajmuje się reklamacjami... Otwórz dyskusję do zakupu, a po 24H możesz poprosić pracownika allegro o włączenie się w nią.
Sprzedawca zamknął aukcję na Allegro Lokalnie przez moim zakupem i wysłał mi paczkę poza serwisem . Rozumiem że w tym przypadku nie mogę liczyć na pomoc Allegro ?
@Piotr_Dabrowski Czyli NIE kupiłeś na aukcji? I kupiłeś od osoby prywatnej poza allegro?
@Piotr_Dabrowski Trzeba było pisać od razu, że kupiłeś poza Allegro. Nie rób tego więcej, jeśli chcesz pomocy od Allegro. Nie pomogą Ci. Idź na policję lub kontaktuj się z rzecznikiem konsumentów, jeśli to był zakup od firmy.
@xyz96 Na policję z niezgodnością towaru z opisem i nieuznaną reklamacją?
@Piotr_Dabrowski Masz wyżej link do Dyskusji - otwórz ją i tam złóż pisemną reklamację. Poczekaj na rekcję sprzedawcy. Po 24 godzinach wsparcia udzieli Ci tam pracownik Allegro. Niedz dzwoń do sprzedawcy, to nie ma sensu, wszystko na piśmie w Dyskusji.
To była ta aukcja : https://allegrolokalnie.pl/oferta/lampa-przemyslowa-duza-k4n
Przy otwarciu dyskusji trzeba podać numer aukcji . Przy tej konkretnej jest numer oferty : OFERTA: 5FB7C0CF-134D-4DEA-AC94-6847E7E2B40F . Niestety jak go wpisuję , otrzymuję info że taka aukcja nie została odnaleziona .
@Piotr_Dabrowski No to w końcu kupiłeś na Allegro, czy umówiłeś się poza Allegro, po zamknięciu aukcji?? Masz przedmiot w zakładce Kupione??
Tak jak napisałem " ... Sprzedawca zamknął aukcję na Allegro Lokalnie przez moim zakupem i wysłał mi paczkę poza serwisem . ... "
@Piotr_Dabrowski jak zamknął aukcję na Allegro, tzn., ze nie kupiłeś przez Allegro i nie oczekuj pomocy od Allegro. Proste.