Czy możliwe jest wystawienie oferty indywidualnie poprzez przesłanie smsem linku ze sprzedawanym produktem na allegro lokalnie. Sprzedający nie chciał do siebie podać nr tel tylko poprosił go ode mnie i przysłał mi linka za pośrednictwem którego mogłem kupić kartę graficzną. Logując się na allegro lokalnie znalazłem go ale nie było ikonki do kliknięcia kup teraz. Nie słyszałem o takiej metodzie kupna czy jest ona prawdziwa.
@rafalookkoo wałek wyłudzenie 😞
Oszustwo, otrzymałeś smsem link do podrobionej strony allegro lokalnie, wszystko co tam wpiszesz trafi do oszustów.
Nie wchodź w takie gierki ,to forma przekrętu aby cię wyczyścić z kasy.
@rafalookkoo podaj tego linka
a to jest link do oferty którą znalazłem przez wyszukiwarkę
https://allegrolokalnie.pl/oferta/sprzedam-karte-gigabyte-geforce-gtx-1660-super
@rafalookkoo Na Allegro Lokalnie nie kupuj nic z żądnych linków w SMS-ach, to próba oszustwa. Klikaj Kup teraz lub wygrywaj licytację, po czym płać przez Allegro lub bezpośrednio na konto sprzedawcy, który poda Ci numer rachunku. Wszelkie obejścia tej metody i wszelkie zapewnienia, propozycje innych metod narażają Cię na straty.
Macie rację dziękuję wszystkim za pomoc.
@rafalookkoo bardzo dobrze, że do nas napisałeś! Dziękuję naszej społeczności za pomoc 🙂 Czy możesz podać login tego Sprzedającego, który przesłał Ci link?
Tutaj nie można podawać loginów bez zgody sprzedawcy - teoretycznie nie można. Wszelkie loginy po zamieszczeniu są moderowane.
[edycja]
pytał mnie moderator wiec napisałem
No właśnie mnie to dziwi, że pytał.
@rafalookkoo dziękuję 🙂
@markam43 dziękuję również za pilnowanie porządku i zasad, owszem nie podajemy loginów bez zgody, tutaj jednak mamy doczynienia z oszustwem, dlatego poprosiłam o podanie loginu, żeby zgłosić tą sprawę do odpowiedniego działu.
Login został edytowany, ponieważ chcę poczekać na potwierdzenie, że konto zostało użyte, by oszukać Kupującego. Dam oczywiście znać, gdy je otrzymam.
@rafalookkoo już potwierdzone, na tym koncie doszło do włamania. Dziękuję, że do nas napisałeś!
Witam.
W ostatnich dniach otrzymałem 3 takie smsy z linkami, które przekierowują na 'niby' stronę mobilną allegrolokalnie. Gdzie mogę zgłosić próbę oszustwa?
@andbrz możesz przesłać je do nas na adres: phishing@allegro.pl
Nie wchodź proszę w żadne linki, które są w takich wiadomościach.
@la_nika wykasuj też link powyżej, która dostał autor i wkleił 😞
Jeśli można to poproszę moderatora o wykasowanie tych linków. Z góry dziękuję.
O, i to jest grzeczna prośba, a nie rozkaz.