anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zamówienie z płatnością przy odbiorze- zwrot opłaty dla sprzedającego.

Client:117188696
#7 Wielbiciel#

Witam, 

W wyniku zamieszania został zakupiony przedmiot z płatnością i odbiorem osobistym. 

Widnieje on w zakładce kupione. 

Niestety, nie jestem w stanie go odebrać-był to zakup przez pomyłkę. 

Po kontakcie ze sprzedającym i wyjaśnieniu sprawy, powiadomił mnie że został obarczony opłatą za sprzedaż. 

Napisałem już w tej sprawie do wsparcia Allegro, czy sprzedający to zrobił - nie wiem. 

Teraz główne pytanie, czy da się to cofnąć tak, aby nikt nie musiał ponieść kosztów. Wiem, nie ma opcji anuluj.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam 

oznacz moderatorów
14 ODPOWIEDZI 14

KOGIEL_T
#19 Nestor#

@Client:117188696  napisz na czacie, że odstępujesz od umowy, wówczas sprzedający będzie miał podstawę, aby ubiegać się o zwrot prowizji

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#

Napisałem takie wiadomości.

Proszę anulować. Zostawiłem telefon i znajomy kupił.

Zaraz napiszę do działu pomocy i postaram się rozwiązać problem, aby nie musiał Pan ponosić tej kwoty. Proszę o chwilę.

Dostałem wiadomość, żeby napisał Pan do działu wsparcia z prośbą o anulowanie. Wtedy zamówienie zostanie uznane za anulowane mimo braku takiej opcji.

Wyczytałem, że nasza sytuacja nie jest jedyną i po kontakcie z Allegro transakcja zostaje anulowana i nie zostaje Pan obarczony prowizją. 

Co sądzicie? 

Dodam, że oprócz wiadomości od sprzedawcy o tym że został obarczony kosztami, już nic późnej nie napisał.

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#19 Nestor#

@Client:117188696  j/w jeśli odstąpiłeś od umowy i sprzedający się na to zgodził, to niech napisze do suportu Allegro i zwrócą jemu prowizje

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#

Może to głupi zabrzmi, ale w jaki sposób odstąpić od umowy na Allegro lokalnie? 

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#19 Nestor#

@Client:117188696  jeszcze raz 

KOGIEL_T_0-1750974739674.png

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#

Rozumiem, czy w/w wiadomości wskazują na to że proszę o odwołanie zakupu, co za tym idzie odstępstwo od umowy? Czy mam po prostu napisać że odstępuję i tyle?  Zdarzały się takie sytuacje? Udało się to odkręcić? 

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#19 Nestor#

@Client:117188696  przez 25 lat takich sytuacji było miliony, i można to odkręcić , ale to sprzedający musi napisać o zwrot prowizji😉

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#

Czyli tak jak myślałem. Z tego co rozumiem, z moich wiadomości do sprzedającego jasno wynika, że proszę o działanie w celu zwrotu prowizji? Nie może dojść do sytuacji w której sprzedający nic nie zrobi, a będzie ode mnie żądał zwrotu prowizji? Bo jak rozumiem, problem jest z mojej winy,to logiczne, ale to w interesie sprzedającego jest prośba o zwrot prowizji? 

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#19 Nestor#

@Client:117188696  wina jest ewidentnie Twoja, ale jeśli przyznałeś, że  nie chcesz tego zakupu , to sprzedający MOŻE się ubierać o zwrot prowizji, ale to nie oznacza, ze go dostanie🙁

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#

Wina jest moja, tego nie neguję. Jest coś co mogę zrobić żeby decyzja miała szansę być pozytywna, czy na razie zostawić jak jest i czekać aż sprzedający coś napisze o ile w ogóle? 

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#19 Nestor#

@Client:117188696  napisz do sprzedającego niech najpierw poprosi  Allegro o zwrot prowizji i na razie śpij spokojnie, jeśli będzie chciał wymusić  od Ciebie kasę , to napisz tutaj , jak potoczyła się dalej sytuacja

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#

Dobra, na razie dziękuję za pomoc. Będę dawał znać jak się potoczy sprawa dalej.

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderatorka
Moderatorka

@Client:117188696 sprzedający powinien skontaktować się z nami przez formularz w sprawie zwrotu prowizji i przesłać zrzut konwersacji, w której prosisz o anulowanie zakupu. Zwrócimy mu prowizję 🙂 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#

Napisałem do niego z taką prośbą, odczytał, ale nie wiem czy podjął działania.

oznacz moderatorów