Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry, 10 lutego odpowiedziałam na ogłoszenie zamieszczone na Allegro Lokalnie. Sprzedający nie wzbudzał moich podejrzeń, ogłoszenie było rzetelnie opisane, zamieszczonych było 5 zdjęć towaru (karty graficznej), była możliwość odbioru osobistego lub wysyłki po przedpłacie, a konto użytkownika sprzedającego na Allegro zostało oznaczone jako zweryfikowane. Nigdy wcześniej nie miałam problemu z Allegro, więc ufałam w ewentualną pomoc serwisu. Kontakt ze sprzedającym też wydawał mi się bezpieczny, rozmowa odbywała się przez wiadomości na Allegro, a sprzedający dość rzetelnie odpowiadał na moje pytanie dotyczące wysyłki towaru. Zobowiązał się do wysłania karty graficznej na drugi dzień, podania mi numeru śledzenia paczki i potwierdzenia nadania. Podał mi też numer konta bankowego (żadnych zewnętrznych linków), które jak sprawdziłam nie miało żadnych negatywnych komentarzy oraz swoje imię i nazwisko. Niestety, po uiszczeniu przeze mnie przedpłaty kontakt się urwał, użytkownik ostatnio w serwisie logował się 11 lutego, a ogłoszenie zostało zmienione na nieaktualne. Napisałam do niego 15 lutego z pytaniem, co z przesyłką - bez odpowiedzi. Napisałam ponownie 16 lutego - już nieco ostrzej, grożąc, że podejmę bardziej radykalne kroki, jeśli nie dostanę ani towaru, ani zwrotu pieniędzy. Nadal bez odpowiedzi. Napisałam też przez formularz pomocy do Allegro, ale w odpowiedzi otrzymałam, że transakcja nie dokonała się przez ich serwis i nie pomogą mi. Tutaj czuję się też oszukana przez Allegro. Jak to nie przez ich serwis? Zapewniają o bezpieczeństwie, weryfikacji użytkowników, pozwalają, żeby na ich serwisie ludzie zamieszczali ogłoszenia, a ja słyszę, że to nie przez ich serwis? Niech w takim razie napiszą wyraźnie, że odpowiadając na ogłoszenie jesteś zdany na siebie. W takim razie równie dobrze mogłabym odpowiedzieć na ogłoszenie zamieszczone gdzieś na słupie na ulicy i pewnie na to samo by wyszło. Kwota transakcji to z przesyłką to prawie 1000 zł, czyli niemało. Mam potwierdzenie przelewu, mam zapis rozmowy ze sprzedającym. Wiem, że powinnam iść na policję, ale wątpię czy na zgłoszenie wystarczy potwierdzenie przelewu, imię i nazwisko sprzedającego i jego numer konta bankowego? Czy Allegro nie może udostępnić mi jego danych na potrzeby organów ścigania? Jak wyglądają procedury? Bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc i rady, jestem załamana.
@Client:47723510 Policja. Kupiłaś POZA serwisem. Sama napisałaś że to było ogłoszenie. Trzeba było poprosić o wystawienie aukcji z Kup teraz.
ps Do Admiralicji : to już nie pierwszy taki post ... Lokalnie do re-demolki.
To czemu służy weryfikacja użytkowników? A prośbę o wystawienie opcji kup teraz zgłosiłam, natomiast otrzymałam odpowiedź, że Allegro pobiera wtedy od sprzedającego dodatkową prowizję co podnosi koszty transakcji. Skoro to nie pierwszy taki problem z Allegro Lokalnie i zamieszczanymi tam ogłoszeniami, to warto byłoby przyjrzeć się problemowi szerzej i może zastanowić się czy nadal zezwalać na takie ogłoszenia poprzez serwis.
@Client:47723510 Te dodatkowe koszty transakcji Ciebie nie dotyczą, trzeba było domagać się Kup teraz i bez tego nie kupować.
Czy zakupiłaś przez kup teraz lub licytacje? Jeżeli nie to nie kupiłaś prze allegro. Pozostaje policja.
@Client:47723510 Zgłoś sprawę na policje jako oszustwo mając dowody.
Co do Allegro i tego co piszesz "Tutaj czuję się też oszukana przez Allegro. Jak to nie przez ich serwis? " Otóż dokonałaś płatności poza systemem allegro który daje Ci to bezpieczeństwo i gwarantuje zwrot w razie niewywiązania się z umowy drugiej strony. Teraz masz słowo przeciwko słowu.
Czy w przelewie który dokonałaś na rzecz sprzedawcy jest w temacie, ze dotyczy (zaliczki nr transakcji allegro) dalej, uzgodnień zawartych w korespondencji ze sprzedawcą? Inaczej mógłby to być przelew na cokolwiek lub inną kartę. 😞
Policja Ci została lub prosić nadal allegro, jednak pozbawiłaś ich zarobku prowizji a tym samym siebie gwarantowanego zwrotu w razie kłopotów nie z Twojej winy.
Dziękuję za pomoc. Tak, w tytule przelewu uwzględniłam za co uiściłam wpłatę. W takim razie pozostaje mi zgłoszenie sprawy na policję. No cóż, jest to dla mnie nauczka, by nie korzystać z ogłoszeń bez licytacji ani opcji kup teraz.
@Client:47723510 To było zwykłe ogłoszenie bez opcji Kup teraz? Jeśli tak, Allegro Ci nie pomoże. W takim przypadku finalizacja zakupu jest uzgadniana indywidualnie, poza Allegro. Możesz zgłosić sprawę na policję. Czytaj regulamin przed zakupem. Zwykłych ogłoszeń Allegro nie zabezpiecza.
Tu masz wzór zgłoszenia; https://allegro.pl/program-ochrony-kupujacych/zawiadomienie_o_popelnieniu_przestepstwa.pdf
Jeśli to było Kup teraz, możesz otworzyć Dyskusję; https://allegro.pl/dyskusje/nowa?source=LOKALNIE w której pomoże Ci pracownik Allegro. Po 14 dniach od zakupu w opcji Kup teraz możesz wystąpić o zwrot środków z POK;
https://allegro.pl/program-ochrony-kupujacych/wybor-zamowienia
@Client:47723510 Bardzo mi przykro, ale jeśli dokonałaś płatności poza naszymi systemami i nie skorzystałaś ani z opcji "Kup teraz", ani licytacji nie mogę tutaj bardziej pomóc. Wszystkie porady od użytkowników, które padły tutaj w odpowiedziach są trafne, więc w tej sytuacji pozostaje Ci złożenie zawiadomienia na policji, a w przyszłości korzystaj proszę wyłącznie z ofert "Kup teraz" lub licytacji. Wówczas na pewno będziemy mogli pomóc, chociażby poprzez Program Ochrony Kupujących.
@_HolaOla_ A ja mam inne pytanie: Czy Allegro robi coś ze zgłoszeniem, że jeden z użytkowników portalu, który w dodatku jest zweryfikowany, okazał się oszustem?
Jakie kroki zostały podjęte po otrzymaniu informacji o ogłoszeniu, które okazało się scamem?
@Client:28746323a zgłaszałeś tego użytkownika do Allegro może go zablokowali już ?
To jest pytanie do OPa.
Z treści tej sprawy wnioskuję, że użytkownik został zgłoszony i allegro wie, że doszło do oszustwa, skoro odmówili pomocy.
@Client:28746323 NIe, z uwagi na to, że to zakupu nie doszło na naszej platformie, nie mamy pola do interwencji wobec Sprzedającego. Jedyną instytucja, która może tutaj podjąć jakiekolwiek działania jest wyłącznie policja.
@_HolaOla_ Serio? Wystawił ogłoszenie na waszej platformie, które posłużyło do dokonania wyłudzenia.
"złote myśli" xyz96: "Sprzedawcy zawsze byli, są i będą moimi wrogami na AG."😄
Policja, przekazać im wydruki rozmowy, przelewu. Dojadą go szybciutko.