Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dobrý deň,
som platca DPH na Slovensku. Preto ak predávam do zahraničia súkromnej osobe vystavím FA so slovenskou DPH. Ak predávam do zahraničia platcovi DPH, prenášam daňovú povinnosť na zákazníka. FA preto vystavujem bez DPH a doplním text: "Daň je povinný zaplatiť zákazník." resp.: "Reverse charge"/ "dodanie je oslobodené od dane".
Ako platca DPH, nemôžem predávať nikomu bez dokladu (blok, FA). Preto aj keď zákazník nevyžiada FA k nákupu, ja ju vytváram vždy!
Na základe vyššie uvedeného som sa dostal niekoľkokrát do sporu so zákazníkom z Poľska. Uviedol pri nákupe VAT ID a zaškrtol políčko pri kúpe, že si prosí FA. Avšak zákazník zaplatil za tovar sumu, ktorá zodpovedá predajnej cene so Slovenskou DPH. Ceny so Slovenskou DPH zadávam, pri nahrávaní produktov. Lenže ja mu musím vystaviť FA s nulovou DPH a presunom daňovej povinnosti. Preto zaplatil zlú sumu! Navrhol som mu tieto dve riešenia:
1. Upraviť FA v zmysle SR zákonov na FA bez DPH a DPH mu vrátiť na účet.
2. Vyhoďte jeho DIČ z FA. A preto mu ho dajte ako súkromnej osobe.
Nesúhlasil ani s jednou možnosťou a trval na FA s DPH a DIČ. Nakoniec produkt vrátil kuriérom späť.
Moje otázky:
A. Prečo musím vyberať alebo vydávať FA s DPH alebo bez DPH za produkty, keď to nezávisí od produktu, ale od toho, či kupujúci je/nie je platiteľom DPH? Nedáva mi to zmysel...
B. Ako som mal riešiť predaj so zákazníkom podľa opisu vyššie?
Ďakujem za pomoc
@m_david
Dobrý deň, @CelebrationSK 🙂
Obe možnosti, ktoré uvádzate, sú určite správnym prístupom k danej situácii z Vašej strany ako predajcu. Pokiaľ však zákazník nesúhlasí ani s jednou možnosťou, rozhodnutie je na ňom. Vy ako predajca robíte všetko v súlade s pravidlami a podmienkami.
Zároveň by sa v budúcnosti o podobné prípady mala postarať služba Allegro Business, ktorú plánujeme pridať pre Slovensko. Na vašom priloženom snímku obrazovky sú zobrazené primárne nastavenia správneho DPH priradené k rôznym štátom. V prípade nákupu pre súkromnú osobu sa DPH správne a automaticky nastaví.