Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam. Jak w tytule nie śpię po nocach od wiadomości którą dostałem od allegro o przekazaniu danych do urzędu skarbowego.
Rzeczy sprzedawałem na allegro lokalnie dosłownie wszystkie z kompów i tak się uzbierało ponad 40 wysyłek. Dochód nie przekroczył Jak podanych 2 tys euro. Czy będe miał problemy i skarbówka się mną zainteresuje?
To że Alelgro wysłało raport to nakłada na nich ustawa, US sam podejmuje decyzję co zrobi nikt inny, Ty masz obowiązek się rozliczenia z US.
Skarbówki nie ma się co z góry bać. Przepisy dotyczące opodatkowania dochodów osób prywatnych, praktycznie nie zmieniły się od 1991 roku.
A raport, który wysyła do KAS Allegro ma charakter wyłącznie informacyjny.
Dobrze dzięki. Ale tak czy siak skarbówka morze się do mnie doczepić prawda?
Zawsze może. ale z pewnością nie morze
@Client:118511404 napisał(a):
Dobrze dzięki. Ale tak czy siak skarbówka morze się do mnie doczepić prawda?
Wiem wiem 😉 Ale dobra jeszcze raz dzięki. Na reszcie zakumałem o co chodzi.
@Client:118511404 to zależy jak ta twoja sprzedaż wyglądała, jeśli to była sprzedaż zarobkowa (rzeczy kupione w celu dalszej odsprzedaży) to może się przyczepić,
jeśli to były twoje prywatne rzeczy, które miałeś ponad 6 miesięcy i masz na to jakieś dowody, to możesz spać spokojnie
Będąc szczerym wygląda to mieszanie. Połowa rzeczy była z komputerów które bankowo posiadałem więciej niż 6 miesięcy a niektóre płyty kupiłem, postały pokurzyły się miesiąc, może dwa i odsprzedałem.
@Client:118511404 DAC-7 to tylko raportowanie do US, ma ułatwić wyłapywanie szarej strefy. Natomiast i bez tego US może każdego sprawdzić na Allegro do 5 lat wstecz.
U Ciebie ten handel wygląda ciut podejrzanie, bo ile płyt można mieć na swój użytek?
Może i wygląda a co do samych płyt uzbierało się z giełd itd. A jako że mania na komputery najprościej mi się znudziła wystawiłem moją kolekcję 🙂
Zapomniałem dodać ale również zdarzały się inne części zasilacze,karty itd. Ogólnie sprzęt od kompów.
@Client:118511404 No i dobra, jeśli nie dasz rady się wytłumaczyć to wykażesz czynny żal, opłacisz zaległe podatki z odsetkami i to wszystko. Głowy nie urwą.
Gorzej jeśli udowodnią że była ustawowa konieczność założenia działalności. Bo wtedy i ZUS zaległy, może być drogo.
Za bardzo nie mają chyba jak 😕 Raz sprzedałem 2 w miesiącu a raz nawet z 7 sprzedarzy się trafiło. A z tego z wiem (przynajmniej podejrzewam) że działalność powinno się wziąć od jakiegoś przychodu na mkesiąc typu 1000+
Zapytać i wyjaśnić dobrze byłoby.
I to chyba najlepsze wyjście. Do skarbówki mam max 100 metrów od domu. Przejde się i najprościej dowiem co i jak 🙂
Niekoniecznie do skarbówki. Są w każdym mieście takie biura rachunkowe, dziewczyny, księgowe rozliczają podatki dla klientów. Tam sie udaj one wszystko ci wytłumaczą, tyle że odpłatnie...
Oczywiście do skarbówki też masz prawo, ale chyba jeszcze nie teraz.
To też raczej się tam udam 🙂 Ale narazie pozostało czekać czy w ogóle się tym zainteresują. Dzięki za rade 🙂
Jak zglosiłeś zarobione $$$ do urzędu to ok. A jak nie to jest dochód nieudokumentowany. I nie ma znaczenia czy była sprzedaż prywatna , zarobkowa i czy było stare czy nowe. Zaczyna się strzyżenie owiec (
@bombardier10 napisał(a):
Jak zglosiłeś zarobione $$$ do urzędu to ok. A jak nie to jest dochód nieudokumentowany. I nie ma znaczenia czy była sprzedaż prywatna , zarobkowa i czy było stare czy nowe. Zaczyna się strzyżenie owiec (
Jako przedstawiciel szarej strefy przestań już skomleć na forum jak opętany i zapoznaj się chociaż z przepisami obowiązującymi w Polsce, zarówno tymi wcześniejszymi jak i tymi, które wprowadzają trochę prewencji. Bo celowe i kłamliwe zastraszanie ludzi co ma na celu?
Jeżeli sprzedawałeś rzeczy prywatne, to co najwyżej musisz rozliczyć podatek od osiągniętego dochodu. Na formularzu PIT-36 jest rubryka "odpłatne zbycie rzeczy".
Gorzej jak twoja sprzedaż miała charakter działalności gospodarczej (w rozumieniu przepisów ustawy o VAT). Handel elektroniką wymaga rejestracji do VAT jako podatnik czynny oraz kasy fiskalnej (nie ma tu znaczenia czy na się zarejestrowaną firmę). A w twoim przypadku może taka regularna sprzedaż uznana za działalność gospodarczą (oczywiście w rozumieniu przepisów podatkowych, a nie potoczym).