anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

czas wysyłki - jak ustawić aby pokazywało - tak jak chce - 24h wysyłka

-Outlet-Butik-
#10 Popularyzator

hej,

pomóżcie bo już mnie coś trafia.

Wysyłam paczki z X magazynów - jak mam ustawić czas wysyłki - aby Klient widział - dziś (czwartek) o godzinie np. 10:00 - dostawa w poniedziałek ???

Bo za .... nie da się tego ustawić.

Ustawiam czas - 24h - pokazuje - dostawa jutro. 

Ustawiam czas 48h - pokazuje już - 1 lipca - wtorek.

A ja potrzebuje - W PONIEDZIALEK 

Już wyłączyłem - godziny graniczne , Wyłączyłeś dostawy szybsze niż Twoja deklaracja.

Dopytywałem Allegro : Przewidywany czas dostawy wyświetli się na podstawie Państwa ostatnich wysyłanych zamówień, natomiast jeżeli zgodnie z deklaracją 24h wysyłali Państwo przesyłki, to tak, przewidywany czas dostawy powinien być wyświetlony na poniedziałek.

Czyli jak rozumiem - na tym portalu - NIE DA się ustawić - tak jak sprzedawca chce - tylko to co tam liczy algorytm który oczywiście wszystko wie lepiej od sprzedawcy ? - np.  że dostawca wydłuża realizacji  o 1 dzień - bo zdarzenie losowe itd ? 

oznacz moderatorów
18 ODPOWIEDZI 18

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@-Outlet-Butik- jak masz ustawione wysyłka 2 dni to wysyłaj zawsze 2 dnia jak masz 24 h to wysyłaj następnego dnie, jak wyślesz wcześniej to algorytm z 30 dni wyliczy średnią i będzie pokazywać klientom dostawa na jutro 😞 

Dostawy szybsze niż deklaracja działają tylko dla jak masz ustawione 2-3 dni 😞

-Outlet-Butik-
#10 Popularyzator

tylko ,że w przypadku drop -  nie ma opcji na to. Czasem paczka wyjdzie dziś - czasem dnia kolejnego. 

Teraz jak ustawie 48h - to pokazuje dopiero dostawę za 4 dni robocze a jak 24h - na jutro.

kur... na tym portalu idzie dostać już 

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@-Outlet-Butik- to nic nie zrobisz, bo pokazuje 2 dni wysyłki + 2 dni dostawy, czyli za 4 dni  😞

-Outlet-Butik-
#10 Popularyzator

tragedia 🙂 czekam kiedy powstanie portal - który zrobi wszystko - PROSTO ( tak jak allegro było dawno )

oznacz moderatorów

-Outlet-Butik-
#10 Popularyzator

a powiedz mi - jak coś pokombinuje z godzinami granicznymi - da to coś ?

Jak np. ustawie godzina graniczna tego samego dnia - do 9:00 - i czas wysyłki na aukcji 24h - czy jak Klient zakupi po godzinie 9:00 - pokaże mu się dostawa np pojutrze? 

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@-Outlet-Butik-

Allegro pokazuje czasy dostawy na podstawie statystyk i tego co wyliczy ich algorytm. Twoje deklaracje nie mają najmniejszejgo znaczenia (Allegro po prostu uważa, że wie lepiej).

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@-Outlet-Butik- tak o ile zamówień po godzinie 9 nie będziesz wysyłał w ten sam dzień, jak będziesz nadawał paczki zamówione np. o 14 w ten sam dzień to przesuną Ci godzinę graniczną na 14 😞 a jak nie nadasz to polecą po punktach i stracisz oznaczenie godziny granicznej 😞

-Outlet-Butik-
#10 Popularyzator

jaka patola.

Dzieki - nie będe się z tym szarpał - szkoda czasu.

Ustawiam 48h  - nie będzie się sprzedawać to trudno...  Mi już łapy opadają - marza g.... a wymogi z d... Niech się inni męczą 🙂 

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#18 Luminarz

@epresso Ty miałeś jakiś artykuł dla sprzedających który rozwiewał wszystkie wątpliwości i pozwalał ustawić to jak trzeba - możesz wrzucić. 

"Czyli jak rozumiem - na tym portalu - NIE DA się ustawić - tak jak sprzedawca chce" - dokładnie tak. 
"dziś (czwartek) o godzinie np. 10:00 - dostawa w poniedziałek" - tak to się nie da. Znaczy się da się ale pojawi się inny problem. Można ustawić 24h i godzinę graniczną 1:00 i wtedy przez cały dzień będzie dostawa pojutrze (czyli dziś będzie, że w sobotę - poniedziałek w zależności od metody) ALE !!! o 23:30 też będzie dostawa w sobotę. Oczywiście to też wymaga sporego czasu aż algorytm to załapie. 

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@sl-aw-ek tyle że problem jest DROP, autor nie ma wpływu czy jak przekaże zamówienie do hurtowni to wyjdzie dziś czy jutro 😞 

Jak masz towar na magazynie i sam pakujesz to można to ustawić i pilnować godzin nadania 🙂

sl-aw-ek
#18 Luminarz

@kostas11 dlatego napisałem, że się nie da 😉 

@-Outlet-Butik- 
"ja mam dość użerania się ze zwrotami" 
"Marża znikoma" 
"roboty masa" 

Na tym polega drop - przerzucamy najgorszą część pracy na podwykonawcę dając mu za to możliwie najmniejszy udział w zysku. 

oznacz moderatorów

-Outlet-Butik-
#10 Popularyzator

Panowie - szkoda słów - ja mam dość użerania się ze zwrotami itd - bo ktoś nei dostał na czas bo nie poczeka 1 dnia itd. Marża znikoma - roboty masa - finito 

oznacz moderatorów

-Outlet-Butik-
#10 Popularyzator

teraz sobie zerkam - ustawiam  24h  - buch - dostawa ... wtorek:D

Ustawiam 48h ( kolejny róg  ) - buch - dostawa... czwartek

idzie się pośmiac 😄

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

ustaw wysyłka natychmiast

i zobacz co pokaże allegro

https://spolecznosc.allegro.pl/t5/zaawansowani-sprzedawcy/wysy%C5%82ka-natychmiast-a-1-dzie%C5%84/td...

chyba, że @kostas11 mnie wyjaśni

my mamy ustawione 24h, nie ustawione godziny graniczne a allegro w 90% wysyłek pokazuje nam czas wysyłki tego samego dnia

oznacz moderatorów

-Outlet-Butik-
#10 Popularyzator

dostawa we wtorek - przy ustawoieniu - natychmiast

jak ustawie 24h - mam to samo - dostawa we wtorek

jak 48h - to mam ... czwartek

[edytowano]

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@RED nie ważne czy masz natychmiast czy 24h, jak nie ustawisz godzin granicznych, algorytm będzie patrzał o której wysyłasz i dlatego pokazuje Ci 90 wysyłek tego samego dnia, lepiej ustawić np. 12 i zamówień po tej godzinie nie nadawać 🙂

sl-aw-ek
#18 Luminarz

@RED "my mamy ustawione 24h, nie ustawione godziny graniczne" 

To jest najgorsza sytuacja - allegro ustawia Ci "automatyczną godzinę graniczną" często tę samą dla każdej metody dostawy. Najlepsze ustawienie to 24h + godziny graniczne dla każdego przewoźnika, przy odpowiedniej ilości zamówień wszystko działa w miarę przewidywalnie. 

oznacz moderatorów

AGD-RTV-IT
#13 Ambasador

Pamiętaj jeszcze, że Allegro wydłuża samo z siebie metody dostawy spoza ich opcji dostaw. Przy "przesyłce kurierskiej" jest zawsze dodane 1-2 dni w stosunku do dowolnego kuriera z przedrostkiem Allegro, niezależnie jak ustawisz czas wysyłki czy czas dostawy przy opcji "przesyłka kurierska". 🙃

Pozdrawiamy
PHU MAR-SAT
oznacz moderatorów