Cześć,
nie chcę zakładać działalności w ciemno.
Czy sprzedaż z konta prywatnego ma sens jako test rynku, czy to z góry skazane na brak klientów?
Jeśli ktoś przerabiał ten etap — dajcie znać, co faktycznie zadziałało.
Nie ma sensu, ponieważ jest to nielegalne, zakładając, że nie chodzi o okazjanalną sprzedaż swoich niepotrzebnych gratów, tylko normalną sprzedaż w celach zarobkowych.
Załóż działalność nierejestrowaną na początek.
Mógł byś mi wyjaśnić dlaczego nie legalne?
Ja sprzedaje i z firmowego i z Prywatnego jako działalnosć jednoosobowa na ryczałcie. Na prywatnym do Dac 7 podałam NIP zamiast peselu, podatki płace. Póki co skarbówka się nie czepiała. Jakby nie powiedzieć ludzie np. na vin... też sprzedają z kont prywatnych, podatki płacą i jakoś działają...
Przy działalności nierejestrowanej nie będziesz miał innego wyjścia jak tylko sprzedawać z konta prywatnego, nie ma opcji załozenia firmowego.
Ja prywatne trzymam z jednego względu - dla smarka. Wystarczy paczkomat i mam smarka. Na firmowym mieszkając w małej miejscowości pewnie po tygodniu skończyłam bym z blokadą za negatywy wynikające z dostaw. Nie mam szans sprzedawać ze smartem, więc sprzedaję tylko bez... I mam za mało komentarzy, by ryzykować negatywy za dostawy Allegro, nie mówiąc o opłacaniu ich baboli...
Czyli jak dobrze rozumiem na prywatnym sprzedaż jest bardzo ciężka.
Nie jest. Konta mają wady i zalety. Na prywatnym zalety to: łatwiejszy dostęp do wysyłek smart, Prowizję możesz płacić raz w miesiącu i kwoty wypłat dzięki temu zgadzają się z wpłatami, obsługa konta po staremu (nie musisz przez sales wszystkiego robić), możesz wystawiać również na Allegro lokalnie. Wady to: nie wystawisz produktów z ochroną marek, nie poinformujesz kupującego o możliwości wystawienia faktury, nie dostaniesz od Allegro faktury na firmę oraz niestety nie wystawisz ofert z autowznawianiem bez wznawiania sprzedanych przedmiotów (albo wznawia się wszystko albo nic, czyli albo wznawiasz całkiem ręcznie albo po wyprzedaniu musisz od razu ręcznie zakończyć ofertę).
@AnnaG-Antyki miała by pani na początek jakieś rady dla mnie pomocne? Co do sprzedaży na Allegro.
Musisz pamiętać, że jeżeli będzie to sprzedać w ramach działalności nierejestrowanej, to prawo traktuje cię jak przedsiębiorcę (ale masz limit przychodu i to należnego, a nie rzeczywistego). Nie płacisz ZUS-u, ale z podatek i ewentualnie VAT rozliczasz (w PIT rocznym). Do tego dochodzi ewentualnie kasa fiskalna (niektóre towary są wykluczone ze zwolnienia) czy rejestracja do VAT jako płatnik czynny (tu też są wyjątki od zwolnienia), wtedy możesz wystawiać FV ze stawką 23%, lub zwolniony, wtedy wystawiasz faktury bez VAT.
Możesz także kupować i sprzedawać do innych krajów w ramach WDT czy OSS (ale to wymaga NIP EU, ale to żaden problem). Osobiście jednak nie polecam korzystać z OSS.
Dzięki wszystkim za dotychczasowe wskazówki — naprawdę dużo wartościowej wiedzy 💙
Pomyślałem/am, że fajnie byłoby, gdybyśmy dalej dopisywali tu swoje tipy i doświadczenia, tak żeby powstało jedno konkretne miejsce z poradami — nie tylko dla mnie, ale też dla innych, którzy trafią na ten wątek później.
Jeśli komuś przychodzą jeszcze do głowy jakieś rady, własne obserwacje, rzeczy które się sprawdziły albo pułapki, na które warto uważać — śmiało, dzielcie się 🙌
Im więcej perspektyw, tym lepiej dla wszystkich
Ja miesiąc temu stworzyłem konto prywatne i wystawiłem już 250 ofert. Już mam kilka sprzedaży, myślę, że może się rozkręcić (do tej pory święta były). Z początku myślałem że konto prywatne ma zbyt dużo ograniczeń, a tu się okazuje, że można sobie ustawić auto wznawianie ofert co 30 dni, że jeśli oferta jest w odpowiedniej kategorii to po wznowieniu automatycznym pozostają oceny, komentarze i informacja o ilości ostatnio sprzedanych!. Podstawowe zmiany w ofertach jak zmiana cen itp są w prosty sposób ustawialne za pomocą narzędzi na allegro, a bardziej skomplikowane jak np masowa zmiana opisów jest możliwa za pomocą narzędzi z poza allegro. Kolejna zaleta konta prywatnego to to że firmy nie trzeba rejestrować, nie trzeba płacić drogich podatków, nie trzeba płacić wysokiego haraczu do zusu. Chyba tez miesięczne opłaty za korzystanie z allegro są znacznie mniejsze niż na koncie firmowym. Kolejne zalety pewnie poznam w przyszłości...
Czy ma ktoś jeszcze jakieś rady
W jednym się mylisz. W kwestii podatków nie ma różnicy czy masz zarejestrowaną firmę czy nie.
Pamiętaj że firma w rozumieniu potocznym, w rozumieniu przepisów ustawy Prawo przedsiębiorców, w rozumieniu przepisów ustawy o VAT, w rozporządzeniu przepisów Ordynacji Podatkowej, czy w rozumieniu przepisów Kodeksu Cywilnego, to nie jest to samo. Każda ustawa ma własną definicję działalność gospodarczej.
A co zmian w ofercie poprzez narzędzia zewnątrzne, to na koncie zwykłym jest to zablokowane (można tylko zrobić odczyt).
percela
na działalności nierejestrowanej podatek jest niższy 12%.
Na działalności nierejestrowanej jesteś na skali podatkowej (do 120000 zł dochodu jest to 12%)
Natomiast w przypadku firmy (JDG) masz do wyboru:
- skalę podatkową (to samo co wyżej)
- podatek liniowy 19%
- ryczałt od przychodów ewidencjonowanych (tu stawki są różne od 2 do 17%).
Nie można więc powiedzieć, że na działalności nierejestrowanej, podatki są niższe, bo to zależy.
Natomiast w kwestii VAT i kasy fiskalnej nie ma żadnej różnicy czy to działalność nierejestrowana, czy rejestrowana.