Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Sprzedałam na Allegro jako osoba prywatna (nie firma) golarkę. Towar był sprawny i zgodny z opisem. Kupujący zgłasza problem dopiero po około 13–14 miesiącach od zakupu i twierdzi, że urządzenie się wyłącza oraz chce nowy sprzęt.
Nie udzielałam żadnej gwarancji. Z tego co wiem, prywatny sprzedawca nie podlega rękojmi jak firma, a program Allegro Ochrona Kupujących dotyczy raczej braku dostawy, towaru od razu niezgodnego albo niezrealizowania transakcji – a nie usterek po ponad roku użytkowania.
Chciałabym się dowiedzieć:
Czy prywatny sprzedający faktycznie odpowiada po takim czasie?
Czy kupujący może żądać wymiany na nowy sprzęt po 13–14 miesiącach?
Jak najlepiej odpowiedzieć w dyskusji Allegro, żeby zamknąć temat zgodnie z regulaminem i prawem?
@Ilona_ll2 niestety prywatny sprzedawca również podlega tzw "rękojmi", ale oczywiście nie musisz wysyłać nowej golarki, możesz naprawić tą, którą klient Ci odeśle😉
@KOGIEL_T dziękuję za odpowiedź 🙂
Sprzedaż była jednorazowa i prywatna, nie prowadzę działalności, nie udzielałam gwarancji ani nie oferowałam rękojmi. Towar w momencie wysyłki był w pełni sprawny i zgodny z opisem, a zgłoszenie pojawiło się dopiero po 13–14 miesiącach. W tym czasie urządzenie mogło ulec naturalnemu zużyciu, więc nie widzę podstaw, aby uznać żądanie wymiany na nowy sprzęt.
@Ilona_ll2 niestety rękojmi udzielasz z automatu, jak nie chcesz jej udzielać, to musisz o tym napisać w opisie aukcji
@KOGIEL_T Nie w opisie aukcji tylko w zakładce "o sprzedającym" > ja miałem takie zastrzeżenie pod koniec opisu to mi pozamykali aukcje i dali upomnienie > kazali przenieść do w/w zakładki > a i tak potem są problemy, bo może 10% kupujących czyta zakładki
Witam.
Na zwykłym Allegro tak, ale ogromna większość sprzedawców prywatnych sprzedaje na Lokalnie, a tam nie ma żadnych zakładek i wszystko co dotyczy sprzedawanego przedmiotu trzeba umieścić bezpośrednio w opisie, tak jak to miało miejsce kiedyś na Allegro.
Użytkownicy często dokonują skrótów myślowych. Autor wątku pisząc "Sprzedałam na Allegro jako osoba prywatna (nie firma) golarkę." mógł dokonać takiego skrótu i sprzedając na Allegro Lokalnie napisać że sprzedał na Allegro.
Zresztą to w sumie bez znaczenia gdzie taka informacja się znalazła. Ważne by była umieszczona przed zakupem i w przypadku umieszczenia jej w zakładce był do niej odnośnik w informacjach pozakupowych.
Poza tym, jeśli jakiś pracownik Allegro kazał Ci przenieść takie informacje do zakładki "o sprzedającym" to wskazał niewłaściwe miejsce docelowe. Jak dla mnie informacje w tej zakładce są zawsze jednakowe, bez względu na jaką ofertę danego sprzedawcy się wejdzie. Warunki reklamacji powinny być moim zdaniem zdefiniowane w zakładce "Allegro Ochrona Kupujących/Reklamacja", bo informacje z tej zakładki są widoczne dla nabywcy w podsumowaniu zakupu, a poza tym dla różnych ofert można zdefiniować różne treści. W końcu ten sam sprzedawca ma prawo dla jednej oferty mieć ograniczoną/wyłączoną rękojmię a dla innych nie.
Pozdrawiam. Marek.
Witam.
Każdy nabywca ma prawo do zgłoszenia reklamacji. W przypadku zakupu od osoby prywatnej przez osobę prywatną reklamacja jest z tytułu RĘKOJMI (od firmy byłaby z tytułu "niezgodności produktu z umową").
GWARANCJA i RĘKOJMIA to dwie różne sprawy. Pierwsza jest dobrowolna, a druga narzucona przez prawo.
Prywatny sprzedawca odpowiada za stan towaru z tytułu RĘKOJMI przez 24 miesiące od sprzedaży.
Prywatny sprzedawca ma prawo ograniczyć roszczenia lub CAŁKOWICIE WYŁĄCZYĆ RĘKOJMIĘ, pod warunkiem umieszczenia wyraźnie takiej informacji w opisie sprzedawanego przedmiotu (zanim doszło do sprzedaży).
Nie są to zapisy regulaminu Allegro, tylko ustanowione prawnie (Kodeks Cywilny).
Jeśli nabywca chce coś od Ciebie uzyskać, to na swój koszt (inaczej niż w przypadku zakupu od firmy) powinien przysłać Ci przedmiot do oceny zasadności roszczenia, chyba że zwolnisz go z tego obowiązku - możesz, jeśli chcesz, uznać roszczenie bez odsyłania przedmiotu.
Reklamację musisz rozpatrzyć najdalej 14-go dnia od zgłoszenia (nie od otrzymania towaru). Jeśli tego nie zrobisz, to roszczenie zostanie uznane z "urzędu".
Nie musisz reklamacji uznać za zasadną, jeśli masz podstawy by ją odrzucić. Najprostszą podstawą do odrzucenia roszczenia jest brak odesłania przedmiotu przez nabywcę, o ile go nie odeśle na swój koszt i we własnym zakresie (Ty musisz jedynie podać dane do wysyłki). Możesz także odrzucić roszczenie ze względu na "normalne zużycie przedmiotu w trakcie eksploatacji", ale w takim wypadku warto byłoby mieć jakąś "podkładkę od fachowca".
Jeśli uznasz roszczenie za zasadne to możesz przedmiot naprawić, wymienić, lub zwrócić pieniądze. W takim przypadku będziesz też musiała zwrócić nabywcy koszty odesłania do Ciebie towaru i zapłacić za ewentualną wysyłkę z powrotem do niego.
Czas na naprawę lub wymianę nie jest ściśle określony i nie wlicza się do 14-to dniowego terminu na rozpatrzenie reklamacji.
Jeśli odrzucisz roszczenie, to za odesłanie przedmiotu, jeśli będzie go chciał, będzie musiał ponownie zapłacić kupujący.
Pamiętaj. To Twoja decyzja i nikt, poza sądem, nie może Cię zmusić do jej zmiany. Jedyny ustawowy warunek to dotrzymanie terminu na podjęcie decyzji.
Pozdrawiam. Marek.
Zgodnie z art. 556² Kodeksu cywilnego jeżeli kupującym jest konsument, a wada fizyczna została stwierdzona przed upływem roku od dnia wydania rzeczy sprzedanej, domniemywa się, że wada lub jej przyczyna istniała w chwili przejścia niebezpieczeństwa na kupującego. W umowach, gdzie stronami są wyłącznie osoby fizyczne, kupujący nie jest niestety konsumentem. W razie sporu ze sprzedawcą to na nabywcy spoczywa ciężar udowodnienia, że wada istniała w chwili wydania samochodu.
Przy zakupie od osoby fizycznej nie znajdzie również zastosowania art. 5615 Kodeksu cywilnego stanowiący dla sprzedającego-przedsiebiorcy swoistą sankcję za brak terminowego ustosunkowania się do żądania kupującego. Jeżeli kupujący jest konsumentem i przykładowo zażądał usunięcia wady albo złożył oświadczenie o obniżeniu ceny, określając kwotę, o którą cena ma być obniżona, a sprzedawca nie ustosunkował się do tego żądania w terminie czternastu dni, uważa się, że żądanie to uznał za uzasadnione. Kupujący samochód od osoby fizycznej konsumentem nie jest, zatem domniemanie to w realiach tego rodzaju umowy nie znajdzie zastosowania.
https://adwokatkosterka.pl/rekojmia-a-zakup-od-osoby-prywatnej/
Witam.
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem To Co napisałeś, więc poproszę o potwierdzenie.
Twoim zdaniem tak na prawdę sprzedając jako osoba prywatna, można kwestiami rękojmi się nie przejmować, bo ciężar dowodu leży po stronie nabywcy, a nawet jak będzie miał dowód, to i tak czas na "naprawę szkody" jest w zasadzie nieskończenie długi.
Odpowiedz proszę, jeśli możesz, na poniższe pytania:
1) Czy w przypadku zakupu od osoby fizycznej sprzedawca jest w ogóle zobligowany do ustosunkowania się do reklamacji z tytułu rękojmi?
2) Jeśli tak na powyższe, to czy sprzedawca ma "ustawowy" czas na odpowiedź?
3) Jeśli tak na powyższe, to jak długi jest czas na odpowiedź i od jakiego momentu jest liczony (zgłoszenie reklamacji, przesłanie towaru, inne takie...)?
4) Jeśli reklamacja zostanie uznana za zasadną to kto decyduje o sposobie naprawy szkody?
5) Jeśli reklamacja zostanie uznana za zasadną to jaki jest czas na "naprawę szkody" i od jakiego momentu "biegnie" dla:
a) zwrotu środków;
b) wymiany towaru;
c) naprawy towaru.
6) Czy w kwestii reklamacji z tytułu rękojmi (pomijając ewentualne zobowiązania podatkowe po stronie sprzedawcy), przy zakupie od osoby prywatnej, jest różnica pomiędzy zakupem towaru UŻYWANEGO a NIEUŻYWANEGO (FABRYCZNIE NOWEGO)?
7) Czy w przypadku gdy dojdzie do usterki kupionego od osoby prywatnej przedmiotu, to do uznania reklamacji za zasadną:
a) konieczne jest istnienie wady już w momencie zakupu;
b) czy wystarczający jest sam fakt zaistnienia usterki w trakcie użytkowania nie wynikający z "normalnego zużycia" przedmiotu?
To nie są rozważania teoretyczne, a odpowiedzi o które proszę mają dla mnie fundamentalne znaczenie. Od jakiegoś czasu sprzedaję wyłącznie "prywatnie" i mam trochę odmienne podejście, ale być może jest ono spaczone kilkunastoma latami sprzedaży konsumenckiej.
Proszę o odpowiedź "z punktu widzenia prawa", a nie praktykowanego na Allegro przez Allegro sposobu rozwiązywania zgłoszeń reklamacyjnych. Praktykę Allegro znam z autopsji.
Z góry dziękuję za udzielenie odpowiedzi.
Pozdrawiam. Marek.
jest 2 lata rękojmi, przez pierwszy rok udowadniasz brak wady ty, przez drugi kupujący.Jeśli w ciągu 14dni nie ustosunkujesz się to uznasz ją z automatu
Napisz kupującemu że odrzucasz reklamację ze względu na brak udowodniebia wady ukrytej o której w chwili sprzedarzy wiedział sprzedający.
w zacytowanym tekście opisano różnice pomiędzy sprzedawcą firmą a sprzedawcą konsumentem,
w Twoim wypadku to kupujący musi wykazać, że wada istniała w produkcie
@drobok wprowadzasz w błąd, termin 14dni nie dotyczy tej sprzedaży
zacytowałem Ci opinię prawną
fakt, osoby fizycznej nie obowiązuje termin 14dni
@Ilona_ll2 za sprzedany prywatnie przedmiot odpowiadasz 2 lata z rękojmi ustawowo o ile w ofercie nie napiszesz że rękojmię wyłączasz. Masz 14dni na rozpatrzenie reklamacji decyzję możesz wydać dowolna i nie będzie podważana przez allegro oraz musisz ją uzasadnić.