Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam mam taki problem kupujacy zakupił u mnie nowy aparat który wystawilam na sprzedaż gdyz po zakupieniu go przez **piiip** okazało się że w pudełku z aparatem byla tylko ksiazeczka aparat i futeral postanowiłam go sprzedać na allegro. I sa dokladne zdjecia co jest w pudełku. Teraz kupujacy żąda zwrotu gdyz tak jest nowy ale brak ładowarki. Czy musze zgodzić się na zwrot
Jako osoba prywatna nie musisz przyjmować zwrotów bez podania przyczyny, chyba że to jest zwrot który np. wprowadza w błąd kupującego czyli inaczej jest to reklamacja. Kupujący może reklamować towar z tytułu rękojmi.
@ANGELINAwolanin To nie jest zwrot, to jest reklamacja z powodu wad lub braków w dostawie, a reklamację musisz rozpatrzyć. Po uznaniu reklamacji nie musisz od razu zwracać pieniędzy, możesz dosłać ładowarkę, obniżyć cenę towaru lub oddać całą wpłatę, a także koszt dostawy i odesłania sprzętu - w zależności od żądań kupującego. Chyba oczywiste jest, że osoba kupująca wraz z nowym aparatem oczekuje także ładowarki? Napisałaś w aukcji wyraźnie, że nie ma ładowarki? Mogłaś to zrobić, wtedy sprawa byłaby jasna.
Jeżeli odrzucisz reklamację, kupujący może otworzyć spór i złożyć wniosek o rekompensatę z Programu Ochrony Kupujących, a to może być dla Ciebie sporym problemem, gdy taką rekompensatę otrzyma, ponieważ Allegro może (nie musi) upomnieć się u Ciebie o zwrot kosztów. Może nawet nałożyć Ci ograniczenia na konto.
Jeżeli w opisie oferty nie było wyraźnie zaznaczone, że ładowarki nie ma, moim zdaniem powinnaś przyjąć zwrot.
Niezależnie od tego, czy przyjmiesz czy odrzucisz zwrot, rozpatrzeć musisz, bo to ewidentna reklamacja niezgodności z opisem. Klientowi się nie odwidziało (zwrot bez podania przyczyny), tylko reklamuje brak ładowarki, którą spodziewał się znaleźć w przesyłce od Ciebie. Czy reklamuje słusznie czy nie - Ty musisz zdecydować. Nie masz jednak prawa napisać czegoś w stylu "jako osoba prywatna nie przyjmuję zwrotów".
Jeżeli miałeś jasny opis oferty i wszystko kupujący wiedział, nie musisz przyjmować zwrotów. Inna sprawa jak reklamuje, tu musisz rozpatrzyć.
Ale może rozpatrzeć negatywnie 😉
O ile w opisie był brak ładowarki.
A z drugiej strony, może warto ( o ile opis był na niekorzyść sprzedawcy ) dokupić ładowarkę na własny koszt i dosłać ją kupującemu ?