Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Czy musze zwracać koszty wysyłki gdy klient nie użył darmowego zwrotu smart tylko wysłał inaczej?
Pierwszy raz zdarzyło się coś takiego, że klient mając darmowy zwrot smartem wysłał mi zwrot pocztą za 19 zł.
Czy w takim wypadku muszę zwracać te 19 zł za odesłanie paczki?
Towar był uszkodzony, więc to nie zwrot bez podania przyczyny czyli teoretycznie powinienem zwrócić koszty odesłania ale klient miał możliwość wysłania za darmo.
To pewnie jakiś wymyślony, nieistniejący rzecznik, albo niedouczony. Przy odstąpieniu od umowy oddaje się kupującemu koszt najtańszej dostawy do niego, ale przy reklamacji zwraca się rzeczywisty koszt dostawy. Zresztą w tym wątku nie o to chodzi. Tu chodzi o zwrot kosztów klientowi za odesłanie towaru w ramach reklamacji.
@xyz96 Ja Tobie kłamstw nie zarzucam, więc i Ty sobie odpuść.
zwrot to zwrot (za to płacimy w fakturze za allegro- mamy swój udział w tych "darmowych" przesyłkach)- bez względu czy to odstąpienie od umowy czy reklamacja ( w mniemaniu kupującego- towar niezgodny z umową, gdzie 99,9% kupujących nie czyta aukcji- ot, taka klientela allegro...)- ma zwrot darmowy i tyle w temacie. I pamiętajcie, wtedy odpowiedź sprzedawcy jest wymagana- towar zgodny z aukcją- przyjęliśmy odstąpienie od umowy i oddajecie koszt towaru i koszt najniższej przesyłki u Was
@Client:79179573 Nie, a ja nie pytałam, bo uznałam, że rozmawiam z osobą kompetentną.
@PromykSB tutaj można kierować się zasadą zdrowego rozsądku. Dostawa za 19 zł. z poczty polskiej mieści się w jego granicach, poczta lotnicza przez Chiny już nie.
@la_nika na allegro nie kierujemy się zasadami zdrowego rozsądku, tylko regulaminami i przepisami prawnymi 😉
Na jakiej podstawie Chiny się już nie mieszczą?
Mój "zdrowy rozsądek" podpowiada, że żadna z tych opcji w tych granicach się nie mieści.
Problem ze "zdrowym rozsądkiem" jest taki, że jest niezdefiniowany i zależy od dowolnej interpretacji interpretującego.
Tego typu zasady ustala i egzekwuje się na sztywno.
@WREDZIA-W1
Czyli zgodnie z tym co pisałem od początku zostaje 0. Koszt przesyłki nie zostaje zwrócony.
@PromykSB Żeby się upewnić, zadzwoń do swojego rzecznika. Jest w każdym mieście powiatowym.
@la_nika nie jesteśmy w stanie stwierdzić dlaczego Kupujący wybrał taką metodę dostawy, nie możemy zakładać, że zrobił to celowo, w celu narażenia Sprzedającego na większe koszty. Nie możecie też w zakładać że nie zrobił tego celowo... PAT
stwierdził, że używał towar przez 4 dni to go odsyła przez allegro by dostać zwrot całych wpłaconych pieniędzy
no ale to co - konsument nie mógł używać w 'ramach zwykłego zarządu'?
@exoryna Mógł, ale niekoniecznie musi dostać z powrotem całość wpłaconych pieniędzy 🙂
exoryna Chciałeś by otrzymać kupiony jako nowy używany 4 dni w ramach zwykłego zarządu i zwrócony przez konsumenta produkt?
@exoryna mylą ci się wersje ustawy
zwykły zarząd był w ustawie która mówiła o 10 dniowym zwrocie
w nowej wersji, kupujący ma sprawdzać towar jak w sklepie
czyli przymierzyć spodnie - dobre zostawia sobie
złe - zdejmuje i odkłada do zwrotu
jak sobie oleje te przepisy to dalej ma oczywiście prawo do zwrotu
ale tutaj sprzedawca może uznać że zwracany towar jest używany
u mnie w aukcji jest napisane towar nowy nigdy nieużywany - czy sprzedając
taki towar używany przez 4 dni będę kłamał w ofercie?
przypominam, że za zmniejszenie wartości rzeczy odpowiada Kupujący
ja ze swojej strony daję plusa Kupującemu za uczciwość bo mógł kłamać
a z drugiej strony sprawdzę czy produkt nadaje się do sprzedaży jako nowy
akurat jest na tyle specyficzny, że tutaj o 4 dni używania nie należy się kłócić
bo to nieistotne