anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy przejęcie konta firmowego Allegro ma wpływ na preferencyjne stawki ZUS ?

MAMY ROZWIĄZANIE!
gorg82
#7 Wielbiciel#

Witam,

Prowadzę od roku jednoosobową działalność gospodarczą zajmującą się sprzedażą produktów na platformie Allegro. Chciałbym zawiesić moją działalność i jednocześnie żona chce założyć swoją i przejąć moje konto na Allegro (jest to możliwe). Czy przejmując konto na Allegro, żonie dalej będą przysługiwały preferencyjne składki ZUS dla nowych firm przez 2 lata od założenia działalności? Czy przejęcie konta Allegro po małżonku nie koliduje z tym? Czy może to nie ma w ogóle wpływu?

Z góry dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam
gorg82

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6
xyz96
#21 Demiurg#

@gorg82 Żona może przejąć konto w wyniku zbycia przedsiębiorstwa; https://allegro.pl/pomoc/dla-sprzedajacych/dane-i-ustawienia-konta/kiedy-i-jak-mozna-zmienic-dane-pr...

Przejęcie konta Allegro nie ma wpływu na składki ZUS.

oznacz moderatorów
ko_alka
Była Moderatorka
Była Moderatorka

@gorg82 Cześć, w sprawie płatności obniżonych składek najlepiej skontaktuj się bezpośrednio z Zakładem Ubezpieczeń Społecznych - kontakt

oznacz moderatorów
xyz96
#21 Demiurg#

@ko_alka Zabrała mi rozwiązanie, choć wiadomo, że wysokość składek ZUS nie jest w żaden sposób uzależniona od konta na Allegro 🙂

oznacz moderatorów
ko_alka
Była Moderatorka
Była Moderatorka

@xyz96 możliwość skorzystania z ulgi - moim zdaniem - należy skonsultować u źródła. Małżonka zakładająca firmę może mieć inne warunki promocji (ulga na start/preferencyjne składki/mały ZUS+/standardowe składki). 
Nie rozumiem dlaczego uważasz, że zabrałam Ci rozwiązanie. Moim zdaniem dobrze, że autor wątku pozna różne punkty widzenia Społeczności na sprawę. 

oznacz moderatorów
xyz96
#21 Demiurg#

@ko_alka Konsultować można wszystko i wszędzie. Konto na Allegro, założone, czy przejęte nie ma żadnego wpływu na stawki ZUS, a o to pytał autor wątku.

oznacz moderatorów
gorg82
#7 Wielbiciel#

@ko_alka @xyz96 Dzieki za odpowiedzi. Zadzwoniłem na infolinię ZUS i okazało się, że jeśli żona zakłada pierwszą działalność lub nie prowadziła działalności w okresie ostatnich 60 miesięcy to przysługują jej ulga na start i preferencyjne składki ZUS. Przejęcie konta Allegro nie ma na to żadnego wpływu.

oznacz moderatorów