anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

hej, przy wystawianiu faktury wpisujemy też wartość zapłaconą za przesyłkę plus oddzielnie towar?

MAMY ROZWIĄZANIE!
ComfortHouse1
#2 Obserwator#

nie wiem czy rozpisywać na fakturze wartość za towar i wysyłkę czy tylko fakturujemy towar.

oznacz moderatorów
10 ODPOWIEDZI 10
mdrogeria
#21 Demiurg#

@ComfortHouse1 fakturujesz wszystko co opłacił klient , jeśli koszt wysyłki występuje musi być pozycja na fakturze .

oznacz moderatorów
ComfortHouse1
#2 Obserwator#

ok, dzieki wielkie

oznacz moderatorów
pecela
#17 Koryfeusz#

Masz dwie opcje. Albo umieszczasz na fakturze towar i koszt transportu jako osobne pozycje, albo jako towar z dostawą (jedna pozycja). Zalecany jest pierwszy sposób, ale drugiego warto używać jak jak sprzedawcy towar objęty jest inną stawką VAT niż 23% (jak nie jesteś VAT-owcem, to cię nie dotyczy).

oznacz moderatorów
mdrogeria
#21 Demiurg#

@pecela transport jest usługą obciążona stawką VAT 23%

oznacz moderatorów
pecela
#17 Koryfeusz#

Jako osobna pozycja tak, ale jak sprzedajesz towar i osobno dostawę. Jak umieścisz na FV pozycję towar z dostawą w jednej pozycji, to wtedy całość będzie opodatkowana jak towar główny. 

Trzeba też pamiętać, że co US to inne podejście do tematu.

oznacz moderatorów
sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@mdrogeria oj z tym VATem jest różnie, jak znajdę chwilę to podrzucę odpowiednie materiały ale można wykonać transport na innej stawce. Oooo np transport materiałów budowlanych wraz z usługą montażu będzie na 8% VAT - i to tylko jeden z przykładów. 

oznacz moderatorów
Halfrunt
#20 Guru#

Jeśli mam towar na 8% i innych pozycji brak, nawet jeśli przesyłka występuje na 23% to fakturę program księgowy wystawia i dla przesyłki 8% 

Bo sprzedaję towar, a nie świadczę przesyłki jako samej usługi i jest ona składową towaru. 

Nie widzę też potrzeby kamuflowania i łączenia kosztów transportu z towarem. 

oznacz moderatorów
mdrogeria
#21 Demiurg#

@sl-aw-ek @Halfrunt róbcie jak uważacie , ja już domiar dostałem , najlepszym wyjściem jest indywidualna interpretacja NUS , teraz już mam , ale mówi jasno - transport stawka 23 % i KROPKA .

oznacz moderatorów
sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@mdrogeria franczyzobiorcy MCD też tak mówili a później MF zmieniło zdanie. 
Niestety indywidualna interpretacja NUS nic nie znaczy. 

oznacz moderatorów
MikroLITY
#13 Ambasador#

Tutaj masz kilka przykładów (oczywiście podaję to tylko jako ciekawostkę - każdy robi, jak uważa za słuszne).

https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-ujecie-kosztow-transportu-i-wysylki-na-fakturze-sprzedazy

oznacz moderatorów