Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Zdewastowana paczka dotarła paczkomatem Inpost. Kupujący przesłał mi zdjęcia. Wszystko jest zniszczone, mimo, że paczka miała naklejkę "nie rzucać" Co robić?
@zofiamensfeld bardzo mi przykro, w tej sytuacji jako nadawca przesyłki możesz złożyć reklamację przewoźnikowi.
Jeśli była to przesyłka Smart! Allegro Paczkomaty InPost, konieczne będzie dodanie pełnomocnictwa. Pobierzesz je w zakładce Ustawienia dostawy na Twoim koncie Allegro. Wystarczy, że na dole strony klikniesz [pobierz pełnomocnictwo].
Reklamację możesz złożyć na kilka sposobów:
Ciekawe czemu kupujący nie zgłosił od razu przy paczkomacie? Teraz trudno będzie coś ugrać.
Bo nie przyszło mu to do głowy i wcale mnie to nie dziwi.
Niech kupujący złoży reklamacje do inpost. Bo jako prywatny sprzedawca odpowiadasz do momentu przekazania paczki przewoźnikowi.
Czyli z zewnątrz nie było widoczne? Pewnie inpost odrzuci z powodu niewłaściwego pakowania. I niestety wtedy kupujący wystąpi z roszczeniami do ciebie.
Pudło było rozwalone jak na zdjęciach, paczka była dobrze zabezpieczona, miała naklejkę "ostrożnie, nie rzucać".
@zofiamensfeld sprzedałaś jako osoba prywatna czy firma?
Prywatna.
@zofiamensfeld odpowiadasz za paczkę do chwili nadania i tyle cię to obchodzi nie daj se wcisnąć składania reklamacji to nie twoja sprawa tylko kupującego bo on odpowiada za paczkę od momentu nadania do chwili odbioru. Paczka była solidnie zapakowana plus naklejka nie rzucać? śledź dyskusję wracaj tu po porady, pamiętaj że musisz odpisywać w 24h w dyskusji po kupującym
Była zapakowana porządnie, miała naklejkę "nie rzucać", poprosiłam kupującego żeby zgłosił reklamację.
@zofiamensfeld wiesz te naklejki : "nie rzucać", "ostrożnie"tylko ładnie wyglądają. Kurierom one zupełnie nie przeszkadzają.
Stanowisko Inpost jest takie:
"Nie ma specjalnej dodatkowej opcji, aby przesyłka była traktowana jako delikatna. InPost dokłada wszelkich starań, aby przesyłki dostarczane były w nienaruszonym stanie."
https://inpost.pl/pomoc-czy-mozna-wykupic-opcje-nadania-paczki-ostroznie
Kupujący powinien złożyć reklamacje do Inpostu.
@zofiamensfeld a jakie wymiary miala ta paczka? Bo ona jest doś spora. Moze po prostu nie wchodziła do skrytki w paczkomacie ?
W tym przypadku reklamację składa odbiorca, ponieważ odebrał przesyłkę.
A sama reklamacja zostanie odrzucona. Odbiór przesyłki z widocznymi śladami uszkodzenia bez zastrzeżeń, jest tożsame ze zrzeczeniem się wszelkich roszczeń od przewoźnika. Tak stanowi ustawa prawo pocztowe.
Ps. W apce lub na ekranie paczkomatu jest pytanie, czy ms się jakieś uwagi do przesyłki.
@zofiamensfeld po pierwsze takiej paczki nie powinno się odbierać z paczkomatu i zaznaczyć na ekranie mam uwagi i włożyć ponownie do skrytki, po drugie sprzedajesz prywatnie wiec reklamację składa odbiorca 🙂
Po trzecie brak pewnie protokołu szkody, więc napisz że odrzucasz reklamację, paczka została wydana bez uwag a do uszkodzenia doszło po wydaniu paczki, bo tak naprawdę jaką masz pewność że odbiorca nie nadepnął na nią przypadkiem lub nie przyciął drzwiami windy 😄