Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam. Jak w temacie, chciałbym się dowiedzieć jak prawidłowo księgować zwrot towaru i wprowadzić do ewidencji przychodów (jestem na ryczałcie).
@VintageStore_ jako Allegro nie udzielamy porad księgowych, najlepiej jeżeli w kwestii rozliczeń Twojej działalności porozmawiasz ze swoją księgową 🙂 Być może wśród naszej społeczności ktoś będzie mógł pomóc, dlatego pozwolę sobie nieśmiało wywołać @TATLOK i @Kaliope_Brzeg czy możecie coś tutaj podpowiedzieć? 🙏
Cześć, korzystam z księgowości on-line i sprawy techniczne obsługuje mi program. Ale po krótce wygląda to tak:
@TATLOK dziękuję za Twoją pomoc 🙂
@VintageStore_ Ja prowadzę sama ewidencję przychodów na dedykowanym druku. Zwrotów nie mam jakoś dużo, przeznaczam więc sobie jedną stronę w zeszycie i tam wpisuję. Tak jak napisał @TATLOK na koniec miesiąca zwroty trzeba zsumować i odjąć od wyliczonych przychodów.
W ryczałcie jest spora dowolność prowadzenia dokumentacji więc wypracuj sobie najwygodniejszy dla siebie sposób. Można prowadzić osobny zeszyt ze zwrotami, można tak jak ja wpisywać je bezpośrednio w ewidencji czy korzystać z programu .
@Kaliope_Brzeg dziękuję za Twoją pomoc! 🙂
A to nie jest tak że taka transakcja nie podlega ewidencji przychodów skoro jest nieważna? Klient odstępuje od umowy kupna sprzedaży więc należy cofać każdą transakcje. Czy to vat czy transakcje między kupującym a sprzedającym.. na gruncie przychodow ewidencjonowanych zatem mozna udowodnić w sądzie że taka transakcja jest nieważna i traktować ją jakby jej nie było.. fakt sporządź sobie listę z zwrotami formalnie ale paragon jest do anulacji bo wystawiłeś go na nieważna transakcje .. jeslli chodzi o przychody to niczego nie księgujesz w Kair.. fakture usuwasz bo transakcja jest de facto nie ważna. Urzad skarbowy nie ma żadnego prawa nakazywać ci wppisywania do przychodu kwoty transakcji która jest nieważna do kpir. Można to bez problemu w sądzie udowodnić. Jeśli transakcja jest unieważniona trzeba ją całkowicie traktować jakby nie istniała. Wszelkie dobra są zwracane bez podatku i bez jego naliczania gdyż transakcja uległa unieważnieniu bądź też wypowiedzeniu ze strony kupującej.. generalnie gdybym w kpir umiescil w marcu na 1000 zł z czego 100 do zwrotu to w kwietniu gdgby doszlo do jej zwrotu pisałbym do us o korektę tej kwoty z powodu unieewaznienia umowy kupna sprzedaży i na koniec roku wykazałbym właściwą kwotę w pit28
@-UmNiEnAjTaNiEj- "fakture usuwasz bo transakcja jest de facto nie ważna"
jprdl ... nie wierzę w to co czytam.
Można fakture anulować w kilku przypadkach i to jest jeden z nich. poczytaj przepisy. Faktura powinna dokumentować faktyczny stan.. jesli została zwrócona wraz z przedmiotem jako odstąpienie od umowy to jest to podstawa do anulowania wszelkich dokumentów związanych z tą transakcja.. tą umowę traktujesz jakby jej wogole nie było tak samo dokumenty. Tylko wpisujesz przyjęty zwrot transakcji.. to że ludzie lubią sie **piiip**ć przy papierologii z us to inna sprawa. Too co napisałem jest zgodne z prawem. Czy transakcja doszła do skutku??? Jeśli nie doszła a nie doszła bo transakcja jest nieważna to masz prawo ją anulować sławciu widzę ze musisz poczytać prawo bo sie nie znasz jak większość ludzi którzy poprostu boją konsekwencji swojej niewiedzy.
Można fakture skorygować ją wyzerować wpisujac faktura anulowana w adnotacją jesli nie masz możliwości jej anulacji.
Zdanie typu jprd nie wiedze w to co czytam samo w sobie nie ma logiki.
weno .. @-UmNiEnAjTaNiEj- nie ma czegoś takiego jak zwrócenie faktury z towarem , jest przepływ środków i wydanie towaru musi być dokument , jeśli do transakcji została wystawiona FV robisz korektę , innej drogi nie ma .
@-UmNiEnAjTaNiEj- a słyszałeś o czyms takim jak Korekta FV ?????? A jak sobia "skasujesz" FV w 2026 kiedy prawdopodobnie wejdzie już w życie obowiązkowy KSEF i obowiązkowo FV online?
A jak Ty ( zakłądam będąc na KPIR) ksiegujesz sobie jeśli klient kupuje w jednym miesiącu a zwrot robi w kolejnym?
Rzeczywiście zdanie które użył @sl-aw-ek to było dokładnie to samo co mi takze przyszło do głowy
I tak dla jasności:
KAŻDĄ TRANSAKCJE należy odpowiednio zaksiegować i udokumentować bo jeśli zamierzasz tak robić jak napisałeś ( "fakture usuwasz bo transakcja jest de facto nie ważna." ) to jak przyjda sympatyczni Państwo z US to kiedy zakończą kontrole już na pewno sympatycznie nie będzie
Dla własnego bezpieczeństwa sugeruje ( jesli sprzedajesz) korzystać z dobrego biura rachunkowego. Koszty biur rachunkowych są relatywnie niskie w porównanie do sankcji nakładanych przez Skarbówke.
@-UmNiEnAjTaNiEj- a to nie jest tak, że ten post ma już 4 lata i @VintageStore_ już dawno nic nie sprzedaje🤔