anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak mogę otrzymać zwrot pieniędzy od Allegro z ubezpieczenia?

Client:40620254
#7 Wielbiciel

Witam, spotkałem się z problemem jako sprzedający przedmiot na Allegro.

Sprzedawałem Walutę w grze metin2 Zwaną Won, po zakupie przez kupującego mojej oferty na Allegro przekazałem przedmiot w grze i nie otrzymałem zapłaty do dziś, zgłosiłem sprawę na policje i otrzymałem Potwierdzenie złożenia zawiadomienia, gdzie mogę wysłać dany dokument od policji żeby domagać się odszkodowania od Allegro, jestem świeży na Allegro i nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić. 

Z góry dziękuję za pomoc!!

oznacz moderatorów
21 ODPOWIEDZI 21

br.
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:40620254  Trochę niejasne,  czy mamy rozumieć że się ubezpieczyłeś dodatkowo od sprzedaży na Allegro?

Jeżeli straciłeś pieniądze podczas sprzedaży na Allegro to nie ma takiej opcji żeby  Allegro udzieliło ci pomocy.  Istnieje tylko  Ochrona Kupujących.

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel

sprzedawałem na allegro, kupujący wybrał opcję zapłaty po otrzymaniu przedmiotu, zakupił moją ofertę na allegro ja przekazałem przedmiot/ walutę w grze, po czym napisał mi w wiadomości że dokonał płatności, nie zostało nic wysłane z tego co mi odpisało Allegro na maila, kazali zgłosić na policję sprawę, zgłosiłem sprawę na policję z dowodami itp, otrzymałem już Potwierdzenie złożenia zawiadomienia na policji, więc pytam gdzie można sie starać o to żeby allegro z ubezpieczenia oddało mi pieniądze które miał mi zapłacić kupujący przedmiot? 

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:40620254 dlaczego przekazałem przedmiot bez otrzymania zapłaty za niego? Chyba, że pieniądze masz na koncie allegro, które należy sobie wypłacić.

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel

nie mam żadnych środków na portfelu allegro! 

zapłaciłem nawet % od sprzedaży do Allegro który mi oddali po mailu który wysłałem do Allegro.

Więc dalej czekam na odpowiedź na maila od allegro w sprawie, ale spokojnie zrobię wszystko żeby oddali mi kase z ubezpieczenia bo kupujący otrzymał przedmiot a ja pieniędzy nie mam dalej.

Dla tego jak samo Allegro mówi w mailu, żeby zgłosić sprawę na policje i odezwać się do nich jak dostanę papierek w sprawie od policji.

Takowy papierek dostałem ale nie wiem gdzie jako sprzedający mam zgłosić odszkodowanie bo jestem stratny 1150zł na chwilę obecną.

to nie jest 50 czy 100zł, a takie kwoty to już pod przestępstwo podchodzi, więc zobaczymy co allegro z tym zrobi.

Mam dowody z rozmowy z tym owym kupującym, wszystko na policje zaniosłem wydrukowane jako dowody allegro jak chce to też mogę im to wysłać na maila ale po co jak mają wgląd do rozmów, jawnie kupujący się zarzeka że pieniądze wysłał i powinny być na moim koncie bankowym lub portfelu Allegro.

oznacz moderatorów

Monika__L
#18 Luminarz

Ale oni kazali ci się zgłosić na policji nie dlatego że chcą ci coś wypłacić tylko po to żeby zgłosić oszustwo. To że coś dostaniesz musiałeś sobie dopowiedzieć 

nic nie wypłaca bo program ochronny cię nie dotyczy bo dotyczy kupujących a ty sam pozbawiłeś się lekkomyślnie swoich pieniędzy 

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@Client:40620254 skontaktowałeś się już z nami mailowo w sprawie 53532495, dlatego żeby nie dublować informacji - otrzymasz odpowiedź mailowo.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@gdvorek   Tutaj  nie ma mowy o dublowaniu informacji, pytanie zostało zadane publicznie,  wiele osób to czyta i chcielibyśmy wiedzieć jak sie sprawa zakończy.

Potrzebna jest przynajmniej jedna dobra  informacja że Allegro pomogło sprzedającemu,  więc nie zamiatajcie  przynajmniej tego  tematu pod dywan.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

dokładnie równe traktowanie wszystkich i kupujących i sprzedawców bo na razie allegro wali kapuchą z protect w sprawach jawnie podejrzanych względem kupujących do których nadużycie to już bywa grubym niedopowiedzeniem 

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel

Tak jak mówisz, ja się pytam tutaj ludzi o opinie, fajnie że pan moderator napisał szkoda że na maila jeszcze nie odpisał xd, zobaczymy co dalej ja świstek od policji mam o sprawie itp, czekam dalej na maila od Allegro jak to zgłosić i co z tym zrobić żeby dostać takowe 1150zł z ubezpieczenia Allegro! 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:40620254 cóż ci można poradzić tylko kup teraz i wysylka po wpłacie kaski. Allegro prowizje pobrało i teraz ty jako wielbląd masz udowadniać że kasy w łapkę nie dostałeś poza systemem allegro wg mnie należy ci się protect a policja ma się zglosić do allegro o dane osobowe kupującego gdzie pewnie wyjdzie że są z kosmosu bo przecież kupować można juz na koncie założonym na maila gdzie mail lipny i dane konta pewnie też lipne bo weryfikacja kupujących dla allegro to taka atrakcja turystyczna nikt nie widział ale wszyscy wiedzą że jest jako miejska legenda to turyści szukają

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@br. jeśli autor wątku się z Tobą podzieli zakończeniem sprawy to się dowiesz jakie było.

Natomiast ja dość jasno wyjaśniłem powyżej gdzie @Client:40620254 otrzyma odpowiedź w sprawie.

@Client:40620254 tak drogą dedukcji ja odpowiadam na forum Allegro Gadane a nie mailowo, na maila otrzymasz odpowiedź od osoby z odpowiedniego zespołu, więc prośba, żeby uzbroić się w cierpliwość.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@gdvorek  Wielka szkoda !   A ja już miałem nadzieję że Pan Moderator będzie mógł się pochwalić  przynajmniej jedną sprawą załatwioną pomyślnie dla sprzedającego.

Nie liczę na to że autor tematu  pochwali się szczęśliwym zakończeniem bo nie będzie szczęśliwego zakończenia. Przecież tu jest Allegro.

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@br. wzruszyła mnie Twoja troska o moją skuteczność. Zachęcam jednak do uważniejszego śledzenia forum wtedy z łatwością zauważysz, że całkiem sporo spraw udaje się rozwiązać, a forumowicze wracają do nas.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@gdvorek  Przecież śledzę forum i wiem że jesteś skuteczny. Mimo to martwi mnie że sprawy którym nie potrafisz podołać  zamiatasz cichaczem pod dywan żeby  czytelnicy nie  zorientowali się że nie wszystko możesz....

Może  to nawet  sprytne  ale czy  to dla dobra użytkowników ???

A z tym wracaniem użytkowników to kolejne  nieporozumienie.  Kiedy wróci LEW433,  gdzie sie podziewa  KOGIEL_T ?

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@br. cenię sobie Twoją obecność tutaj, dlatego wyjaśnię Tobie moje działania, bo niestety się mylisz.

Jeśli widzę, że sprawa toczy się mailowo i inny Doradca już ją podejmuję to nie widzę potrzeby dublowania tej konsultacji. Natomiast zapewniam Ciebie, że gdyby @Client:40620254 nie dublował kontaktu i sprawa nie trafiłaby do nas drogą mailową to bym ją podjął. 

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@gdvorek   OK, cieszy mnie takie podejście,  chociaż z mojego punktu widzenia mogło by być trochę inaczej.

I to by było na tyle, dobranoc  😴  

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@br. Lew nie wróci ma permabana. 

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel

Co to sprawy 53532495 o której pan moderator wspomina, ja tutaj pytam ludzi i opinie czy ktoś nie miał już takiego problemu i jak to rozwiązać bo na waszym Allegro protect widnieje tylko odszkodowanie co do osoby kupującej, a żeby złożyć jakiś wniosek o odszkodowanie jako sprzedający to trzeba czekać i nie wiadomo nawet ile czasu, więc jak już moderator napisał to ja czekam dalej na maila od was jako Allegro w sprawie mojego zapytania, jeżeli chcecie to wyślę wam zdjęcie papieru od policji i już się z nimi kontaktujcie czy jest sprawa w toku, ja mam jedynie potwierdzenie od policji i ponoć dany papierek jest mi potrzebny do złożenia ubezpieczenia które powinno mi oddać Allegro, a z panem/panią która oszukała na 1150zł powinni sobie wyjaśnić sprawę z policją! Dziękuję!

oznacz moderatorów

pecela
#19 Nestor ⭐

@Client:40620254

Na Allegro nie ma czegoś takiego jak płatność przy odbiorze w przypadku przedmiotów wysyłanych elektronicznie.

Natomiast zapłata po otrzymaniu przedmiotu, to nic innego jak paczka za pobraniem. To wysyłasz samodzielnie o środki z pobrania trafiają bezpośrednio na wskazany rachunek bankowy. Alternatywną jest odbiór osobisty i zapłata przy odbiorze (to są dwie opcje w formularzu opcji dostawy). 

oznacz moderatorów