Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam. Pytanko mam do sprzedających. Sprzedaję przedmioty ręcznie wykonane. Klientka zakupiła zdobioną tacę, po kilku dniach przysłała wiadomość pt; Reklamacja i stwierdziła że czuje się oszukana, ponieważ otrzymała przedmiot uszkodzony, opisała pokrótce o co chodzi. Poprosiłam o przesłanie zdjęć, dostałam kilka fragmentarycznych na podstawie których nie mogę stwierdzić w jakim stopniu przedmiot jest uszkodzony. Pani wyceniła, że powinna za tacę zapłacić co najwyżej koszt materiałów. Dla spokoju zaproponowałam dwa wyjścia, obniżenie ceny o 1/3 lub odesłanie celem weryfikacji reklamacji i ewentualnej naprawy. No i tutaj się zaczął problem. Kupująca uznała że 1/3 to ona może zapłacić za przedmiot bo to będzie realny koszt za materiały a na odsyłanie nie ma czasu. Czyli chce zjeść ciastko i mieć ciastko. Poprosiłam o zwrot do reklamacji, podając dane do wysyłki. Po tej wiadomości dostałam nieprzyjemną treść gdzie kupująca już nie przebiera w słowach, żąda zwrotu pieniędzy, straszy negatywem. Termin 14 dni na rozpatrzenie reklamacji mija 31.03, czekam na zwrot do reklamacji, dzisiaj otrzymuję maila, że nie mam prawa żądać zwrotu produktu, zasłania się paragrafami, zgłasza ponowną reklamację i czeka na zwrot całości za produkt lub 2/3 wartości oraz zarzuca mi brak reakcji. Na wszystkie maile dostała odpowiedzi oprócz maila o tym "czy ona pisze po chińsku bo ja nie rozumiem". Reasumując nie chce odesłać wadliwego jej zdaniem przedmiotu, zachować tacę ale żąda zwrotu całości lub 2/3 za produkt. Co tutaj można zrobić? Idąc tym tokiem rozumowania to każdy przedmiot kupiony za internecie można sobie zareklamować, użytkować i żądać obniżenia ceny lub zwrotu pieniędzy.
@mitsu1996 Po prostu należy odrzucić reklamację, powód - brak możliwości sprawdzenia zasadności reklamacji, kupująca odmawia odesłania przedmiotu.
Nie przekrocz 14 dniowego terminu rozpatrzenia reklamacji, 14 dni od zgłoszenia wad.
tak, pamiętam o terminie, mija 31.03 pierwszej reklamacji z dnia 17. Czekałam po prostu cierpliwie, że może się ocknie i odeśle, tymczasem dzisiaj dostałam info 'Niniejszym ponownie składam reklamację, którą już zgłosiłam 17.03 i do dziś nie otrzymałam satysfakcjonującej odpowiedzi ani propozycji rozwiązania", propozycje były ale niestety nie o takie rozwiązanie rozchodzi się kupującej
odpowiedz na info z dziś, że czekasz za towarem
31.03 odrzuc rekamacje z powodu nieorzymania przedmiotu
no aż się boję co usłyszę, to wymiana informacji sprzed tygodnia;
Czekam na zwrot pieniędzy.
19:46
a ja czekam na zwrot towaru zgłoszonej reklamacji
20:26
Czy ja piszę niewyraźnie? A może po chińsku skoro nie rozumiesz? Mam dość tej żenującej dyskusji i radzę się ustosunkować do moich wiadomości, chyba że chcesz odpowiadać za łamanie praw konsumenta.
Dodatkowo, nie omieszkam podzielić się opinią z potencjalnymi klientami, aby wiedzieli z czym i z kim mają do czynienia.
@mitsu1996 zdajesz sobie sprawę z tego ,że na Tobie ciąży obowiązek odebrania przedmiotu na reklamację ?
@mitsu1996 Twoja sprzedaż nie wygląda na prywatną a raczej na zorganizowaną działalność zarobkową - klienta musisz tu traktować jako konsumenta.
Masz obowiązek odbioru towaru na reklamację na własny koszt i we własnym zakresie.
Rozumiem, przy zwrocie reklamacyjnym zwracam koszt nadania takiej przesyłki do mnie. Mogę również wygenerować etykietę nadawczą dla kupującego, kwestia tego czy w ogóle zechce odesłać przedmiot, bo nie wyraża takiej chęci, podając powód "brak czasu"
@mitsu1996 Jeśli prześlesz kupującemu opłaconą etykietę, lub kod nadania a ten nie zechce odesłać przesyłki to będzie działało tylko na Twoją korzyść.
Tu niestety czas ucieka a decyzję musisz wydać w poniedziałek 😉
Pamiętaj, że zawsze możesz reklamację odrzucić a następnie poinformować kupującego że ma prawo złożyć ją ponownie i po odesłaniu towaru ją rozpatrzysz.
Chcesz być 'kryty' to prześlij kupującemu etykietę lub kod nadania.
@komis-bell nie koniecznie , konsument nie ma obowiązku biegania po punktach nadań , sposób przekazania towaru do ekspertyzy należy z klientem ustalić .
@mitsu1996 jeśli żądasz towaru do weryfikacji ustalasz z klientem dogodny dla niego sposób przekazania , może to być etykieta , ale równie dobrze klient może wymagać podesłania kuriera .Mało czasu Ci zostało .
Klientka w ogóle nie chce odesłać przedmiotu
@mitsu1996 ohh ależ ot o proste. Nie ma znaczenia czy konsument chce czy nie chce. Poprosiiłbym kupujaca o wskazanie daty i miejsca odbioru przesyłki. Jełsi napisze że nie chce zwracać - masz podstawe do odrzucenia reklamacji( nieudostępnienie do reklamacji). jelsi napisze konkretna date - wysyłasz kuriera danego dnia.
Jelsi klientka poda date po upływie 14 dni wówczas 14 dni my np odzrucamy reklamacje na podstawie obecnych danych informując jednocześnie że jeśłi sytuacja sie zmieni kiedy zapoznamy sie ze stanem produktu decyzja może zostać zmieniona
Dzięki serdeczne za podpowiedź
no i chyba nie jest takie proste, cyt;
Proszę o wskazanie konkretnej daty odbioru przesyłki z tacą ze zgłoszonej reklamacji. Kurier odbierze we wskazanym dniu.
11:11
Jeszcze raz podkreślam, że nie interesuje mnie naprawa produktu ani jego zwrot. Zgodnie z art. 560 § 1 Kodeksu cywilnego, jako kupujący mam prawo żądać obniżenia ceny ze względu na istotną wadę produktu.
Produkt, który otrzymałam, jest niskiej jakości i uszkodzony, przez co nie spełnia standardów wynikających z ceny zakupu. W związku z tym żądam zwrotu części kwoty w wysokości 100 zł, co odpowiada rzeczywistej wartości produktu w jego obecnym stanie.
Zgodnie z przepisami, nie mam obowiązku odsyłania produktu, jeśli decyduję się na obniżenie ceny - to moje prawo jako konsumenta. Proszę o dokonanie zwrotu w terminie do 03.04.2025.
Jeśli nie otrzymam odpowiedzi lub zwrotu środków, będę zmuszona zgłosić sprawę do rzecznika praw konsumenta oraz UOKiK.
@mitsu1996 napisz durnej babie że kpc nie ma zastosowania jeśli ustawa konsumencka mowi inaczej bo jest aktem prawnym nadrzędnym w tym przypadku jako chroniący konsumenta bardziej. Wg UK o 1 reklamacji i jej rozpatrzeniu wg uznania decyduje sprzedawca jeśli ja uzna może towar wymienić lub naprawić jak pojdzie do rzecznika to ten jej to wyłoży jak krowie na rowie... a jak sie juz powoluje na kc to ma prawo zalożyć pozew cywilny bez udziału rzecznika bo ten nie obsługuje spraw spoza uk.
. 43d. [Uprawnienia konsumenta w przypadku braku zgodności z umową]
1. Jeżeli towar jest niezgodny z umową, konsument może żądać jego naprawy lub wymiany.
2. Przedsiębiorca może dokonać wymiany, gdy konsument żąda naprawy, lub przedsiębiorca może dokonać naprawy, gdy konsument żąda wymiany, jeżeli doprowadzenie do zgodności towaru z umową w sposób wybrany przez konsumenta jest niemożliwe albo wymagałoby nadmiernych kosztów dla przedsiębiorcy. Jeżeli naprawa i wymiana są niemożliwe lub wymagałyby nadmiernych kosztów dla przedsiębiorcy, może on odmówić doprowadzenia towaru do zgodności z umową.
3. Przy ocenie nadmierności kosztów dla przedsiębiorcy uwzględnia się wszelkie okoliczności sprawy, w szczególności znaczenie braku zgodności towaru z umową, wartość towaru zgodnego z umową oraz nadmierne niedogodności dla konsumenta powstałe wskutek zmiany sposobu doprowadzenia towaru do zgodności z umową.
4. Przedsiębiorca dokonuje naprawy lub wymiany w rozsądnym czasie od chwili, w której przedsiębiorca został poinformowany przez konsumenta o braku zgodności z umową, i bez nadmiernych niedogodności dla konsumenta, uwzględniając specyfikę towaru oraz cel, w jakim konsument go nabył. Koszty naprawy lub wymiany, w tym w szczególności koszty opłat pocztowych, przewozu, robocizny i materiałów, ponosi przedsiębiorca.
5. Konsument udostępnia przedsiębiorcy towar podlegający naprawie lub wymianie. Przedsiębiorca odbiera od konsumenta towar na swój koszt.
6. Jeżeli towar został zamontowany przed ujawnieniem się braku zgodności towaru z umową, przedsiębiorca demontuje towar oraz montuje go ponownie po dokonaniu naprawy lub wymiany albo zleca wykonanie tych czynności na swój koszt.
7. Konsument nie jest zobowiązany do zapłaty za zwykłe korzystanie z towaru, który następnie został wymieniony.
Art. 43e. [Obniżenie ceny; odstąpienie od umowy]
1. Jeżeli towar jest niezgodny z umową, konsument może złożyć oświadczenie o obniżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy, gdy:
1) przedsiębiorca odmówił doprowadzenia towaru do zgodności z umową zgodnie z art. 43d ust. 2;
2) przedsiębiorca nie doprowadził towaru do zgodności z umową zgodnie z art. 43d ust. 4-6;
3) brak zgodności towaru z umową występuje nadal, mimo że przedsiębiorca próbował doprowadzić towar do zgodności z umową;
4) brak zgodności towaru z umową jest na tyle istotny, że uzasadnia obniżenie ceny albo odstąpienie od umowy bez uprzedniego skorzystania ze środków ochrony określonych w art. 43d;
5) z oświadczenia przedsiębiorcy lub okoliczności wyraźnie wynika, że nie doprowadzi on towaru do zgodności z umową w rozsądnym czasie lub bez nadmiernych niedogodności dla konsumenta.
Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/prawa-konsumenta-18105223?unitId=roz(1)
@mitsu1996 jeśli sprzedałeś to jako firma to obowiązuje ustawa konsumencka nie zapisy KC rzecznik jej to wyjaśni. Jesli sprzedaleś jako osoba prywatna to rzecznik ani uokik nie tkną tego palcem może zakladać pozew cywilny na swój koszt i ona ma ci udowodnić że towar był zepsuty. Kolejna rzecz jako sprzedawca firma ponosisz odpowiedzialność za towar do chwili wydania kupującemu w przypadku gdy uplynie 7dnia od odebrania paczki a kupujący nie wniesie zastrzezeń do odbioru to paczka i zawartość były całe tj rozwalilo sie już u niej są wyroki sądu gdzie ten wskazuje na niezachwanie należytej staranności i niesprawdzenie towaru po odbiorze. Jako prywatny sprzedawca odpowiadasz za paczkę do chwili nadania i niech sobie sama dochodzi do tego jak i gdzie przewoź ik jej zawartość paczki uszkodził
Serdeczne dzięki za przybliżenie zagadnienia. Za punkt honoru chyba sobie postawiła zepsuć mi kolejny weekend. Odesłanie przedmiotu w celu weryfikacji reklamacji i ewentualnej naprawy zaproponowałam jej od razu lub obniżenie ceny. Niestety Pani wyceniła przedmiot w/g własnego uznania i nie ma zamiaru odesłać pomimo propozycji zamówienia kuriera skoro jak twierdziła nie ma czasu na wysyłkę. Dziwi mnie tylko, że chce zatrzymać produkt tak niskiej wartości i słabego wykonania zamiast odesłać i odstąpić od umowy.
@mitsu1996 zgodnie z tym co już cytował @az1rael konsument ma prawo żadać naprawy lub wymiany niemniej ostatecznie to przedsiebiorca decyduje w jaki sposób niezgodność zostanie usunięta.
Poza tym zgodnie z podaną ustawą konsument MA OBOWIĄZEK udstępnić towar do reklamacji.
Wiec zacytowałbym powyższe przepisy i grzecznie zapytał którego dnia moge przysłac kuriera pod rygorem cąłkowitego odrzucenia reklamacji z powodu niewywiązania sie kupującego z jego obowiązków a co za tym idzie braku możliwości zapoznania ze stane towaru.
Aha i wcale nie musisz opuszczać ceny. Być moze wystarczy naprawić wade