Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry,
kilka dni temu założyłam konto firmowe mojej firmy na Allegro. Obecnie trwa proces weryfikacji płatności, dlatego nie mogę jeszcze zacząć korzystać z możliwości wystawiania ofert oraz odebrać pakietu powitalnego. Przeglądam treści "Akademii Allegro" oraz "Pomocy dla sprzedających", ale informacji jest bardzo, bardzo dużo i w dodatku nie mam pojęcia, gdzie mogę znaleźć "w pigułce" te, które są dla mnie na początek najistotniejsze. Zdecydowałam się więc zadać je Państwu tutaj. Mianowicie:
- w jaki sposób prezentują się opłaty za korzystanie/sprzedaż na Allegro po zakończeniu "okresu powitalnego"? Ile wynosi prowizja od sprzedaży produktów i w jaki sposób Allegro się ze mną rozlicza?,
- jak przebiega proces nadawania paczek po zakupie? Kupujący opłaca koszt przesyłki - ale czy pieniądze za przesyłkę trafiają do mnie, czy do Państwa? (do mnie natomiast dociera kurier albo list przewozowy, na podstawie którego mogę nadać paczkę opłaconą wcześniej przez klienta?),
- Czy znajdę gdziekolwiek właśnie taki poradnik dla osób, które nigdy wcześniej nie sprzedawały niczego za pośrednictwem Allegro?
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Dziękuję 🙂
serwis pobierze prowizję od razu z środków wpłaconych przez klienta za dokonane zakupy, wszelkie należności wobec serwisu będą pobierane co godzinę z konta tych środków.
Tak klient wraz z towarem opłaca przesyłkę, a od ciebie pobiorą opłatę za dostawy wygenerowane przez serwis, w przypadku smart nie otrzymujesz kosztów dostawy, a dopłaty do smarta musisz wliczyć w cenę produktu, tak samo z naliczoną prowizją również od kosztów przesyłki.
@PaulaBukiet Teraz to chyba za późno.
Od marca łączna prowizja wyniesie do 30%, w zależności od kategorii. Część kurierów (Allegro One, DPD, UPS) nie będzie do Ciebie przyjeżdżać, pomimo że zamówisz podjazd. Za część przesyłek (te "darmowe" Smart) będziesz musiała zapłacić, choć od kupującego nie dostaniesz ani grosza.
@PaulaBukiet raczej nie licz na pomoc w rozwoju konkurencji 🙂 co do opłat to zależy od kategorii, zdziwisz się po 3 mc, marże trzeba mieć na poziomie 30 - 40 % żeby wychodzić na 0 zł 😞
Tu się firmy po 10 - 15 latach zawijają, nowi jak kończy się 0 % też znikają 😞 wszystko zależy co sprzedajesz i jakie marża ?
Przeglądam treści "Akademii Allegro" oraz "Pomocy dla sprzedających"
i to jest jedyna sensowna droga. Można pytać jeszcze tutaj ale Twoje pytania są zbyt ogólne. Np to
jak przebiega proces nadawania paczek po zakupie? Kupujący opłaca koszt przesyłki - ale czy pieniądze za przesyłkę trafiają do mnie, czy do Państwa? (do mnie natomiast dociera kurier albo list przewozowy, na podstawie którego mogę nadać paczkę opłaconą wcześniej przez klienta?),
Transakcja SMART czy nie? Jaki przewoźnik? Będziesz mieć umowy czy planujesz tylko "Wysyłam z Allegro"? O opłatach trochę koledzy Ci opowiedzieli 🙂
@PaulaBukiet "informacji jest bardzo, bardzo dużo i w dodatku nie mam pojęcia, gdzie mogę znaleźć "w pigułce" te, które są dla mnie na początek najistotniejsze. Zdecydowałam się więc zadać je Państwu tutaj." - tak to jest właśnie ta wersja w pigułce.