anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Nieodebrana przesyłka i zgłoszenie zwrotu

swiatmalucha05
#1 Nowicjusz#

Kupujący zakupił produkt który był sprzedawany na palecie. W całości go opłacił. Zamówienie zostało do niego wysłane następnego dnia. Kurier przesyłkę paletową próbował dostarczyć już następnego dnia roboczego, ale niestety bezskutecznie. Po paru dniach nastąpiła ponowna próba doręczenia przesyłki paletowej ale po wielokrotnych kontaktach telefonicznych z odbiorcą przesyłki, ten odmówił jej przyjęcia. W konsekwencji przesyłka paletowa wróciła do mnie.  Po tym wszystkim klient zażądał ponownej wysyłki palety, ale mniejszym pojazdem i po godzinie 16. Odpowiedziałam mu że ja nie mam możliwości wyboru godzin dostawy przesyłki a tym bardziej żadania od kuriera dostawy mniejszym pojazdem. Poprosiłam klienta o ponowne opłacenie przesyłki jeżeli chce mieć ponowną dostawę towaru kurierem oraz o możliwości odbioru osobistego zakupionego towaru.  Po 2 dniach kupujący zgłosił zwrot towaru poprzez odstąpienie umowy bez podania przyczyny.  Chciałabym zwrócił kupującemu płatność, ale mam pytanie czy w tej sytuacji mogę potrącić kupującemu z płatności za wysyłkę zwrotną? Dodam że to są dość drogie przesyłki paletowe. W jedną strone zapłaciłam 208zł. Kupujący nie płacił za wysyłkę zwrotną, bo nie odebrał towaru tylko odmówił jego przyjęcia. Faktycznie żadnego zwrotu nie zrobił, a faktura z płatnością za wysyłkę zwrotną obciążyła mnie. W konsekwencji opłaciłam kuriera w obydwie strony: do klienta i powrotną - suma około 415zł.

oznacz moderatorów
1 ODPOWIEDŹ 1

az1rael
#21 Demiurg#

@swiatmalucha05 odmówił odebrania palety więc nie wywiązał się z umowy więc możesz z kwoty zwrotu potrącić koszt powrotu palety jak nałoży na ciebie przewoźnik

oznacz moderatorów