Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Niedawno miałem ,,okazje'' zetknąć się z nowym i trochę nieszablonowym sposobem wyłudzania pieniędzy. W zakładce oferowanego przedmiotu odzywa się rzekomy Anglik lub Amerykanin (nazwa sugerująca to w gmailu), że chce go kupić - jak na zdjęciu widniał rower to go nazwał, ale jak np krajzega to prawdopodobnie nie ma nawet pojęcia co to (treść wiadomości jest coś w stylu czy przedmiot jest na sprzedaż). Często używają translatorów do kontaktu też. Tyle, że odezwij się na priv. Wszystko wygląda elegancko ale się zaczyna. Ustalony spedytor nazywany przez ,,klienta'' ,,mój agent'' i cena wysyłki. Rzekomy mail z Royal Banku of Canada. Przelew czeka wszystko jest wykonane w 98% ale przelej tam cenę wysyłki do spedytora i wyślij do Royal Banku dowód wpłaty, a zostanie to doliczone to rzekomego przelewu, który ma się odbyć ale na tym pomysłowość ich się nie kończy. Może jeszcze tym samym szablonie jakieś ubezpieczenie albo cło i opłaty transgraniczne. Nie masz Pay Pala to nic się nie stało - dadzą ci WorldRemita do rozliczeń. Oczywiście w WorldRemicie są dane na osoby przebywające w Nigerii. Osoby po odkryciu kart i ich oszustwa są niesamowicie bezczelne - potrafią do samego końca stwarzać pozory, że wszystko jest ok. ale gdy odbiegasz od tematu np. mówisz o kontakcie z prawdziwym supporcie Royal Banku, a nie tym z podanego gmaila od razu jest tekst w stylu, że prawdziwy support jest w podanym tobie mailu. Zasadnicze pytanie do was drodzy allegrowicze dostajecie podobne wiadomości? A może ktoś wszedł w wyżej wymieniony schemat albo zna kogoś kto dał się na innym portalu w taką pertraktacje? Nie ma wstydźcie się powiedzieć o tym. Uważam, że dużo większy wstyd jest pozwalać grasować murzynom z Nigerii z Ibadanu (i zapewne nie tylko stąd) po naszych polskich serwerach. Im nas więcej tym lepiej - tym większy wywrzemy nacisk. Policja na pojedyncze tego typu sprawy rozkłada ręce a każda kolejna skrupulatnie udokumentowana taka sprawa to cegiełka do tego by organy porządku publicznego próbowały w realny sposób coś z tym zrobić. Oczywiście wiem jak to u nas w Polsce jest, więc nawet jeśli będzie można pomarzyć o aż takim rozwoju sprawy to, żeby przynajmniej uświadomić innych ludzi przed takimi praktykami.
@Client:43586446 przekręt nigeryjski, nic nowego. Gdybyś się troszkę pofatygował, to znalazłbyś na forum parę wątków na ten temat🙂
@konto zamknięte Chyba kurde kilkadziesiąt:D
"złote myśli" xyz96: "Sprzedawcy zawsze byli, są i będą moimi wrogami na AG."😄
@Knowhere nie chciało mi się liczyć, więc delikatnie temat potraktowałam😃
Znalazłem na bankier.pl dopiero cokolwiek o tym. I serio nie widać by ktoś z tym coś robił!
Ciągle tu piszą poszkodowani o tego rodzaju oszustwach. Temat znany od lat.
@Client:43586446 To już chyba ze trzeci temat dziś o tym, któryś w tym tygodniu, że nie będę wspominał o miesiącu wstecz. Przed założeniem kolejnego o tym samym warto by było skorzystać z wyszukiwarki.
"złote myśli" xyz96: "Sprzedawcy zawsze byli, są i będą moimi wrogami na AG."😄
Bo teraz to jest jakaś plaga. Ten sam wyłudnik np potrafi napisać do ciebie o kupno innego przedmiotu.
Czy to następne ostrzeżenie czy tylko nowy(stary) wątek?
I ostrzeżenie i nowy wątek jednocześnie. Typ się zdziwił jak go przywitałem ,,po przyjacielsku' srogą wiązanką XD
należy odpisać - rozmawiam tylko po Polsku, wysyłka tylko do Polski po stwierdzeniu wpłaty na moim koncie
nie rozmawiam z google translatorem
Smuci mnie trochę, że nikt nie próbuje ukrócić takich praktyk. [edycja] mogłyby się przekonać co to znaczy zadrzeć z Polakami no ale cóż niech dalej każdy robi swoje a oni niech dalej się bogacą na uczciwości i naiwności innych. I jak tu potem nie być chamem skoro trafiasz często na ściemniaczy, bajerantów i wyłudników i to nie tylko w internecie ale i realnym życiu. Zasada jest prosta w tym przypadku -[edycja] to taki osobnik następnym razem będzie się wielokrotnie zastanawiał czy warto próbować. Koniec wątku. Spadam stąd.