Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, dostałem linka do sprzedanego ogłoszenia sms-em od Allegro, gdy w niego wszedłem widze napis „Twoja płatność się powiodła!” Niżej przycisk Dalej, gdy w niego klikam jest zwykle przekierowanie do swojego Banku z listy 10 różnych banków.
Nie byłoby w tym wywodzie nic dziwnego gdyby nie fakt ze zauważyłem, że link do tej konkretnej transakcji ze strony Allegro zaczyna się tak: https://allegroloka1nie-shipment/ . A cały zakup nie byl tj. kontynuowany w aplikacji tylko w wyszukiwarce.
oczywiscie dalej nie kontynuowałem. Chce wiedzieć czy to jest normalne, czy jednak jest w tej transakcji coś podejrzanego
Ty jesteś kupujący czy sprzedajacy?
Sprzedający
Nie klikaj w nic, kupujący jak zapłaci to środki będą na koncie allegro i niczego kupujący nie potrzebuje i może być to próba oszustwa.
Oczywiście, że oszustwo.
@Client:97603406 Dziękuję za zachowanie czujności i ostrożności. Oczywiście ta wiadomość nie pochodzi od nas. Jeśli to nie problem, prześlij ją proszę do nas za pomocą opcji "przekaż dalej" na adres phishing@allegro.pl. Z góry dziękuję.
No dobrze nie od was, ale to jest wiadomość prosto od Allegro, od którego dostawałem tez min. wiadomości o logowaniu do aplikacji Allegro przez potwierdzenie smsem, więc mam rozumieć ze jakiś oszust jest podłączony do głównego centrum powiadomień Allegro?
Tak już bywały tu takie wątki, pomysłowość oszustów jest duża. Tak jest to od Allegro"Niby".
@Client:97603406 Czy możesz wstawić tutaj zrzut tej wiadomości wraz z widocznym adresem nadawcy?
a to jest jak już wszedłem w ten link
Na pierwszym załączonym obrazku ten link to jest fałszywa wiadomość, reszta wiadomości to potwierdzenie kodem sms
@Client:97603406 Dziękuję, czy wcześniej ktoś kontaktował się z Tobą w tej sprawie? Dostałeś jakąkolwiek wiadomość od potencjalnego kupującego?
Nie, w wiadomościach na Allegro i na własnych nic nie miałem, choć podałem nr. telefonu.
@Client:97603406 Jeśli sam podałeś numer swojego telefonu innemu użytkownikowi, to mamy przyczynę tej sytuacji. Ktoś próbował się podszyć pod nasz numer i wyłudzić od Ciebie dane lub pieniądze. Bardzo dobrze, że jesteś czujny i nie klikaj proszę w żadne linki w niej zawarte. Polecam też włączyć dwustopniowe logowanie, które uchroni Twoje konto przed użyciem go przez inne osoby.
Nr. telefonu podałem jedynie przy wstawianiu tego konkretnego ogłoszenia. Nikt się przez Allegro ze mną nie kontaktował wiec osobom trzecim bezpośrednio go nie podawałem
Witam, ale dlaczego ten sms przyszedł od Allegro? Ja również dzisiaj dostałem wiadomość, która ewidentnie jest oszustwem i również otrzymałem ją od Allegro. Podałem na aukcji mój numer, akceptuję, że mogę dostawać fałszywe wiadomości, ale dlaczego ona jest wysłana z konta Allegro?
@dopesmoker22 niestety hakerzy obecnie mają coraz więcej metod i potrafią maskować numery telefonu, w ten sposób mogą kontaktować się nawet z zaufanych numerów telefonów. Dlatego trzeba zawsze zwracać uwagę na treści wiadomości.